Belföld

2008.04.16. 02:28

Lakás nélkül nehéz

Keszthely - Sokan kerültek kilátástalan helyzetbe azok közül, akiknek az idén tavasszal kell elhagyniuk korábbi önkormányzati bérlakásukat, mert nincs érvényes bérleti szerződésük. Az egyik ilyen családnál jártunk.

Kassai Zsigmond

Mint arról már beszámoltunk, Keszthelyen 19 családnak kell elhagynia az idén tavasszal a korábbi otthonát, többségében azért, mert már hosszú ideje nem fizettek bérleti díjakat, és sokan több százezer forintos hátralékot is felhalmoztak.

Horváth Árpádéknak azonban, akik szintén rajta vannak a kiköltöztetésre ítéltek listáján, egyáltalán nem volt fizetési hátralékuk. Nekik azért kellett elhagyniuk a lakásukat, mert 2007 májusában lejárt a szerződésük, amit aztán nem hosszabbított meg az önkormányzat. A problémát egyébként ők viszonylag könnyen megoldották, átköltöztek a nagymamához, aki ugyanabban az udvarban lakik. Cserelakást azonban, mint mondják, nem kapnak az önkormányzattól, hiába is kérik.

- Hatodmagammal élek most itt, hogy beköltöztek a gyerekek - vezet körbe az ötvenes éveiben járó nagymama, Horváth Aranka a parányi, lepusztult lakásban. Az önkormányzati bérlemény komfort nélküli, víz nincs, csak a villany van bevezetve, és az egész alig nagyobb, mint 25 négyzetméter. - Szégyen, hogy a Festetics-kastélytól száz méterre ilyen körülmények között élnek emberek, de a szükség nagy úr, meghúzzuk magunkat, amíg nem lesz más megoldás - teszi hozzá az asszony.

- Miből élnek, ki tartja el a családot? - érdeklődünk.

- A fiam 14 éves kora óta le van százalékolva, 67-os rokkant. Mivel nem volt munkahelye sem, csak szociális segélyt kap. Ehhez jön még az ápolási díj, amit utána kapok, és az én özvegységi nyugdíjam - veszi számba a jövedelmeket, s mint kiderül, havonta alig több, mint 80 ezer forint gyűlik össze, ebből él a hattagú család.

Horváth Árpádné, a három kisgyerek anyja azt mondja, a minap elment a polgármesterhez, hogy cserelakást kérjen, ám nem járt sikerrel, azt a választ kapta, hogy nincs elég bérlakás, de ha minden jól megy, talán jövőre kaphatnak.

Kiderült azonban, hogy a család sem teljesen vétlen abban, hogy a gyerekekkel együtt cserelakás nélkül maradtak. A Városüzemeltető Kft. dokumentumai szerint akkor ugyanis, amikor a régi bérleti szerződésük lejárt, Horváth Árpádnénak felajánlottak egy új építésű önkormányzati lakást, ám azt nem fogadta el.

A család egyik ismerőse szerint azért nem, mert éppen a kritikus időszakban perpatvar alakult ki a házasfelek között, és az asszony átmenetileg hazaköltözött a szüleihez. Aztán amikor mégiscsak összebékültek, kérték volna a cserelakást, de addigra már kiadták azt egy másik jelentkezőnek.

Az igazságot persze nehéz kideríteni, az azonban tény, hogy a család rendezetlen viszonyai miatt tavaly a nagyanyjuk gyámsága alá helyezték a gyerekeket. Ők tehát így legalább viszonylagos biztonságban vannak.

A családtagokat is megkérdeztük, hogy miért utasították el tavaly az új önkormányzati bérlakást, ám ők tagadták, hogy családi vita lett volna az oka. Szerintük nem volt megfelelő a lakás.

- Túl kicsi volt, amit ajánlottak, nem tudott volna oda költözni öt ember - magyarázta Horváth Aranka. S valóban, a VÜZ Kft. nyilvántartása szerint a szóban forgó Lőtéri utcai bérlakás kisebb, mint 40 négyzetméter.

Ruzsics Ferenc polgármester azt mondta, bármilyen kilátástalan is a helyzet, az önkormányzat jelenleg nem tud másik lakást biztosítani a családnak. Vigasztalódhatnak azonban, mert hamarosan újból bérlakások építésére adja a fejét a helyhatóság, és ha ezek elkészültek, akkor Horváthék is bátran benyújthatják a pályázatukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!