Belföld

2008.05.10. 02:28

Ha semmi sem igaz, ki az oka?

Zalaegerszeg - A Hevesi Sándor Színház vezetője, Stefán Gábor tegnap reggel örömmel hozta lapunkhoz a hírt, felvételt nyertek az Európai Színházi Unióba. Csakhogy...

Szabó Judit

...úgy tűnik, a jóhiszemű direktor kezében lévő dokumentum mintha nem állná ki a hitelesség és valódiság próbáját. A színház nemzetközi porondra lépéséről sokszor szóltunk már, de sajnos arról is többször kellett írnunk, hogy a nagyszabású tervek sorra dugába dőltek. A sokféle furcsa hír összeadódni látszik. A tények: nem jutottak el Brüsszelbe februárban, sem a tervezett dél-amerikai turnéra márciusban, a színészek már a buszon ültek, amikor kiderült, nem mehetnek. Az EU szervezeteitől, más európai színházakkal együtt nyert, nagy összegekről szóló pályázati sikerekről (800 ezer euró - ZH, jan. 18.) sincsen megnyugtató dokumentum egyelőre Stefán Gábor kezében.

Az 1990-ben alapított Európai Színházi Unióba is régóta igyekszik a színház, s a legutóbbi időkig úgy tűnt, sikerül is.

Mi magunk is többször értesültünk az igazgatótól: folyamatban van felvételük a rangos színházi szervezetbe, mely a legjobbakat tömöríti, s időben szól, ha ténnyé válik minden. Mi pedig türelmesen vártunk erre. De sajnos csak a kérdőjelek szaporodtak, mígnem a fenntartó zalaegerszegi önkormányzat kilenc képviselője rendkívüli közgyűlés összehívását nem kezdeményezte a következő okokból: nem tisztázott, hogy a Hevesi Sándor Színház mennyi támogatást kapott az olasz kulturális minisztériumtól, és az összeget mire használták fel; a rendelkezésre álló dokumentációk nem igazolják azt az állítást, hogy a színház tagja az Európai Színházi Uniónak (UTE); a polgármesteri hivatal olyan külföldről érkezett leveleket adott át a képviselőknek, amelyek hitelessége és valóságtartalma megkérdőjelezhető. (Stefán Gábor januárban arról tájékoztatta az MTI-t és a ZH-t, hogy összesen mintegy kétmillió eurót nyertek el a kultúrák közötti párbeszéd európai éve kapcsán kiírt, valamint a Három város, három régió címmel meghirdetett uniós pályázaton.)

A homályos hírek tehát felkeltették az önkormányzat képviselőinek figyelmét is, nem elégedtek meg a hivataltól kapott bizonyítékokkal, maguk is tájékozódni kezdtek. Az eredménnyel lapunkat néhány napja szembesítették. Tarr Ervin, a szocialista frakció helyettes vezetője és Garamvölgyi György, a Szövetség Zalaegerszegért városi képviselője mutatta be a leveleket.

A polgármester által rendelkezésükre bocsátott angol nyelvű elektronikus levél, melyen Elie Malka, az Európai Színházi Unió igazgatója neve - az aláírása nélkül - szerepel, arról szól, a mi színházunkat március 1-jén felvették a szervezetbe, ezentúl évente 200 ezer eurót juttat az unió művészeti tevékenységre. (Ez utóbbi sokak fejében szöget üthet, hisz a tagság általában tagdíjjal szokott járni, nemhogy 50 millió forintnak megfelelő évi apanázszsal.) Eközben a Magyar Rádió egyik híre arról szólt, ez a színházi szervezet április 13-án a kolozsvári magyar színházat vette fel tagjai közé. (És az ausztriai Graz városáét.) Az egerszegi képviselők a kolozsvári színház igazgatójánál, Tompa Gábornál érdeklődtek, majd Elie Malkát is megkeresték. A kolozsvári tagságot megerősí-tő, a zalaegerszegit cáfoló e-maileket kaptak.

Mindezt szerkesztőségünk nem vehette készpénznek, igyekeztünk magunk utánajárni az igazságnak. Amiről, könnyen lehet, e pillanatban nem sokat tudunk.

Megkerestük Tompa Gábort, aki jelen pillanatban egy kaliforniai egyetemen vendégtanár. Ő e sorok szerzőjének elektronikus levélben egyebekben ezt írta: Ami az anyagi juttatást illeti, az koholmány. Mellékelte a saját színháza felvételéről szóló levelet, mely a képek közt látható.

