Belföld

2008.06.18. 02:28

Ha nem pörögsz, senki vagy?

<b>Zalaegerszeg - </b> Alkoholvásárlás csak 21 éves kor felett? Egyebek közt e lehetőség is felmerült tervként a fiatalok italozását korlátozó hazai elképzelések között. Az egészségügyi világszervezet (WHO) szorgalmazására ugyanis Magyarországon is szigorításokat terveznek a szakemberek.

Magyar Hajnalka

Az egész unióban nálunk a legmagasabb az egy főre jutó alkoholfogyasztás, s az első lerészegedés időpontja is egyre zsengébb korra tehető. A zalaegerszegi ifjúság-pszichiátriai gondozó szakembereivel az okokról és a lehetséges kiutakról beszélgettünk.

- A munkám során előfordul, hogy a gyerek elmeséli, milyen sokat ivott egy buliban. Amikor rákérdezek, hogy mit szóltak ehhez a szülei, amikor hazaért, a válasz az, hogy semmit, mert aludtak... - mondja Gaál Tímea gyermekpszichológus, aki nem lepődik meg túlságosan, ha 11 éves gyerek lerészegedéséről hall. A bulikban manapság trendibb ugyan a fű és a tabletta, de azért az alkohol is okoz épp elég fejfájást, különös tekintettel arra, hogy a 13-14-15 évesek részegségig fajuló beavatása szinte szokványosnak mondható. Egy, a zalaegerszegi középiskolások körében elvégzett átfogó vizsgálatból pedig az derül ki: tíz megkérdezett diákból 7-8 fogyasztott alkoholt az előző hónapban.

De vajon másként hat-e az alkohol a fejlődő szervezetre, mint a felnőttekére?

- Igen. Sokkal nagyobb az esélye az eszméletvesztésnek, a légzésbénulásnak és egyéb súlyos, intenzív ellátást igénylő testi tünetnek, még alacsonyabb véralkoholszint mellett is - feleli dr. Harkány Éva pszichiáter főorvos. - Emellett a gátlások kikapcsolása gyakorta vezet szélsőséges, erőszakos megnyilvánulásokhoz, s veszélyes helyzetekbe is belesodródhatnak a serdülők. Szexuális visszaélésnek lehetnek elszenvedői, de az is épp elég, ha az este korai, elkapkodott szexuális kapcsolatba torkollik. Nem mindegy, hogy az első aktus a diszkó mellékhelyiségében történik-e meg, vagy megfelelő környezetben.

De miért is nyúlnak az italhoz a fiatalok? Ezer oka lehet: a kortárs minta követése, szerepmegfelelési vágy, identitástámaszték a valahová tartozáshoz, a problémamegoldás rossz gyakorlata. Sokszor a nehéz helyzetből adódó pillanatnyi öngyógyítás, kiútkeresés eszköze a szer, ami átmenetileg elfedi a gondot. Ráadásul a film, a reklám, a tömegkommunikáció is szinte csupa olyan jelet sugároz feléjük, ami azt erősíti, hogy a sikeres, laza és gazdag emberek életének természetes része az alkohol.

- A serdülőkre amúgy is jellemző a kockázatkereső viselkedés, ami egészséges szülői kontrollal tartható féken - folytatja dr. Babrik Zsuzsa gyermekpszichiáter. - A korlátokra akkor is szükség van, ha a kamaszok ez ellen lázadnak. Ha ugyanis levesszük róluk a kezünket, mondván, fiam azt csinálsz amit akarsz, az a gyerek szemszögéből a törődés hiányát jelenti. Azt olvashatja ki belőle, hogy ő nem fontos a szüleinek. A korlátoktól persze durcás lesz, morog, netán hisztizik, mégis így lesz biztonságos és kerek számára a világ.

Felvetik, a nagy ivászatok több ezer éves hagyománnyal bírnak az emberiség történetében. Gondoljunk csak az ókori Dionüszosz-ünnepekre, amikor egy hétvégére szabad volt minden, a berúgás, a drog, a promiszkuitás. Csak éppen eleink nem ragadtak benn ebben az állapotban, mindenki tudta, hogy ez egyszeri alkalom, s másnap az élet visszazökken a normális kerékvágásba.

