Belföld

2008.06.20. 02:28

Sérülékeny a Balaton térsége

<b>Keszthely - </b>Enyhül a szigor; az Országgyűlés által nemrég elfogadott, jó néhány pontban módosított Balaton Törvény engedékenyebben kezeli a tó környéki építkezéseket.

Zalai Hírlap

Virányi István dél-dunántúli állami főépítész, aki egyben a balatoni főépítészi feladatokat is ellátja, azt mond-ja: szakmai berkekben akadnak félelmek, a változtatások helyességét az idő igazolja majd.

- A Balaton Törvényt 2000-ben alkotta meg a parlament, a közelmúltbeli módosítását egyebek között a jogszabályi előírások változása, a kiemelt balatoni üdülőkörzethez tartozó települések számának gyarapodása, valamint az önkormányzatok, civil szervezetek számos észrevétele indokolta - fogalmazott, majd hozzátette: a fő cél az volt, hogy a szabályozás megteremtse az egyensúlyt a természeti értékek és a beruházások között.

Nagyon nehéz persze úgy meghúzni a határt, hogy mindkét szegmens megfelelő mértékű maradjon. A szakember szerint annyi bizonyos, hogy a legnagyobb kérdéskört a beépíthetőség jelenti majd. A szabadstrandoknál nyolcról tíz, a tó közeli vegyes területű kempingeknél tízről tizenöt, szélsőséges esetben pedig 50 százalékra emelték a beépíthetőség mértékét. Az építési magasság is növekedett, 8-ról 12,5 méterre.

- Szakmailag nagy kérdés, hogy az érintettek milyen döntést hoznak az egyes esetekben. A balatoni kiemelt üdülőkörzethez jelen pillanatban 179 település tartozik, és az önkormányzatok zöme elkészítette rendezési tervét, vagyis döntési helyzetbe került. Ugyanakkor anyagilag szorult helyzetűek, tehát törvényes keretek között, kellő ellenszolgáltatásért - példa lehet erre az útépítés - rugalmasan kezelhetik a befektetői igényeket, vagyis hajlandóak lesznek módosítani a rendezési terveiket. Márpedig nagyszabású fejlesztési igények jócskán akadnak. Ha a fejlesztések megvalósulnak a Balatonnál, akkor számos téren intenzitásnövekedés várható. Nagyobb házak épülhetnek, hozzájuk több lakó, több gépkocsi, nagyobb forgalom, hulladékmennyiség tartozik majd. Mindezt a balatoni régiónak kezelnie kell, méghozzá úgy, hogy a térség megőrizze vonzerejét.

Ez fontos teendő lesz, főként úgy, hogy a félelmek arról is szólnak: a külterületek nagy arányban válhatnak beépítésre szánt belterületté.

- Több száz hektárról van szó, az igények sokféle fejlesztésről szólnak, a termálfürdők létesítésétől a szállodák építéséig. Márpedig tény, számos tanulmány, dolgozat írója is megfogalmazta már, hogy a Balaton és térsége ökológiailag nagyon sérülékeny. Az idegenforgalom jövője miatt szükség van a minőségi fejlesztésekre, de a határt - tiszteletben tartva a természeti és történeti hagyományokat - valahol meg kellene húzni. A nagyarányú beépítések veszélyt jelenthetnek, de a gondokra csak később, mondjuk másfél évtized múlva derülhet fény. Amikor már esetleg nincs visszaút... Vagyis pontos, komplex fejlesztési tervre lenne szükség, melyben meghatároznák, valójában milyennek szeretné látni a Balatont és környékét az ország. Nem tudni, merre mozdul el a dolog, mindenesetre lényeges szempontnak kellene lennie, hogy a fejlesztések a meglévő adottságokból induljanak ki, ne azok kárára valósuljanak meg, s ne a beruházók erőszakolják ki, szabják meg a feltételeket.

Virányi Istvánt a várható zalai helyzetről is kérdeztük. Elmondta: jelenleg megyénkben nem rossz a helyzet aparti beépítettség szempontjából. Ugyanakkor hallott arról, hogy a térségben nagyszabású fejlesztések várhatóak.

- Konkrét információim nincsenek, de a Keszthelytől délre, illetve a Helikon Szállótól keletre eső területen jelentős beruházásokat terveznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!