Belföld

2008.06.26. 02:29

Házi talajvízművek

Zalaegerszeg - A vízdíjak emelkedésével sokan vágnak bele saját, házi használatú kút létesítésébe. Ehhez engedélyre van szükség, a feketén fúrt kutak szabálytalanok, emellett használhatatlanok és környezetszennyezőek lehetnek.

Szabó Judit

Aki saját kutat szeretne fúratni a telkén házi vízigényének kielégítésére (főleg öntözésre), a település jegyzőjétől kell engedélyt kérnie, amivel évente maximum 500 köbméter vizet termelhet ki, kizárólag a talajvízből. A kút a mélyebb, ivóvízkincset tartalmazó rétegeket nem érheti el, továbbá a saját használatú kút vezetékrendszere és a közüzemi vízhálózat összekötése tilos.

- A jegyzői engedély kiadásának feltétele, hogy a kút használata során keletkező szennyvizet a környezet veszélyeztetése nélkül helyezzék el, valamint az ivóvíz-igényt szolgáló kutak esetében érvényre kell juttatni a közegészségügyi szempontokat - tudtuk meg dr. Gángó Gabriellától, a zalaegerszegi polgármesteri hivatal műszaki osztályának jogi szakreferensétől.

- A szennyvizet a közcsatornába csak akkor szabad bevezetni, ha ennek a mennyiségnek a mérését megoldják, az üzemeltetővel egyeztetve. A saját kútból származó, locsolásra használt víz után nem kell csatornadíjat fizetni. Ivóvízellátás engedélyezése esetén az ÁNTSZ hozzájárulása is szükséges - fűzte hozzá a szakreferens.

Az engedélykérelemhez tervet kell csatolni. A dokumentum év elején leegyszerűsödött a kutakra vonatkozó környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi rendelet értelmében. A jogszabály azt is előírja, hogy a kivitelezést csak szakképesítéssel és ezzel összefüggő biztonságtechnikai vizsgával rendelkező vállalkozó végezheti - tájékoztatott dr. Gángó Gabriella.

A korábbi évek bonyolultabb engedélyezési eljárása is közrejátszhatott abban, hogy nem érkeztek tömegével engedélykérelmek a polgármesteri hivatalokba házi használatú fúrt kút létesítésére. A változás jelét mutatja azonban, hogy Zalaegerszegen idén már hárman folyamodtak a hivatalhoz ilyen ügyben.

Aki saját kutat készíttet, általában locsolásra használja a vizet, hiszen a talajvíz a legtöbb helyen szennyeződéseket tartalmaz, fogyasztásra nem alkalmas. A talajvizet azonban nemcsak öntözésre, hanem épületek légkondícionálásához is igénybe veszik Gábor Sándor galamboki kútfúró vállalkozó tapasztalatai szerint. A kútból nyert víz után (bár a vízkincs állami tulajdon) nem kell használati díjat fizetni, amennyiben házi felhasználásról, évi 500 köbméter alatti mennyiségről van szó, így sok pénzt meg lehet spórolni. A kút kialakítása ugyanakkor több százezer forintba kerül, de milliós nagyságrendű is lehet. A tervezés és engedélyezés 50-100 ezer forint, a kivitelzés folyóméterenként 10-12 ezer, a gépészet költsége 150-200 ezer forint. Ha az ajánlati ár túl kedvező, arra kell gyanakodni, hogy a munka nem lesz jó minőségű.

- Ha kellő szakértelem és megfelelő berendezés nélkül végzik a kútfúrást, könnyen előfordulhat, hogy nem járnak sikerrel, nem tudnak vizet felszínre hozni, vagy ha el is érnek vízadó rétegeket, a kút rosszul fog működni a nem megfelelő kiképzés miatt, például homokkal kevert vizet ad - mondta Gábor Sándor. - A homok a szivattyút és a gépészeti rendszert is tönkreteszi, a kút előbb-utóbb használhatatlanná válik. Gondot okozhat az is, ha rossz minőségű anyagokkal dolgoznak, mert ha például a béléscső nem elég szilárd, összeroppanhat. A szakszerűtlen fúrás a környezetet is károsítja. Gyakran előfordul, hogy elmulasztják beépíteni a kútba azokat a biztonsági elemeket, amelyek megakadályozzák a felszínhez közeli szennyeződések leszivárgását a mélyebb rétegekbe, s ezzel veszélyeztetik az ivóvízbázist.

A vállalkozót gyakran hívják kijavítani hibásan kivitelezett kutakat, de nem tud eleget tenni az ilyen kéréseknek, mert utólag már nem lehet helyrehozni az elrontott munkát.

A Zalavíz Zrt. működési területén Arnhoffer András műszaki igazgató becslése szerint több ezer háztartási célú fúrt kút lehet, köztük rengeteg engedély nélkül készült.

- Sokan úgy gondolják, hogy ezeknek a kutaknak a vize tiszta, legalábbis fürdésre jó, ezért rákötötték a saját rendszerüket a ház vezetékes vízhálózatára, teljesen szabálytalanul - hallottuk az igazgatótól. - Ez egészségügyi kockázattal jár, mert a talajvíz szinte mindenütt szennyezett. Még az is előfordulhat, hogy a fertőzésveszély nemcsak az adott családot érinti, hanem az egész környéket, mert a kútból a házba bevezetett víz visszaáramolhat a közcélú hálózatba, és megfertőzheti azt. A szabálytalan rákötések másik hátulütője, hogy fúrt kutakból nyert víz is bekerül a közcsatornába, de csatornadíjat nem fizetnek utána.

Arnhoffer András is úgy tapasztalja egyékbént, hogy az emberek egyre inkább spórolnak a vízzel, de a Zalavíz Zrt. értékesítésében bekövetkezett nagyarányú csökkenés (1989-ben Zalaegerszegen napi 28 ezer köbméter víz fogyott a nyári csúcsban, ma 18 ezer köbméter) a közületi fogyasztás mérséklődésével, az élelmiszeripari üzemek bezárásával magyarázható. A műszaki igazgató egyébként nem látna kivetnivalót abban, ha öntözésre és ipari célokra nem az egyre nagyobb értéknek számító ivóvizet használnák. Igaz, hogy ez bevételkiesést jelentene a vízműnek, de az ellátórendszert nem kellene olyan magas nyári csúcsfogyasztásra beállítani, mint jelenleg, így mérsékelhetők lennének a kiadások.

Ma már jellemzőnek mondható egyébként, hogy a nagyobb vízfelhasználók leválnak a közműrendszerekről, és önálló vízbázist alakítanak ki - tájékoztatta lapunkat Sinka András, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese. Ezeknek a kutaknak az engedélyezése a felügyelőség hatáskörébe tartozik. Az engedélyt általában megadják, csak néhány esetben utasítják el, például ha a vízkivétel más vízhasználó vízkontingensét érinti, vagy ha talajvíz alatti rétegekből szeretnének öntönzési célra vizet vételezni, ami az év elejétől tilos. A felügyelőség évente egy-két esetben jár el illegális kútfúrás vagy kútkiképzés ügyében. Ha a kút nem szennyezi a környezetet és fennmaradhat, a hatóság a kivitelezés költségének 20 százalékáig terjedő bírságot szab ki, ha pedig fennáll a felszín alatti vizek szennyeződésének veszélye, az engedély nélkül létrehozott kút felszámolására kötelezi a vízfelhasználót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!