Belföld

2008.06.25. 02:27

Vízparton elviselhető

Balaton-part - Kánikulában a strandok, hűvös-esős időben pedig az utak forgalma mutatja az üdülőrégió látogatottságát. A vendégek e napokban kedvükre hódolhatnak annak, amiért a balatoni nyaralást választották: fürdésnél aligha található most jobb választás.

Horányi Árpád

A turisztikai érdeklődés középpontjába került a zalai parton Balatongyörök: a település egy közszolgálati média felmérése szerint a tó legszebb települése címet nyerte el.

- A Balaton gyöngyszeme elnevezést már 150 éve megkaptuk Eötvös Károlytól, aki akkor pápai diákként gyűjtötte a természet adta ihletet a tó körül - fogalmazott Kiss László Tibor, a település polgármestere. - A táj a mi üdülőfalunknak egy csodálatos keretet ad, s ezt nekünk tartalommal kell megtölteni. Amit mi ebbe tenni tudunk, az a minőségi vendéglátás, a kényelmi igények kiszolgálása, a kellemes programok nyújtása. Az az örömünk, ami a vendégeknek jó: a strandoláshoz alkalmas időre vártunk, erre készültünk egészen mostanáig.

- Elsősorban önmagunkban bízunk, hogy a vendégek bizalmát megnyerjük - így Tamási Tiborné, a györöki strand egyik büféjének tulajdonosa. - Tavaly három üzlet is zárva marad itt az egész szezonban, idén mind nyitva van. Mi már május elejétől dolgozunk, egyelőre jobban a hét végi forgalomból élünk. Nekünk itt az időjárás a lét kulcsa.

- El vagyunk bűvölve a csodás időtől - fogalmazott családja körében a Budapestről érkezett Kálóczy György. - Negyedik éve járunk ide, annak idején megfogott bennünket ez a település - vette át a szót a fiatalasszony. Mint mondta: nagyobb gyermekük, Borika minden évben alig várja már az utazást, ezért is kell a szezon elején jönniük. A kisfiú, Kristóf is ízlelgeti már a Balaton örömeit.

Ahogy Horváth Tibor strandgondnoktól megtudtuk, a múlt hét végén a vendégszám a 800 főhöz közelített, csúcsforgalomról akkor lehet beszélni, ha a strandon naponta majd vagy kétezren megfordulnak.

A Keszthelyen vendégeskedők tradicionálisan előnyben részesítik a szigetfürdős, Balaton alakú medencés városi strandot.

- Az utóbbi egy hét alatt a három strandunkat összesen nyolcezren látogatták, ebből ötezren a városi strandon fordultak meg - mondta Kóczián Miklós, a strandgazda Városüzemeltető Kft. részlegvezetője. - A múlt vasárnap a városi strandon már több mint kétezer belépőt regisztrálhattunk, a Libáson ennek negyede volt a vendégszám, a Helikonon 150-en voltak. 

A részlegvezető hozzátette, hogy a főszezonban arányaiban nem szokott ilyen különbség lenni. Idén újdonság, hogy a Helikon strandot a helybeliek ingyenesen látogathatják. A víz hőmérséklete az utóbbi pár napban emelkedett a tartós 22 Celsius fokról már 25-ig. Addig többen előnyben részesítették a hónap elejétől rendelkezésre álló melegebb vizű Balaton alakú medencét, bár az a legnagyobb melegben is forgalmas, minden korosztály kedveli.

A strandok vízi biztonságára az országos szakszolgálat mentő személyzete vigyáz. Felszerelésüket az üzemeltető önkormányzatok biztosítják. Napokon belül jelentős korszerűsítés várható a legfőbb eszközöket tekintve: a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával a zalai strandokra idén öt új katamarán mentőcsónak kerül. Balatongyörök, Vonyarcvashegy és Gyenesdiás egy-egy darabhoz jut, Keszthely kettőt kap, amiket a városi valamint a Libás strandon vesznek majd használatba. A darabonként félmillió forinton felüli értékű mentőcsónakok beszerzéséhez húsz százaléknyi költségarányú önrészt vállaltak a települések. A kilátások szerint a főszezonban már rendelkezésre állnak az új mentőcsónakok.

Nagy befolyással van az időjárás a kempingek forgalmára. Kisgyörgy Borbála, a keszthelyi Zala és a vonyarcvashegyi Park kemping vezetőjeként a tavalyihoz képest megnövekedett előszezoni forgalomról beszélt. Több a sátras turista, gyermektáboroknak is helyet adtak, a strandidő a hét végi víkendező kerékpáros vendégeket hozza. Újdonság, s egyértelmű jel a Balaton presztízsének növekedésére, hogy családok tartósabb nyaralásra és rendszeres víkendezésre, cégek a dolgozóik üdültetésére egész szezonra telepítettek a kempingekbe lakókocsikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!