Belföld

2008.06.14. 02:27

Lőhetik a varjakat!

<b>Zalaegerszeg -</b> Példátlan döntést hozott két garabonci vetési varjú-kolónia ügyében a nyugat-dunántúli környezetvédelmi igazgatóság. A madarak kártételei miatt második éve tiltakozó gazdák most, a fészkelési időben, engedélyt kaptak a védett jószágok ritkítására!

Varga Andor

A történettel korábban többször is foglalkoztunk már: a faluban tevékenykedő mezőgazdasági vállalkozók érdekeit először tavaly tavasszal, majd idén újra sértették a Garabonc melletti két varjúkolónia korábbi évekhez képest egyébként robbanásszerűen elszaporodott madarai. A két helyszínen nagyságrenddel emelkedett a lakott fészkek száma, s ezzel arányosan a vetésekben esett károk is: volt gazdálkodó, aki elmondása szerint háromszor is nekifutott a kukorica vetésének, ám betakarítania egyszer sem sikerült.

Az érintettek már tavaly is megkeresték problémájukkal a zöldhatóságot, ám érdemi fejlemény nem történt. A garabonciak sérelmezték, hogy csak egy kioktatás-szerű jogszabályismertető volt a válasz - a hatóságnál azt mondják, tájékoztatást adtak, miután konkrét intézkedést nem kértek a falusiak. Idén aztán a helyiek maguk láttak dologhoz, ám a madarak riasztását nem megelőző jelleggel, a fészekrakás előtt, hanem utána kezdték, amikor viszont - lévén szó védett fajról - minden ilyen megmozdulás tilos. A helyszínen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársaival kerültek összetűzésbe a gazdák, s a nézeteltérés azzal zárult le: a probléma tüneti kezelésére együtt keresnek megoldást (a természetvédelmi őrök a célra használatos csávázott vetőmagot ajánlottak, mely émelygést okoz és így leszoktatja a madarat a magról), s elhangzott az ígéret, hogy fészkelési időn kívül megkeresik a hosszú távú megoldást is.

Ehhez képest váratlan fejlemény, hogy a szombathelyi székhelyű környezetvédelmi igazgatóság előbb a madarak riasztására adott ki engedélyt, majd amikor ez a gazdák szerint nem hozott kielégítő eredményt, megszületett a döntés a ritkításról.

- Érzékelve a gazdák problémáját soron kívül hoztunk döntést a riasztás, majd most a ritkítás engedélyezéséről is - mondta el Balaton Tihamér, az igazgatóság illetékes munkatársa. - Egy helyi jellegű és igen intenzíven jelentkező problémára kerestünk kifejezetten helyi megoldást, melyre egyébként a törvény is ad lehetőséget. Kivételes esetben, ha a gazdálkodás érdekei oly mértékben sérülnek, megtehető akár ez a lépés is. Fájdalmas döntést hoztunk, de úgy vélem, jót.

A ritkítási engedély (mely egyébként nem a fészkeknél, hanem a kolónián kívüli kilövést teszi lehetővé és ötven madárra szól) azonnal végrehajtható, s információink szerint lőttek is már le madarakat Garaboncon. Az általunk megkérdezett civil zöldek egyhangúlag példátlannak és elfogadhatatlannak nevezték a döntést, melynek szakértői előkészítéséről sincsenek meggyőződve. Azt mondják, ilyen probléma kezelésének számos humánus módja van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!