- Nálunk viszont a propaganda szintjén totális a tiltás, hiányzik a probléma árnyalt kezelése, így sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy pont az ellenkező hatást érjük el - veti fel Harkány Éva. - Nem liberalizálni akarom a gyakorlatot, de a társadalomnak, s benne a szülőknek is jobban kellene érteni ezeket a folyamatokat. Amikor első alkalommal italosan jön haza a gyerek, legyünk ott mellette, beszéljük meg vele a történteket. Ne bélyegezzük egyből alkoholistának, ne riogassuk, hogy az árokparton végzi, hanem segítsük ki a helyzetből. Ugyanakkor nagyon lazán sem kezelhetjük az esetet, mert ha egy haveri legyintéssel átsiklunk felette, az gyakorlatilag a szülői szerep el nem vállalását jelenti. Jó, ha arra is gondolunk, hogy a berúgás esetleg a szülőnek címzett üzenet is lehet.

Persze az sem mindegy, hogy mikor történik ez az első leittasodás. Egészen más, ha a 13 éves gyerek támolyog haza, mint ha valaki az érettségi bankett alkalmából néz mélyebben a pohár fenekére.

S hogy célravezető-e a további adminisztratív szigorítás?

Úgy vélik, a kereskedelmet kellene valami módon érdekeltté tenni a szabályok komolyan vételében, ugyanis pillanatnyilag a meglévő korlátozásokat is meglehetősen hézagosan tartják be. Megszokott látvány a Balaton-parton, hogy tizenévesek tolonganak a nyitott koktélospultoknál, s ha valaki körülnéz este 11 felé az éjjel is nyitva tartó bevásárlóközpontokban, meglepődhet, hogy mennyi célirányosan vásárló fiatallal találkozik. Gyakorlat ugyanis, hogy buli előtt a boltban megveszik az italt, s azt gyorsan magukba töltik, hogy a szórakozóhelyen már kevesebbet kelljen költeni a mámorra. Úgy hírlik, egyre gyakrabban cél a minél gyorsabb, totális lerészegedés is.

- Az esetek jelentős részében szerencsére csak átmeneti jelenség az italozás - árnyal Harkány Éva. - Gondoljunk csak arra, ha például egy serdülő a rossz jegyet átjavítja az ellenőrzőjében, attól még nem lesz később okirat-hamisító, s az sem igaz, hogy végzetesen félresiklott a jelleme. Valószínűleg pusztán meg akar felelni a szüleinek. Az italozással hasonló a helyzet, az alkoholizmus fixálódásához is sokféle biológiai és környezeti tényező szükséges még. Az alkohollal való találkozást, a kipróbálást teljesen megúszni nem lehet, ez hamis illúzió. A lényeg, hogy a későbbiekben ne váljék életstratégiává, ne ez legyen a problémamegoldás módszere.

- A bajok forrása összetett, így a megoldás is csak komplex lehet. A mai világ azt üzeni a fiataloknak: fogyasszál, pörgesd fel az életed, bármi bajod van, azonnal kapj be egy pirulát, ami annál jobb, minél gyorsabban hat - veti fel Gaál Tímea. - A serdülő azt hallja minden csatornán, nem szabad, hogy bajod legyen, ha mégis, azt azonnal nyomd el. És ne a kapcsolataid, a szüleid, a barátaid segítségével, hanem mesterséges szerekkel. Ha nem vagy happy, tevékeny, ha nem pörögsz, akkor senki vagy. És ha ez nem megy neked magadtól, mert szorongsz és gátolt vagy, akkor szedjél be vagy igyál valamit, amitől mesterségesen megfelelsz a társadalmi ideálnak, elvárásnak. Ez itt az alapvető probléma, amire aligha lehet gyógyír néhány adminisztratív intézkedés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!