Belföld

2008.06.28. 02:27

Gyerekkorú sztrádaépítő

Nagykanizsa - Ismét feketén foglalkoztatott felnőtteket és egy 13 éves gyermeket találtak a munkaügyi felügyeők egy a közelmúltban tartott ellenőrzés alkalmával az M7-es építés Zalakomár és Nagykanizsa közötti szakaszán. A munkáltató több millió forintos bírságra számíthat.

Sámel József

Az OMMF Nyugat-dunántúli Munkavédelmi Főfelügyelőségének nemrég tartott ellenőrzése során ismét súlyos szabálytalanságokra derült fény.

Az M7-es Zalakomár és Nagykanizsa közötti szakaszán összesen 19, szerződés nélkül dolgozó felnőttet és egy 13 éves gyermeket is munkavégzésen kaptak a felügyelők. Mint azt dr. Virágh Norbert, a Nyugat-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség igazgatója elmondta: kollégái több alkalommal is tartottak már ellenőrzést a sztrádaépítésen, s eddig minden esetben kisebb-nagyobb szabálytalanságokat állapítottak meg.

- Valóban súlyos jogsértést történt, hiszen illegális gyermekmunkával még egyszer sem találkoztunk az autópálya-építés során - mondta az igazgató. - Jóllehet korábban gyümölcsszedés vagy gombatermesztés kapcsán előfordult már hasonló, de sztrádaépítésen még nem futottunk össze gyerekekkel. A törvény világosan fogalmaz, Magyarországon csak a 16. életévüket betöltött fiatalokat lehet dolgoztatni vagy 15. életévét betöltött gyereket, ha a munkavégzés a törvényes képviselő írásbeli hozzájárulásával, szünidőben történik. A gyermeket természetesen eltiltottuk a munkavégzéstől, s ezt a határozatot a területileg illetékes gyámhatóságnak - amely jelen esetben Borsod megye - is megküldjük.

Mint kiderült: a feketén dolgozók egy részének egyáltalán nem volt írásos munkaszerződése, sőt, az APEH felé sem jelentették be őket, míg a többieknél nem érvényesítették az alkalmi munkavállalói kiskönyvet .

Az újabb eset kapcsán tegnap a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője, Fazakas Orsolya a következőket mondta.

- Minket is megdöbbentett az ügy, kiváltképpen azért, mert a NIF Zrt. egyik alapítója volt a Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért című programnak, amely pontosan az ilyen esetek elkerülését szolgálná. A konkrét eset kapcsán természetesen felszólítottuk a kivitelezőt, hogy azonnali hatállyal bontson szerződést az alvállalkozóval.

Lapunk felvetésére, miszerint a munkaügyi felügyelők eddig minden alkalommal találtak feketemunkásokat az M7-es építése során, azt a választ kaptuk: a NIF-nek nincs más eszköz a kezében, mint hogy folyamatosan figyelmeztesse a kivitelező társaságot a munkavégzés feltételeinek betartására.

Információink szerint a fővállalkozó PVT-M7 Konzorcium sincs könnyű helyzetben, a számtalan alvállalkozót ugyanis képtelenség naponta ellenőrizni. A fővállalkozó olyan szerződéseket kötött, melyekben az alvállalkozók garanciát vállaltak a legális foglalkoztatásra. Ha ezt mégsem tartják be, s ez kitudódik, mint ahogy most is történt - azonnal szerződést bontanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!