Belföld

2008.06.25. 02:28

Kánikulai melegben, tűző napon

Lenti - Teljes erővel tombol a kánikula, a hőmérő higanyszála már kora délelőtt harminc fok körüli hőmérsékletet mutat, délután pedig még árnyékban is 30-35 fok közötti a meleg.

Gyuricza Ferenc

Az extrémnek számító viszonyok között különösen nehéz a munkavégzés, főleg szabadtéren, illetve olyan zárt helyen, ahol amúgy is hőség van. (Folytatás Kánikulai.. címmel 13. oldalon)

Tegnap néhány olyan munkahelyre látogattunk el, amelyek különösen forrónak számítanak. A tapasztalatok mindenhol azonosak, a meleg megviseli az emberi szervezetet, a hőség ellen pedig mindenki úgy próbál védekezni, ahogy a lehetőségei engedik.

A novai Szalay Dísznövényiskolában például ebben az extrém melegben az üvegházakban nincs munka. Igaz, ez nem a kánikulának köszönhető, az éppen aktuális feladatok a szabadba szólítják az ott dolgozókat.

- Itt is nagyon meleg van - magyarázza a faiskola vezetője, Szalay Ivó. - A konténereket kavicságyon helyezzük el, valamint alattuk található még a fekete vízáteresztő fólia is, ami ilyenkor ontja magából a forróságot. Mindezt úgy próbáljuk ellensúlyozni, hogy folyamatosan biztosítjuk a dolgozók számára a védőitalt, és bizonyos időnként szüneteket is tarthatnak, hogy bevonuljanak védett helyekre. Ezeken a meleg napokon amúgy is elnézőbbek vagyunk. Augusztusban, amikor még ennél is melegebb várható, átszervezzük a munkát, korábban kezdünk, illetve délutánra bevezetjük a sziesztát.

Közösen megtekintjük a légkondicionált öltözőt, ahol kellemes hűvös fogad, illetve ott áll a sarokban az italautomata is. Szalay Ivó hozzáteszi: traktorjaik és munkagépeik többsége szintén rendelkezik hűtőberendezéssel. A díszfaiskola vezetője azt is hozzáteszi: bármilyen hihetetlen, de az üvegházakban esetenként kellemesebbnek tűnik az idő, hiszen a szelleztető rendszer megmozgatja a levegőt.

- Mi magunk sem értjük, hogy tudjuk ezt a hőséget elviselni - mondja a konténeres dísznövények között tevékenykedő Gerencsérné. - A kalap, a napszemüveg és a harmincas faktorú napozótej elmaradhatatlan ilyenkor. A minap délután fél négykor a konténerek között 55 fokot mutatott a hőmérő, pedig nem is volt még ekkora kánikula.

Zsuzsa asszony szerint ennél rosszabb munkahelyek is vannak, van ismerőse, aki nyolc órát húz le egy légkondicionáló nélküli traktorban - illetve ahogy ő mondja: konzervdobozban.

A göcseji településen néhány házzal odébb egy építkezésbe botlunk. Horváth Attiláék egy 1910-es években emelt házat újítanak fel. A forrón tűző nap igen megviseli a munkásokat, csak úgy szakad róluk a veríték. A gazda mezítelen felsőtesttel fogad bennünket, tudja, hogy veszélyes, ám úgy véli, csak így lehet elviselni a hőséget. Mások már óvatosabbak, pólóban állják a napsugarak támadását, amit folyamatosan nedvesítenek.

- Védőital az van - mutatja a házigazda a szódásüveget, illetve a házi bodzaszörpöt. - A legjobb mégis az udvaron álló hordó, ott tudjuk igazán lehűteni magunkat.

A felújítási munkákat irányító mester, Szentes Péter mindezt azzal egészíti ki, hogy a kőműves munkája ilyen, télen, hóesésben nem lehet falazást végezni. Megállni a forró napok alatt már csak azért sem lehet, mert a gazdával kötött megállapodás alapján szeptemberre már tető alá kell hozni az épületet.

Látogatást teszünk a Creaton Hungary lenti cserépgyárában is, ahol Közép-Európa legnagyobb ipari kemencéje működik: 1038 fokon égetik ki itt az agyagot. Schmidt Tibor ügyvezető igazgató szerint mindez nem jelent különösebb veszélyt, hiszen a dolgozóik az automata gépsornak köszönhetően nem kerülnek közvetlen kapcsolatba a kemencével és az onnan kikerülő tetőcserrepekkel.

- A gyárcsarnokban így is meleg van, talán 40-42 fok lehet - mondja az igazgató. - Állandóan működnek a ventillátorok, illetve a dolgozók számára folyamatosan üzemelnek az italautomaták. A kávéért és a teáért fizetniük kell, de a szódát is még két másik italt a cég biztosítja számukra.

A bázakerettyei pékségben a legnagyobb forróságban, délután három órakor kezdődik a munka dandárja, s egészen este 10-11 óráig tart. Az üzemet vezető Gaál Attila elmondása szerint a kemencék környékén negyven fok is lehet, ami csak védíital, szóda fogyasztásával viselhető el.

- A pékek már hozzászoktak ehhez - mondja. - Mi hő- és vízállóak vagyunk. Itt szünetet tartani nem lehet, a tészta folyamatos munkavégzést kíván. Télen egy kicsit jobban esik ilyen melegben dolgozni, nyaranta viszont kellemetlen, de ezen nem tudunk változtatni.

Tetőtől talpig beöltözve vágja a magasra nőtt gazt az út szélén Kovács Lajos. A gyorsan pörgő damil csapja a kavicsot, a vastag ruha és a plexi szemüveg elsősorban azok elől véd, ugyanakkor meg is izzasztja az idősödő férfit.

- Már gondoltam arra, hogy félbehagyom a munkát, de ki tudja, holnap mennyivel lenne könnyebb - magyarázza. - A feleségem az előbb járt kint, hozott egy üveg hideg fröccsöt, amíg az kitart, addig vágom a füvet.

A Rédicsen várakozó kamionosok egykedvűen beszélgetnek egymással, kötelező pihenőidejüket töltik. Egyikük - egy Ózdról érkezett sofőr - a kérdésünkre elmondja, hogy vezetés közben nincs különösebben gond, hiszen a fülke légkondicionált. A forróságot akkor nehezebb elviselni, ha meg kell állniuk. A parkolókban az aszfalt ontja magából a meleget, a a kabinba pedig - hiába a sötétített üveg - betűz a nap.

- A legtöbben elszundítanak ilyenkor egy kicsit, vagy egy vendéglőbe térnek be - folytatja. - A kollégával mi is éppen arról beszélgettünk, mit is kezdjünk magunkkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!