Belföld

2008.06.06. 02:27

Eltűnt festmények nyomát kutatva

Nagykanizsa - Az 1945 előtti régi városháza közgyűlési termét hat nagyméretű festmény díszítette. A képek a rendszerváltás viharában az USA-ba vándoroltak - máig tisztázatlan körülmények között. Dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselő most szeretné visszaszerezni az alkotásokat.

zaol.hu

A régi városháza közgyűlési termét sokáig díszítették a gróf Széchenyi Istvánt, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Ferenc Józsefet és Erzsébet királynőt ábrázoló képek. Amikor 1945-ben a németek Sormásról lőtték Nagykanizsát, kigyulladt a városháza. A város akkori főjegyzője, dr. Paizs Ferenc, a mostani zeneiskolába menekítette a képeket - írja abban a levélben, amelyet a képek későbbi tulajdonosának címzett. A hivatal ezt követően folyamatosan vándorolt, így a képek mindig másutt kerültek a falakra. Addig maradhattak ott, amíg az állampárt ügyésze le nem parancsolta őket. Akkor dr. Paizs Ferenc levette és hengerre tekerte a festményeket, és a korábbi városháza épen maradt részének padlásán helyezte el, őrzésükkel pedig a házmestert bízta meg. Dr. Paizs Ferenc 1950-ben Egerszegre került. A későbbiekben felvetette, hogy a tanács rendelkezésére kellene bocsátani a képeket, hátha méltó helyre kerülnének a nem túl neves alkotóktól, bizonyos Bardócztól és Endreytől eredeteztethető festmények. Dr. Paizs Ferenc levelében azt is írja, hallott olyan pletykát, miszerint a képviselők meg is tekintették a képeket, ám azokat hamisítványoknak minősítették. Ettől kezdve válik homályossá a képek sorsa. Az alkotások ugyanis 1986-ban máig tisztázatlan körülmények között elhagyták az országot, méghozzá a vámhivatal, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Nemzeti Bank engedélyével. Az alkotások értékét 60 ezer forintra becsülte az értékbecslő. S hogy kihez kerültek a talán nem is annyira anyagi, mint inkább eszmei értékkel bíró, a régi városháza közgyűlési termét díszítő festmények? Az Amerikai Egyesült Államokba, egy ott élő magyarhoz, Fodor Aladárhoz, aki valakitől megvette azokat. Hogy ki adta el a festményeket, a város tulajdonát? Nem tudni. De az is kérdés, hogy hogyan adhatták áldásukat a festmények kiszállítására az illetékes hatóságok?

Ezekre keresi a választ most Dr. Károlyi Attila ügyvéd, önkormányzati képviselő is, aki lelkes lokálpatriótaként a képek nyomába eredt, most pedig a város segítségét kéri az alkotások visszaszerzéséhez, melyeket állítólag hamisítványnak mondott néhány akkori képviselő - ha igazak dr. Paizs Ferenc értesülései. Úgy tűnik, annyira azért mégsem voltak hamisítványok, hogy valaki, vagy valakik ne tudjanak hasznot húzni belőlük...

- Próbáltam felvenni a kapcsolatot Fodor Aladárral, illetve a családjával, mert ő azóta elhunyt, ám nem jártam sikerrel, mert nem reagáltak a levelemre - mondta Dr. Károlyi Attila. - Abban viszont biztos vagyok, hogy a megkeresésem célba ért, ugyanis nem jött vissza a levél. Tovább folytatom a kutakodást, mert úgy vélem, ezek a képek továbbra is Nagykanizsa tulajdonát képezik, hiszen aki eladta őket, az jogosulatlanul tette azt. Képviselőként indítványozni fogom, hogy Marton István polgármester írjon levelet Fodor Aladár leszármazottainak, hogy a képeket szolgáltassa vissza jogos tulajdonosának, Nagykanizsa városnak. Én pedig azt vállalom, hogy beszerzem a leszármazottak elérhetőségeit, ugyanis Fodor-rokon él itt, Kanizsán is. Úgy tudom egyébként, hogy dr. Paizs Ferenc levelére sem érkezett válasz. Sőt, azt is javaslom majd, hogy a város vegye fel a kapcsolatot az amerikai magyar szervezetekkel, mert Fodor Aladár állítólag hozzájuk juttatta el a képeket. Azt hiszem, annak idején mélyen alábecsülték a képek értékét, véleményem szerint az ügyben már itt felvetődik a korrupció lehetősége... Persze, nem kell túlbecsülni sem a festmények értékét, szerintem darabonként 3-400 ezret érnek a piacon. Inkább eszmei értékük magas - a város számára. Méghozzá azért, mert a valamiért nekünk, kanizsaiaknak értékes az Ady út sarkán állt régi Városháza épületének emléke. A képek ennek a közgyűlési termét díszítették, azokkal a polgármesteri portrékkal együtt, amelyeknek szintén nyoma veszett, de valószínűleg a városban vannak, magántulajdonban.

Dr. Károlyi Attila azt is mondta, ha az akkori városvezetés öt éven belül, azaz 1991-ig büntetőfeljelentést tesz az ügyben, az USA-tól bűnügyi jogsegélyt is kaptunk volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!