Belföld

2008.05.22. 02:28

Felvetik a fenntartó felelősségét

Zalaegerszeg (ahzs) - A fejlemények felvetik a gyanút: a városvezetés és a polgármesteri hivatal felelőssége is megállapítható - mondta tegnapi tájékoztatóján Tarr Ervin, a városi önkormányzat MSZP-frakciójának helyettes vezetője.

Szabó Judit

 Tarr Ervin a Hevesi Sándor Színház nemzetközi kapcsolatait beárnyékoló levélhamisítási botrány kapcsán elmondta, most már tény, a hivatal illetékesei május 6-án valótlanul állították, hogy nem érkezett hozzájuk a színházzal kapcsolatban értesítés arról, hogy nem nyertek felvételt az Európai Színházi Unióba, ahogy azt előtte nyilatkozták. Ezzel szemben a tegnapi napon (május 20-án - a szerk.) képviselői interpellációs válasz kiegészítéseként mellékelve a polgármester úr elküldte az általunk keresett levelet, mely április 25-én már a birtokában volt. - tájékozatott a szocialista képviselő. A másik, ennek ellentmondó levelet ezek után sem ellenőrizte a hivatal, sőt, eljuttatták az interpelláló képviselőnek. Az MSZP-frakció úgy gondolja, jelen helyzetben még fontosabbá vált a vizsgálóbizottság létrehozása. A képviselő-testület szempontjából nem az a kérdés, ki hamisított, hanem az, hogy mi volt a kiváltó ok, ami ehhez a helyzethez vezetett, megállapítható-e a fenntartó és az intézmény felelőssége. A város és a teátrum jó hírének helyreállításához az a legrövidebb út, ha mielőbb sikerül tisztázni mindent.

Tarr Ervin lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hetekkel ezelőtt a Külügyminisztérium amerikai főosztályához fordult a színház elmaradt dél-amerikai turnéja, a mexikói nagykövet állítólagos levele és bármilyen érintettsége kapcsán. Tegnap értesítést kapott: a mexikói nagykövetség és a Külügyminisztérium kérésére a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálatot indított.

Tegnap a megyei rendőr-főkapitánysághoz került át a színház igazgatójának feljelentése nyomán megindult nyomozás.


Az ügyről eddig lapunknak nyilatkozott:


A színház ügy rövid krónikája:

Kétmillió eurót nyert a Hevesi Sándor Színház  - Összesen mintegy kétmillió eurót, vagyis állami és önkormányzati támogatásának csaknem másfélszeresét nyerte  el az egerszegi színház. (2008. január 18.)

Vajon miért nem megy Brüsszelbe a Hevesi-színház? - A városi közgyűlés ülésén Garamvölgyi György interpellációt intézett a polgármesterhez a Hevesi Sándor Színház meg nem valósuló brüsszeli vendégszerepléséről. (2008. február 09.)

Nélkülük szállt fel a repülőgép - Információink szerint a Hevesi Sándor Színház társulata Dél-Amerikába készült, ám a repülőgép, mellyel az együttes tegnap utazott volna a tengerentúlra, a művészek nélkül szállt fel. (2008. március 10.)

Ha semmi sem igaz, ki az oka? - A Hevesi Sándor Színház vezetője, Stefán Gábor  május 9-dikén reggel örömmel hozta lapunkhoz a hírt, felvételt nyertek az Európai Színházi Unióba. Csakhogy... (2008. május 10.)

Megtette a feljelentést  - Stefán Gábor, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója csütörtökön (2008. május 15.)  feljelentést tett a városi rendőrkapitányságon.

A felmerült kételyek, úgy tűnik, jogosak -  A Hevesi Sándor Színház nemzetközi kapcsolataival összefüggésben felmerült a közokirat-hamisítás gyanúja. A fenntartó önkormányzat polgármesterét kérdeztük. (2008. május 17.)

Jelezte a színházbeli gondokat, leszavazták - A Hevesi Sándor Színház nemzetközi kapcsolatait belengő, a napokban napvilágra került csalásgyanús ügyeket hetekkel ezelőtt szóvá tette a városi közgyűlésben Garamvölgyi György képviselő. Akkor rosszindulattal vádolták. (2008. május 20.)

Tegyen feljelentést a polgármester is - Tovább bonyolódik a Hevesi Sándor Színház kudarcos nemzetközi kapcsolatfelvétele körül kialakult helyzet. Hétfőn ülésezett a város kulturális bizottsága, a rendőrség pedig már nyomoz. (2008. május 21.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!