Belföld

2008.06.19. 02:27

A hozzátartozók nem hagyják annyiban

<b>Zalaegerszeg -</b> A sógorom, a nagybátyám és az unokatestvérem sírját is megbolygatták, az egyik kripta fedelét félretolták, majd beleugrottak, megrepesztve a koporsót. Gyalázat, ami történt!

Horváth A. Attila

Horváth Dezső, az érintett hozzátartozók egyike adott hangot ekképpen felháborodásának a megyeszékhelyi új temetőben, amikor a minap megmutatta, hol és milyen módon próbálták felnyitni a roma családok síremlékeit az egyelőre ismeretlen elkövetők. Az esetet múlt csütörtökön fedezték fel (ám valószínűleg szerdán éjjel történhetett), arról szombati lapszámunkban mi is beszámoltunk. Ezúttal a sírokat gondozó rokonok keresték fel szerkesztőségünket, hogy sérelmeiket elmondhassák.

- Talán az fájhatott valakinek, hogy a cigány sírok rendben vannak? Nekünk ez az egyik legnagyobb kincsünk, tiszteljük a halottainkat, a végtisztességet is méltó módon adjuk meg, a sírokat nagy becsben tartjuk, mindig van rajtuk friss virág. Erre nézzék, mit műveltek! - mutatott a megbolygatott kriptákra Horváth Dezső, aki szerint mindez egyértelműen sírgyalázás és rongálás, ezért az ügyet nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, mert ahogyan most megtörtént, megtörténhet máskor is.

- A sógoromat 5 hete temettük, erre most félretolták a sír fedlapját, de úgy, hogy még a talapzata is elmozdult, ráadásul a fejtámla is megbillent - tette hozzá keserűen. Összesen 5 sírt számoltunk össze, amelyhez láthatóan hozzányúltak a vandálok, s az is szembetűnő, hogy valóban csak a szép kivitelűeket bántották. Lehet, hogy értékeket kerestek odalent?

- Vagy ez lehetett a cél, vagy valami részeges banda akart fájdalmat okozni. A cigányok egyébként régóta nem temetik halottaikat ékszerekben, csak a saját használati tárgyaikat tesszük melléjük, ruhát, meg néhány fillért, a régi szokás szerint, hogy ne pénz nélkül keljenek útra. Hát erre fájt a foga valakinek?

Horváth Dezső hangsúlyozta: százezer forintot felajánl annak, aki nyomára vezet a tetteseknek.

- Ráugráltak a szüleim koporsójára, be is repesztették, de végül nem tudták felnyitni - kapcsolódott be a beszélgetésbe Horváth Aladár - Dinó -, majd megjegyezte: a fedlapot igen szakszerűen csúsztatták arrébb az ismeretlenek.

- Egyértelmű, hogy értékeket kerestek, aki rongálni akar, az inkább törni-zúzni kezd. Ebbe nem nyugszunk bele! - jelentette ki Dinó, majd azt is elmondta: szerdán éjjel akkora eső volt, hogy csütörtökön, amikor észrevették a kripta felnyitását, már állt a víz odalent.

Csizmazia Péter, a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense tegnap arról tájékoztatta lapunkat: az egerszegi kapitányságon rongálás bűncselekmény gyanúja miatt nyomozás indult az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!