Belföld

2008.06.12. 02:28

Emelkedő sertéshúsárak

<b>Zalaegerszeg - </b>Az év elejétől 30 százalékkal emelkedett az élő sertés felvásárlási ára. A tenyésztők az eddigi veszteségek után némi lélegzethez juthatnak, viszont közeleg az 1500 forintos karajár.

Zalai Hírlap

Tegnapi körutunkon néhány alapvető sertéshúsrész árát néztük meg. Az egerszegi vasúti ABC-ben 1125 forint volt a comb kilója, a rövidkarajé 1209. A Tescóban 1249 forintért adták a rövidkaraj és a comb kilóját is, az Intersparban pedig 1649 forintos rövidkarajt kínáltak.

A megye második legnagyobb sertéstenyésztő cége, az ormándlaki Göcsej Pig Kft. évente több tízezer hízót ad át a feldolgozóknak, s mint ügyvezetője, Radics Sándor elmondta, tavaly már 30 millió forint veszteséggel zárták az évet. A múlt év végén, illetve ez év elején 280-290 forintért vették át tőlük a sertést élősúlyban, majd a tavasz folyamán 300 forint fölé nőtt az ár.

- Az utóbbi hetekben 15-20 forinttal többet kapunk a sertésért, most kilónként 360 forintért értékesítjük, de ez még mindig nem az az ár, amely a takarmány- és egyéb költségeket kompenzálná. Ahhoz, hogy gazdaságosan működjünk, az éves átlagárnak kellene kijönni 360 forintra. Ahhoz, hogy ez az átlagár meglegyen, el kellene érni nyáron a 400 forintos kilónkénti árat, legalább az idegenforgalmi szezonban. Ugyanis egész évben a tavalyi drága kukoricát etetjük, a kalászosokat legalább júliusig - mondta Radics Sándor.

Érdeklődésünkre a pókaszepetki Tóth Hús Kft.-nél Paál Péter ügyvezető igazgató elmondta, egy hónapja folyamatosan emelkedik a sertéshús ára. - Heti rendszerességgel emelkedett az ár, most megállt. Mi is vágóhídtól vesszük a sertéshúst. A lehúzott, hasított félsertés egy hónap alatt 200 forinttal lett drágább, így mi most 700-720 forintért adjuk tovább a kereskedelmi partnereinknek. Mi a Coop-hálózatnak adjuk el a húst. A húskészítményeink árát két hete emeltük meg, átlagosan 10-15 százalékkal. A nagyobb hálózatok - mint például a Mecsek Füszért, illetve a Göcsejcoop - ezt június 10-től fogadták el, a kisebb üzletek pedig egy hete a drágább árakat alkalmazzák - mondta Paál Péter.

A Göcsejcoop, valamint a Második Forrás-Coop üzleteiben, mint Paál Zoltán vezérigazgató elmondta, május közepétől három ütemben, átlagosan 9,5-16 százalék között emelték a hús és húskészítmények árát.

Babati Zoltán, a körmendi Babati és Társa húsfeldolgozó tulajdonos vezetője közölte, míg márciusban 900-937 forintért adták a karajt, addig ma az értékesebb húsrész ára 1100-1200 forint között mozog. A combért, lapockáért ugyancsak 20-25 százalékkal magasabb árat kérnek a boltokban. A húsipari vállalkozó szerint ezek az árak már nem fognak lecsökkenni, mert a termelők tönkremennek, másrészt a nemzetközi folyamatok, a távol-keleti kereslet is hajtja az árakat. Persze nem tudni, mennyi hús áll még készleten az uniós országok hűtőraktáraiban. A hasított félsertés egy hónap alatt

A mezőgazdaságban általános vélemény, hogy ellentétes a gazdálkodók helyzete. A támogatott növénytermesztés magas bevételekkel működik, az állattenyésztők küszködnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!