Belföld

2008.06.23. 02:29

Föltárult a gyantás bot rejtélye

Megyei körkép (ahzs, kzs, pa) - A Múzeumok éjszakája rendezvényfolyam ismét izgalmas időtöltést kínált szombaton este. A megyebeli múzeumok tárt kapukkal és gazdag programmal vártak.

Zalai Hírlap

A zalaegerszegiek a Göcseji Múzeum kertjében gyülekeztek este hat óra tájban, ahol a gyerekeket az épület tövében miniásatás várta, Mészáros Melinda és Fullár Zoltán, a két fiatal régész jóvoltából.

- Egy érdekes cserepet találtunk a homokban - mondta már a tesztlap kitöltésével foglalatoskodó Kecskés Ádám, aki Szombathelyről érkezett látogatóba a nagyszüleihez, s nagy koncetrációval merült a feladatokba: milyen az őskori idol, vagy az orsógomb, hogy néz ki a kemence, a lovassír mint régészeti objektum. A zenerajongók közben a városi zeneiskola növendékeinek kamara hangversenyét élvezhették a Kisfaludi teremben, de egyre többen forgolódtak a farmerkiállításon is. A programot egyébként épp a farmerkorszak tematizálta. (Részletek a többi helyszínről A gyantás bot... címmel az 5. oldalon.)

A megyeszékhelyi múzeológusok nevében dr. Kostyál László igazgatóhelyettes köszöntötte a különleges időpontban hozzájuk érkezetteket, jelezve, egyre nagyobb figyelmet fordítanak a közönségigényekre, nyitottak a társadalmi elvárások iránt, s a gyűjtőmunka mellett a tudományos munka eredményének közkinccsé tételében is érdekeltek. A Göcseji Múzeum ennek jegyében kínált könnyed kikapcsolódást a Gála Táncklub fellépésével, a Kelemen testvérek hetvenes-nyolcvanas évek slágereit idéző szabadtéri koncertjével és a Pertu Jazz Group muzsikájával, miközben a Központok a Zala mentén című állandó kiállítás és a farmertárlat izgalmai óránkénti tárlatvezetéssel tárultak fel, a gyerekek pedig korongozhattak, batikolhattak vagy csak úgy szaladgálhattak, élvezve az inspiratív környezetet.

De a legnagyobb izgalmat kétségkívül Horváth Imre jóvoltából élhettük át. Az ifjú farestaurátor a műhelyébe látogatókat kitalálós játékra hívta. A láthatóan határozott céllal megformált, gyantával bevont fa botok funkciójára kellett volna rájönnünk. A nyeremény, egy falumúzeumi családi belépő, de még inkább a kíváncsiság többeket többször visszavonzott a tetthelyre, mindhiába. Illetve a kilenc órakor tartott tombolasorsoláson kiderült, mégis akadt olyan szemfüles, aki rájött, a nemrégiben egy parasztház padlásán talált 15-20 botocska valójában madárfogó alkalmatosság volt valaha. Mondhatom, irtó nagy várakozással nézünk a jövő évi feladvány elé, addig az éjszakáig már csak 365-öt kell aludni.

Keszthelyen több helyszínen, párhuzamosan zajlottak a programok a Múzeumok éjszakáján. Az érdeklődők száma valószínűleg minden korábbit felülmúlt, a Balatoni Múzeumban legalábbis minden eddiginél több jegyet adtak el - tudtuk meg Havasi Bálint múzeumigazgatótól.

A Georgikon Majormúzeumban este hatkor megnyitották a Keszthelyi Fafaragó Műhely 30 éves jubileum kiállítását, amely már önmagában is sok helybéli látogatót vonzott. Később folyamatos kézműves foglalkozások és ügyességi játékok várták a gyerekeket, felnőtteket egyaránt. Kilenckor énekszóval köszöntötték a naplementét a major hatalmas udvarán; az alaphangot különös véletlen folytán a keszthelyi polgármester, Ruzsics Ferenc adta meg. Mivel a közös éneklés kezdetén éppen a mikrofon közelében volt, vezetésével két-három népdalt is elénekeltek egyhuzamban a múzeum éjszakai vendégei. A Szent Iván-éji tűzgyújtás után egy régi népszokásnak megfelelően a lányok és asszonyok levendulavirágot szórtak a máglyára. A hagyomány szerint ugyanis, aki így tesz, később jó eséllyel kerülheti el a boszorkányság vádját - tudtuk meg.

A Balatoni Múzeumban a tó körüli horgászatról nyitottak meg kiállítást. A Zsákmány címet viselő tárlat annak a népszerű trendnek felel meg, amely szerint a múzeumokban érdemes bemutatni a jelen használati tárgyait, eszközeit is. Mint azt Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzosa megjegyezte, a kiállítás anyaga száz év múlva alighanem nagyon is hagyományos néprajzi anyagnak számít majd. Szerinte többek között ezért is érdemes dokumentálni a jelenben használt dolgokat. A Zsákmánykiállítás Veszprémből érkezett Keszthelyre, itt kiegészítették a zalai Balaton-part jellegzetes tárgyaival, emlékeivel is. Láthatók a sporthorgászat régi és új kellékei, de az orvhalászat jellegzetes eszközei is.

A Balatoni Múzeumban volt egyebek mellett borkóstoló, amatőr színielőadás a Lámpaláz színjátszó kör fellépésével, és hastáncbemutató is.

A Mikus-galéria zenei programokkal, a Rádiómúzeum állandó tárlatvezetéssel várta az érdeklődőket, akiket első alkalommal a városnéző kisvonat szállított a múzeumi helyszínek között.

Nagykanizsán a Thúry György Múzeumban 18 órakor nyitotta meg kapuit az inka-udvar, melynek keretében kincskereső kalandtúra várta a gyerekeket.

- Az év az inka kultúrkör jegyében telik, az új időszaki kiállítás is a távoli civilizációt mutatja be - említette Száraz Csilla, a múzeum vezetője. - A kiállítás anyagát több forrásból szedtük össze, egyrészt saját, másrészt a tatai múzeum tárgyi emlékeire támaszkodtunk, valamint azokra a fényképekre, melyeket Varga András, a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársa készített Peruban és Bolíviában.

A kiállítás megnyitása után a Los Andinos együttes adott koncertet a múzeum fáklyákkal kivilágított udvarán. Hasonlóan nagy volt az érdeklődés a Kiskastély és a Plakát Ház programjai iránt, ahol a Brunnerek életművét bemutató tárlat segítségével a mesés Indiát idézték meg.

Mint azt Kőfalvi Csilla, a Plakát Ház vezetője elmondta: a nemrég hazaérkezett Brunner hagyaték közel 650 festményéből ezúttal azokat mutatták meg, melyek teljes képet adnak Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet művészetéről. Itt a Calcutta Trió zenéje és a fűszeres teakülönlegességek is segítettek India világába repülni.


Nézze meg képekben!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!