Belföld

2008.05.22. 02:27

Kormányt buktatni sem könnyű

Budapest - Hetek óta folyik a találgatás, működőképes lesz-e a kisebbségi kormány, mely döntések hozhatók meg így a parlamentben és melyek nem. És ha nem, akkor mi következhet?

Zalai Hírlap

A politológusok többféle forgatókönyvet is felvázolnak a következő időszakra. Milyen esélye van a kisebbségi kormányzásnak, illetve az előre hozott választásoknak? - kérdeztük Kéri László politológust.

- A kettő nyilván szorosan összefügg. A kisebbségi kormányzás őszig valószínűleg nagyobb problémák nélkül működni fog, hiszen addig nincsenek igazán nagy kérdések a parlament napirendjén. Az első igazi próba a szeptember-októberi parlamenti időszak lesz, a 2009-es adótörvények és a költségvetés vitája kapcsán. Sokan úgy vélik, sőt, vannak, akik szinte biztosra veszik, hogy ezen elbukik a kisebbségi kormány. Véleményem szerint ez korántsem ennyire egyszerű. Éppen a költségvetési vitában van leginkább esély semlegesíteni különböző embereket, mert itt az érdekek világosan megmutatkoznak. A másik ok, amiért nem tartozom azok közé, akik eleve bukásra ítélik a kisebbségi kormányzást, az SZDSZ ma még ismeretlen jövője. Mint ismert, tisztújítás következik június 7-én, és ennek az eredménye jelentősen megváltoztathatja az erőviszonyokat. Ha Fodor Gábor kerülne a pártelnöki székbe, nagy valószínűséggel más lenne az SZDSZ viszonya a kisebbségi kormánnyal szemben, mint ha Kóka János marad az elnök.

- Elképzelhető, hogy újra koalícióra lépnek? - Minden elképzelhető. Ma még csak találgatni lehet, de az talán biztosra vehető, hogy ha valamilyen együttműködés létrejön, az nem a jelenlegi kormányfővel lesz. Talán nem véletlen, hogy Fodor Gábor új személyi feltételekről beszél.- Az MSZP-nek jelenleg nincs ilyen forgatókönyve, vagy mégis?- Biztosan ki tudna állítani miniszterelnök-jelölteket, ha szükséges. Szó sincs arról, hogy csak egy alkalmas ember van. Ezt már Horn Gyula vagy Orbán Viktor esetében is sulykolta a politika, de nem szabad komolyan venni.

- Ki vagy kik jöhetnek szóba? - Meg fogják találni. Emlékezzünk rá, tavaly az egyik központi napilapban egész sorozat szólt arról, kik a lehetséges kormányfő-jelöltek, hat vagy nyolc embert sorakoztattak fel. Szerintem ez nem olyan tragikus helyzet, mint ahogy a kommunikáció érezteti, az egész a politikai cirkusz része. - Az időhúzás nem kerül túl sokba? - Az világosan látszik, hogy a kormányfő magától nem teszi meg ezt a lépést. Az MSZP-nek kell erről felelősen dönteni.

- És ha mégsem lépnek, ősszel elbukik a költségvetés, jön az előre hozott választás? - Ez is lehet. De nem feltétlenül kell a kormánynak lemondani, ha nem fogadja el a parlament a költségvetést. Rosszul tudják, akik ezt állítják, nincs erre alkotmányos kötelezettsége. Ilyen esetben ugyanis bevételi oldalon automatikusan átmegy az előző évi költségvetés a jövő évre. Tulajdonképpen ezzel még jobban is járnak, mert inflációs nyereség keletkezik. Valójában tehát nem olyan könnyű kormányt buktatni, mint ahogy naponta hallható a médiában. Az MSZP-kormány önmagát meg tudja buktatni, és lássuk be, sokat is tett érte. De szerintem akkor lesznek előre hozott választások, ha a kisebbségi kormányzás nyilvánvalóan csődbe jut. De ez az idén nem várható.

- Az emberek nehezen viselik a bizonytalanságot, tudni szeretnék, mire számítsanak a jövőben... - Szerintem sokkal nagyobb gond, hogy a külföldi befektetők a politikai bizonytalanság miatt egyre kockázatosabbnak tartják az országot és elfordulnak tőlünk. De az is kár, hogy manapság az egész ország a politikával foglalkozik, ahelyett, hogy tenné a dolgát. A politikusok pedig oldják meg a válságot, amit előidéztek. Végül is ez a dolguk.

Ezek is érdekelhetik