Belföld

2008.06.05. 02:28

Mi legyen a húsunkkal?

Zalaegerszeg - Ha ma indulnék tengerparti nyaralásra Horvátországba, nagy bajban lennék: egy nap alatt sem került megnyugtató válasz a kérdésre, vajon a határon elkobozzák-e a húst és a tejet, avagy nem...

Varga Andor

A letenyei vámhivatal illetékesei tegnap a túloldali szerveknél érdeklődtek a szabályokról. Teljes szigort tapasztaltak - a Horvát Idegenforgalmi Közösség képviselője azonban mást tud.

A letenyei vámhivatal helyettes vezetője, Czvetkó Lajos pénzügyőr hadnagy nem túl jó hírekkel tért vissza a túloldalról.

- Törvényi változás nem történt - kezdte -, eddig is érvényben volt a horvátoknál a jogszabály, mely megtiltotta, hogy turisták a napi szükségletnél nagyobb mennyiségben vigyenek be élelmiszert az országba. A különbség ez évtől annyi, hogy a korábbi rugalmasság helyett szigorú odafigyelés következik. Aki egy kilogrammnyi mennyiségnél több élelmiszerrel érkezik a határra, azt 400 kuna bírsággal sújtják, illetve a pluszmennyiséget visszahozatják vele Magyarországra. A másik megoldás, hogy a helyszínen elkobozzák az élelmet.

Az európai közösségbe igyekvő horvát fél a híradások szerint az uniós jogharmonizációval indokolja a lépést, és az EU-ban - mint a hadnagy elmondta - valóban létezik ez a szabály. Hazánk is alkalmazza például a horvát állampolgárokkal szemben, ám a dologban van némi bökkenő: a rendelkezést a közösség saját piaca, állategészségügye, illetve polgárai védelmében alkotta meg, és a határain túli, úgynevezett harmadik országbeli utasokra vonatkoztatja. Ezzel szemben a horvát esetben éppen egy ilyen harmadik ország vezeti be a szigort, mely ha magyar utasokat ér, éppen azok ellen hat, akiknek az érdekében megszületett...

Horvátország idegenforgalomban érdekelt része a hírek szerint élénken tiltakozik az új szabályok ellen. Kedden még arról lehetett hallani, hogy az illetékes minisztérium lesöpörte az asztalról ezeket a véleményeket, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti, magyar képviseletét vezető Marin Skenderovic azonban tegnap megkeresésünkre már jó hírt mondott.

- Biztos, kormányzati forrásból tudom, hogy finomítanak a szabályon: uniós állampolgárokra, s így a magyar utasokra, a tilalom nem vonatkozik majd - újságolta. - Eleve elhibázottnak tartottuk a lépést, az első pillanattól igyekeztük bevezetését megakadályozni, és úgy tűnik, az erőfeszítéseket siker koronázta. Én már megkaptam ezt a tájékoztatást az illetékesektől, és remélem, hogy az ígéretekhez híven rövidesen hivatalos nyilatkozatban is nyilvánosságra kerül mindez.

Tegnap igyekeztünk hivatalos horvát forrásokat szóra bírni az ügyben, ám nem jártunk sikerrel, így lapzártánkig csupán a két egymásnak ellentmondó nyilatkozatot sikerült begyűjteni. Az interneten elértük a horvát vámigazgatóság honlapját - ennek van magyar nyelvű részlege is -, ám a megoldáshoz az átböngészése után sem jutottunk közelebb. Itt olvasható, hogy az országba legfeljebb egy kilogramm hús és hústermék vihető be szabadon (és azt írják, a szabály más állati eredetű cikkekre, mint például tej, tojás vagy méz is áll), e mennyiség fölött állategészségügyi engedély szükséges. Úgy tudjuk azonban, ez a feltétel turisták számára teljesíthetetlen: kereskedelmi szállításokra vonatkozik, és nincs állatorvos, aki egy hűtőtáska darált húsra ilyent kiállítana.

Így azonban egyelőre csak a bizonytalanság marad: nem tudni, mire készüljenek, akik a nyáron a horvát tengerpartra mennének nyaralni. Egyes vélemények szerint a szigorítás nem uniós indíttatású, hanem a horvát piac védelmét szolgálja (a turista ne otthonról vigye az ételt, hanem vásároljon a helyszínen), ám az érintettek félnek tőle, hogy például a sok vékony pénzű magyar elriasztása sokkal inkább árt, mint használ.A horvát hatóságok pár hónapja egyszer már szigorítottak, a szülő nélkül utazó kiskorúak határátlépését nehezítve meg. A felmenőknek azóta közjegyző előtt aláírt és hitelesen horvátra fordított engedélyt kellett mellékelniük az osztály-, vagy rokoni kirándulásra elengedett gyermekükhöz. A horvátországba nyíló letenyei határátkelő vezetője, Kővágó Károly alezredes tegnap elmondta: mostanáig az tézkedésnek náluk nem volt áldozata, midenki betartja a széles körben propagált szabályt, bár, a nagy dömping, a nyári szezon még odébb. A szigort egyébként a napokban enyhítették: már elég a sima írásos engedély, közjegyző és fordítás nélkül...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!