Belföld

2008.06.11. 02:27

Emelt szint a pontokért

<b>Zalaegerszeg -</b> A napokban már végéhez közelednek az emelt szintű szóbeli érettségik, azt követően pedig a jövő héten megkezdődnek középszinten is a szó- beli megmérettetések. Kónyáné Tömpe Lívia, a Páterdombi Szakképző Iskola igazgatója: - Pályázattal nyertük el az emelt szintű szóbeli vizsgák megtartásának lehetőségét, amit a kiemelt jelentőségű szervezőmunka miatt kihívásnak tartunk. Jó alkalom arra, ilyen téren is megmutathassa magát intézményünk.

Sinkovics Eta

Zalaegerszeg - A napokban már végéhez közelednek az emelt szintű szóbeli érettségik, azt követően pedig a jövő héten megkezdődnek középszinten is a szóbeli megmérettetések.

Miként az írásbeli érettségik esetében is, a megye kijelölt iskoláiban zajlanak az emelt szintű szóbeli vizsgák. Ezen intézmények egyike a zalaegerszegi Páterdombi Szakképző Iskola Báthory-székhelyiskolája, ahol három napon át történelemből, tegnap pedig e tárgy mellett közgazdasági alapismeretekből is itt szóbeliztek az érettségiző diákok.

A várakozóhelyiségben nagy volt az izgalom, az asztalokon kiteregetett térké-pek, jegyzetek. Nem titkoltaa vizsga előtti drukkot alenti Gönczi-gimnázium végzőse, Molnár Krisztina sem, aki történelemből válasz-totta az emelt szintű érett-ségit.

- Részint azért, mert érdekel a tantárgy, másrészt pedig Győrött szeretnék jogot tanulni. Az írásbeli dolgozatom négyes lett, jó lenne, ha ötösre sikerülne a szóbeli... - latolgatta esélyeit. Nem bánta meg, hogy emelt szintű vizsgát választott, hiszen az elért eredménye plusz negyven pontot jelent a felvételi pontszámokban.

- Frissítésként Napóleonnal kapcsolatos évszámokat memorizálok - mutatta az előtte lévő papírt Vasas Katalin, aki a zalaszentgróti Béri Balogh gimnáziumból érkezett, és e helyütt történelemből mérettetik meg, de angolból is tesz emelt szintű érettségit.

- Pécsre jelentkeztem anglisztika, pszichológia és történelem szakra. Az írásbeli elég jól sikerült, abban bízom, a szóbelivel sem lesz gond.

A vizsga után felszabadultan jött vissza társai körébe Gerencsér Diána, a Csány-szakközépiskola diákja.

- Pont azt a tételt húztam, amit nem szerettem volna, de azért elég jól elmondtam. A munkapiac és a makrokínálati függvény kapcsolatáról beszéltem - idézte feleletét a pécsi közgazdasági egyetemre készülő leány. Egyébként az írásbeli érettségi vizsgái jól sikerültek, de Diána elárulta, a biztos felvételi érdekében talán jobb lett volna, ha a közgazdasági alapismeretek mellett még egy tárgyból, esetleg történelemből is vállalkozik emelt szintű érettségire.

A négynapos szóbeli vizsgának helyet adó Báthory-iskolában mintegy kétszáz diák vett részt a megye középiskoláiból és a régióból is, többek közt Szombathelyről. Egyébként az intézmény nem először szerepel vizsgahelyszínként, tavaly a megyei őszi középszintű érettségi is náluk zajlott.

Bicsákné Furcsa Mária igazgatóhelyettestől megtudtuk, iskolájuk diákjai közül idén 11-en vállalkoztak emelt szintű érettségire, középszintűt 217 végzős tesz, akiknek ugyancsak jövő héten kezdődik a szóbeli vizsgájuk.Jövő héten kezdődik a középszintű szóbeli érettségi. Kónyáné Tömpe Lívia, a Páterdombi Szakképző Iskola igazgatója: - Pályázattal nyertük el az emelt szintű szóbeli vizsgák megtartásának lehetőségét, amit a kiemelt jelentőségű szervezőmunka miatt kihívásnak tartunk. Jó alkalom arra, ilyen téren is megmutathassa magát intézményünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!