Belföld

2008.04.09. 02:28

Olimpia, politika

<b>Nagykanizsa</b> - Amióta elindult világhódító útjára az Athénban meggyújtott olimpiai láng, a Tibet függetlenségéért tüntetők bojkottal fenyegetik a pekingi olimpiát. Meddig folytatódhat még a harc az olimpia megrendezése ellen?

Benedek Bálint

- El kellene fogadni, hogy Tibet jóval kisebb, mint Kína, a politikát később ráérnének majd lerendezni - kezdte a kanizsai gimnazista, Horváth Pál. - Sajnos annak, ami történik, a sportolók isszák meg a levét, pedig nem ezt érdemelnék. Az olimpiai láng eloltása gyalázatos dolog volt, akik tették, elvakultak lehettek.A régi tradíciót, amikor a sportolók a megnyitón bevonulnak, nem lehet csak úgy eltörölni.

- Egy ideje - amióta megsérült a térdem - nem sportolok, előtte fociztam, vízilabdáztam és kézilabdáztam, ez azóta is hiányzik - folytatta Horváth Pál, s még hozzátette: egy sportolónak nincs is annál szebb dolog az életében, mint eljutni az olimpiáig.

- Engem nem érdekel az egész olimpia, bár lennénk már rajta túl, egyedül csak a labdarúgás köt le - hárította el a kérdést egy középkorú férfi.

- Bármerre járunk, tele van a világ gyűlölettel - közölte a pécsi Oláh Gedeonné, aki épp Kanizsán szeretne a jövőben letelepedni. - Ezek a tettek is jól mutatják, hogy végre el kellene viselni a másik embert olyannak, amilyennek megszületett. Küzdenek, de úgysem változtathatják meg a világot. Azért óvatosan kellene Európából figyelni a történéseket, mert nem láthatunk rá objektíven a tibeti nép valódi helyzetére, egyáltalán nincs okunk beleavatkozni. Nekik nyilván jobb dolguk lenne szabadon, de nem jó éppen a sportot ennek a kivívására felhasználni, még ha a függetlenség nagyon fontos is egy népcsoport számára.

- A politikát és a sportot nem szabadna összekeverni - így a kanizsai nyugdíjas Varga Tibor. - Nem lehet elvenni a sportolótól az élményt, hogy eljusson az olimpiára, a készülődés, rengeteg edzés, áldozat nem veszhet el csak a politikán. Az előfordulhat, hogy Tibetnek ez a negatív reklám jól jött, ezáltal legalább felfigyelnek rá. A bojkott nem megoldás, a sportolás hozzánk mindig is közel állt, az egyik fiam, Gábor versenyszerűen kajakozott, tehát tudjuk, hogy mennyi kihívást jelent a versenyekre készülni. S akkor még az olimpiát meg sem említettem...

- Felháborító, visszataszító és gusztustalan dolog ilyet tenni a sporttal, ami alapvetően is minden kultúrában békét sugároz - vélekedett a kanizsai Tóth Árpád. - Lehet, hogy kizsákmányolják a tibetieket, de akkor sem az a megoldás, hogy kicsavarják egy sportoló kezéből a lángot, és sárba tiporják az olimpia szimbólumát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!