Belföld

2008.06.04. 02:28

Két ország árvízvédelmét szolgálja

Zalaszombatfa (gyf) - Nyolc település árvízvédelmét szolgálja az a létesítmény, amit tegnap avattak fel a hetési településen. A Kebele patakon kiépített árvíztározó 2 és fél millió euróba került.

Gyuricza Ferenc

Az árvíztározó három forrásból valósult meg, az Európai Unió Interreg III/A programjának támogatása mellé a szlovén és a magyar állam biztosította az önerőt. A tegnapi avatáson a két ország illetékes tárcavezetője, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi, illetve Janez Podobnik környezetvédelmi és területrendezési miniszter is jelen volt.

A Kebele-patak zsilipjén tartott ünnepségen többen is méltatták a beruházást. A házigazda polgármester, Tüske Béla emlékeztetett arra, hogy utoljára 1998-ban öntötte el a térséget a Szentgyörgyvölgyi- és a Kebele-patak, Anton Balazek lendvai polgármester pedig a jószomszédság kapcsán azt emelte ki, hogy néhány éve a Mura mentén harcoltak az ár ellen együtt szlovének és magyarok.

A két miniszter ugyancsak az együttműködést tartotta fontosnak megemlíteni beszédében. Szabó Imre többek között arra is utalt, hogy a két ország közötti viszonyt határokon átnyúló környezeti károk sem terhelik, ami nem mondható el valamennyi szomszédunkról.

- A Kebele-árvíztározó példaértékű beruházás Európában,. amely határok nélkül, közös finanszírozással valósult meg - mondta a szakminiszter, majd arról is beszélt, hogy a létesítményt ezért a két szomszédos állam közös sikerének kell tekinteni.

Janez Podobnik a beszédében arra figyelmeztetett, hogy a klímaváltozások miatt gyakrabban kell nagyobb viharokkal és ebből adódóan áradásokkal számolni, a beruházás ezért is indokolt.

A Kebele- és Szentgyörgyvölgyi-patak vízgyűjtő területén kialakított tározó Resznektől délnyugatra, Zalaszombatfától északkeletre, Belsősárdtől pedig észak-nyugatra helyezkedik el. A körülbelül 3 millió köbméter víz befogadására alkalmas tározó maximális felülete 272 hektár. A beruházás költségei Magyarország és Szlovénia közt 44-56 százalékos arányban oszlanak meg, ám a magyar fél az Európai Uniótól nagyobb támogatást - 690 ezer eurót - kapott. A generálkivitelező egy győri vállalkozás volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!