Megkerestük az Európai Színházi Unió párizsi irodáját, telefaxon feltett kérdéseinket Alexandru Darié soros elnöknek címezve. (Alexandru Darié a bukaresti Bulandra Színház igazgatója. A Bulandra régóta tagja a szervezetnek.) Levelünkre Párizsból fél órán belül e-mail érkezett. Az unió elnöke nevében Valeria Marcolin válaszolt, aki mellékletben elküldte azt az Elie Malka igazgató és Alexandru Darié elnök által közösen aláírt, kézjeggyel ellátott angol nyelvű levelet - szkennelt fénymásolat -, mely már a kételkedő egerszegi képviselők kezében is ott volt. (Jobb felső képünkön.) E szerint ...szeretném közölni, hogy ez (a 200 eurót említő e-mail - a szerk.) komoly hamisítvány, én nyilvánvalóan sohasem írtam meg a kérdéses levelet . A szöveg szerint valóban találkoztak a zalaegerszegiekkel a párizsi irodában korábban, ahol elmagyarázták, mi is a felvétel rendje. Elie Malka úr e szerint arról is beszámol egy, a kolozsvári Tompa Gáborhoz címzett, s ide szintén eljutattott levélben, hogy Alexandru Darié elnök április 17-én értesítette a zalaiakat, látniuk kéne az előadásaikat, addig nem tudnak dönteni a felvételről. (Ez a levél tudomásunk szerint Stefán Gábor birtokában is megvan.)

A dolgok állásának ezen a pontján, az e-mailek személytelennek tűnő világában, valamint az elektronikus címek hamisíthatóságának ismeretében már nehéz bárkinek is hinni. De lehet fokozni.

A zalaegerszegi direktor az UTE-be való felvételük jó hírét egy, a budapesti francia nagykövetségről érkezett borítékban kapta meg. A borítékban ugyanaz, a március 1-jét felvételi dátumként meghatározó Elie Malka-levél volt, immár aláírással. Valamint azok a lapok, melyeket korábban Stefán Gábor is aláírt - mint a belépni kívánó intézmény igazgatója -, s hite szerint elküldte az UTE-nek. Hogy kerül mindez a francia nagykövetségre? Lapunk telefonos érdeklődésére, egyelőre hivatalosan meg nem erősítve, a nagykövetségen elmondták, az aláíró kézjegye nem egyezik, a levelet minden valószínűség szerint nem ők postázták. Ami megint vagy igaz, vagy nem. (A nap folyamán Stefán Gábor igazgatóval szövetkezve közösen próbáltunk megnyugtató válaszokat szerezni. Ő hasonlóan nyugtalanító visszajelzéseket kapott.)

Mitévő lehet most már az ember? A telefonban bízhat?

Mindenesetre tegnap délután, magyar idő szerint négy órakor felhívtuk a bukaresti Bulandra Színházban Alexandru Dariét. A hívás nem okozott számára meglepetést, hiszen, mint mondta, e-mailben már látta kérdéseinket. Megerősítette, a Hevesi Sándor Színház nem tagja az Európai Színházi Uniónak, nem érti, kinek áll érdekében ezt a hamis látszatot kelteni, milyen érdekek vezérlik ezt a híresztelést. Azt, hogy a szervezet a tagjainak 200 ezer eurót juttatna évente, képtelen feltevésnek nevezte.

Ha mindez nem is igaz? Akkor mi is belekerültünk az átláthatatlan ármányba.

Tegnap délután a levéldömping megjelent a terasz.hu internetes kulturális hírportálon, s már sokan tanakodnak, mi mozgathatja azt a folyamatot, ami a lehető legkellemetlenebb helyzetbe hozza a mi kedvelt színházunkat, s annak általunk jószándékúnak megismert igazgatóját? Aki eddig a teátrum nemzetközi referensével együtt intézte, szervezte az ügyeiket. Aki szerkesztőségünkben szembesült azzal, hogy jogi lépésekkel fenyegetik az UTE vezetői. Márha tényleg ők, tegyük hozzá. Tudomásunk szerint maga is feljelentést fontolgat, hiszen úgy tűnik, megtévesztették. Ő pedig ennek folyományaként, akaratlanul is, a fenntartóit. Pedig csak az igazságot szeretné tudni. Mi is.


Véleményét elmondhatja Fórumunkon.

Ezek is érdekelhetik