Belföld

2008.06.20. 02:28

Se pénzük, se vesztenivalójuk

<b>Nagykanizsa - </b>Immár az illetékes hatóságoktól várnak segítséget az Egyesült Mosodák Kft. kanizsai telephelyének dolgozói, akik május 23. óta nem kapják meg a nekik járó végkielégítést, s az ismételt elhelyezkedéshez szükséges dokumentumokat is csak két napja vehették kézhez.

Zalai Hírlap

Információink szerint a közelmúltban körülbelül harminc ember került az utcára az Egyesült Mosodák Kft. nagykanizsai telephelyén. Lapunkat két dolgozó azzal kereste meg, hogy habár május 23-ai dátummal készült a felmondólevelük, azóta sem kapták meg a nekik járó végkielégítést. Az ismételt munkába álláshoz szükséges papírokat is csak két nappal ezelőtt hozta a postás - annak ellenére, hogy a felmondólevélben maga a munkáltató vállalt kötelezettséget arra, hogy 8 napon belül valamennyi szükséges dokumentumot a dolgozók rendelkezésére bocsátja, s járandóságaikat is kifizeti.

Pénz még senkinek nem érkezett, ám a dokumentumok közt kaptak egy levelet. Ebben azt közlik velük: szombaton megtörtént a nekik járó összeg kiutalása. Az eljárást sérelmező munkavállalók közül csak ketten vállalták a nyilvánosságot, a miháldi Kócza László és a nagykanizsai Kondor Csabáné. Utóbbi azt mondja, a többiek még most is félnek, ám ő nem érti, mitől, hiszen vesztenivalójuk már nincs.

- Május 23-án kaptunk kézhez egy rendes felmondásról szóló értesítést, amelyben az áll, hogy 8 napon belül megkapjuk a munkaviszony megszűnéséről szóló igazolást, az összes dokumentumot, a munkabérünket, a felmondási időre járó átlagkeresetet, továbbá a végkielégítést - mondta Kondor Csabáné.- Eddig ebből csak a májusi fizetésünk érkezett meg a számlánkra, semmi több, így a végkielégítés sem. A papírjainkat hosszas huzavona után csak két nappal ezelőtt kaptuk kézhez, holott május végén kellett volna. Azt sem értem, hogy a ki nem vett szabadságaimat miért nem fizetik ki, ehelyett belevették a 45 nap felmondási időmbe, ami azt jelenti, hogy az 33 napra apad. A sérelmeinkkel megkerestük a felmondásunkat aláíró Rónai Péter ügyvezetőt, akiről eddig nem is hallottunk. Hat éve dolgoztam a patyolatnál, s egészen eddig azt hittem, hogy a mi ügyvezető igazgatónk Fürge Béla. Amikor megkaptuk a felmondást, s találkoztunk rajta Rónai Pé-ter aláírásával, visszahívattuk magunkat vele - merthogy telefonon elérni nem nagyon lehet -, s megkérdeztük tőle, ő kicsoda. Mire azt válaszolta: az ügyvezető igazgatónk, körülbelül egy éve. Hát, mit ne mondjak, nagyon meglepődtünk... Az egész eljárást méltatlannak tartjuk, úgy, ahogy van. Szégyenletes, hogy könyörögnünk kell a pénzünkért és a papírjainkért. Pedig végig dolgoztunk az utolsó pénteken is, Laci 16 évet lehúzott a cégnél, s még csak arra sem méltattak bennünket, hogy azt mondják: köszönjük a munkájukat. Úgy léptünk ki a kapun, mintha másnap megint mennénk dolgozni...

Kondor Csabáné úgy véli: a cégen belül nem tudnak kihez fordulni segítségért, hiszen mindenütt falakba ütköznek - a szó szoros értelmében, ugyanis állítása szerint az elbocsátott dolgozók közül már senkit nem engednek be a vállalkozás Magyar utcai telephelyére. Öten elmentek a Munkaügyi Döntőbírósághoz, hogy segítséget kérjenek.

- Én már egy hete máshol dolgoznék, ha időben megkaptuk volna az iratainkat - vette át a szót Kócza László. - Talán nem tévedek, ha úgy vélem: 56 évesen már minden adódó lehetőséget meg kell ragadni az elhelyezkedéshez, mert minden ilyen ajándék. S ha a cég késlekedése miatt nem tudok majd munkába állni, akkor ki téríti meg a káromat?

Próbáltuk mi is elérni Rónai Pétert. Nehezen ment, de összejött, habár a kanizsai menedzsment nem túl sokat tett azért, hogy ez sikerüljön, hiszen az ügyvezető telefonszámát többszöri kérésünkre sem kaptuk meg. A felmondóleveleken lévő bélyegzőn azonban az Egyesült Mosodák Kft. szerepelt egy szombathelyi címmel. Ezen viszont a Savaria Patyolat Kft.-t találtuk, ahol azt mondták, semmiféle Egyesült Mosodák Kft.-ről nem tudnak, Rónai Péter pedig Marcaliban dolgozik. Itt meg azt mondták, hogy az ügyvezető igazgatót Kaposvárott keressük. Mivel könnyebben elérhetőnek tűnt Fürge Béla, a kanizsai telephelyen érdeklődtünk, ahol azt tanácsolták: próbálkozzunk a cég marcali telephelyén. Ott viszont ismét Kanizsára irányítottak minket. Végül egy mobilszámon értük el Fürge Bélát, aki érdeklődésünkre azt mondta, semmi köze nincsaz ügyhöz, s Rónai Péterhez sem tud adni semmiféle elérhetőséget.

Egy dolgozón keresztül mégis sikerült megszereznünk Rónai úr mobilszámát, aki kérdésünkre azt válaszolta: nem kíván nyilatkozni az ügyben, egyébként meg a dolgozókat pontosan tájékoztatták az ügymenetről. Ami a dolgozók szerint csigatempóban halad csak előre. Azt mondják, ha nem tapasztalnak pozitívabb hozzáállást volt munkáltatójuk részéről, akkor megkeresik ügyükkel az illetékes hatóságokat - egyébként már tettek is lépéseket ebbe az irányba.Ha időben megkapta volna a papírjait, már egy hete máshol dolgozna

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!