Belföld

2008.04.02. 02:30

Különválnak útjaik

Megyei összeállítás (haa, hp, tt) - Óráról órára újabb hírek érkeztek tegnap is a koalíciós szakadás fejleményeiről. Ezúttal zalai politikusok mellett a gazdasági élet néhány helyi szereplőjét kértük arra, értékeljék a kormányválság okait és várható következményeit.Ha az adócsökkentések elmaradnak, a kevés vállalkozói kedv is eltűnik

Zalai Hírlap

Kovács Kálmán államtitkár, az SZDSZ országgyűlési képviselője megkeresésünkre elmondta: a párt ügyvivő testülete hétfőn este egyhangúlag jóváhagyta a frakció álláspontját. Ennek értelmében elfogadhatatlannak tartják a módszert, ahogyan a kormányfő a koalíció egyik miniszterét felmentette, és ezzel visszavonult a reformprogramokból, tehát feladta a koalíciót. - Ilyen körülmények között az SZDSZ-nek nincs helye a kormányban, ezért valamennyi miniszter és államtitkár le fog mondani április 30-ai hatállyal. Eddig kínálkozik lehetőség arra, hogy megállapodás szülessen.

- Kedden már a liberális kormánytagok többsége benyújtotta lemondását, Ön azonban április végét jelölte meg ennek időpontjaként. Miért? - kérdeztük.

- Úgy gondolom, az ilyen nagy fontosságú lépések nem teátrális célokat szolgálnak, ezért a hirtelen indulatokat célszerűbb félretenni ilyenkor. A lemondó nyilatkozatomat én is megírtam, és amint a párt illetékes testületei meghozzák a döntést, ez természetesen életbe lép - válaszolta Kovács Kálmán. Hozzátette: a kisebbségi kormányzást, a külső támogatást hosszú távon működésképtelennek tartja, ugyanis legkésőbb a költségvetési szavazásnál véget ér a történet. Kérdésünkre elmondta: az előrehozott választás nem következik automatikusan a kisebbségi kormányzásból, ezért annak kimeneteléről még korai beszélni. Addig fontos szerephez jutnak a tárgyalások.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: tudomásul veszik a koalíciós partner kilépését, a feladatokat ezért felelős kormánypártként önállóan, kisebbségben végzik tovább. Mivel azonban az SZDSZ előrebocsátotta, hogy konstruktívan viszonyul a reformokhoz, egyebek mellett a konvergenciaprogram megtartásában, az egészségügyi szolgáltatások minőségének javításában, az oktatási reform folytatásában és a munkahelyteremtésben továbbra is számítanak a liberálisok támogatására.

- Kisebbségi kormányzás esetén nyilván kevesebb törvény megy át a parlamenten, nagy horderejű változtatásokba pedig nem lehet belevágni, növekszik ugyanakkor az egyeztetések, kompromisszumok jelentősége. Ha úgy látjuk, nem lehet kisebbségben felelősen kormányozni, akkor az ország stabilitása érdekében kezdeményezzük majd az előrehozott választások kiírását - jelentette ki, majd felvetésünkre elmondta: nem gondolkodnak új miniszterelnökben. A tb-törvényhez viszont biztosan hozzányúlnak, s bár továbbra is úgy gondolják, szükség van friss pénzre az egészségügyben, mivel a társadalom nem fogadta el e koncepciót, a működés hatékonyabbá tételét már nem feltétlenül a magántőke bevonásával képzelik el. A terveik szerint tehát állami tulajdonban maradnának az egészségbiztosítási pénztárak, tudtuk meg Göndör Istvántól.

Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmazott: - A kormányválság oka az elmúlt évek gazdasági pangása. Nemcsak a jelenlegi kormányzati időszakra gondolok, hanem arra a lejtmenetre, ami már 2001-től tart. Nincs pénz a közfinanszírozására, a folyamatos megszorítások miatt a gazdaság nem tud termelni, nem versenyképes. A GDP majdnem nulla. Ilyen mérvű pénztelenségnek előbb utóbb belpolitikai válság a vége.

Amikor közbevettük, hogy éppen egy a gazdaságot, az államháztartást javítani szándékozó reform közben vagyunk, az elnök így folytatta: - A reformfolyamatból csak az adómegszorításokat érezzük, a hatásából semmit. A valódi reform csak ezután következett volna, de szerintem az nem is fog megtörténni. Ez a helyzet rendkívüli bizonytalanságot gerjeszt a vállalkozói szférában. Nem tudjuk, hogyan alakul át a kormány, azt mégannyira sem, hogy milyen, a gazdaságot érintő intézkedéseket tudnak hozni. Véleményem szerint minimális mozgástere lesz a kormányzatnak, bármilyen formában is megy tovább. Szakértői kormányt kellene létrehozni, amelynek széles politikai konszenzussal meghatározott tervet kellene végrehajtania - mondta.

Körmendi Lajos, a Raiffeisen Bank zalaegerszegi régióvezető-helyettese azt mondta: - A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn 50 bázisponttal, 8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az intézkedésben közrejátszottak az elmúlt napok belpolitikai eseményei is. A válság gyengítette a magyar forintot, hiszen a befektetői bizalom érezhetően csorbult hazánk iránt. Legutóbb a volt miniszterelnök Medgyessy Péter távozásakor alakult ki olyan belpolitikai válság, amely jelentősen kihatott a pénzügyi szférára is. Akkor is, most is a forint gyengülését lehetett tapasztalni. Most erősebbek a felhangok, hiszen a belpolitikai helyzet mellett az ismert jelzálogpiaci válság is érezteti még a hatását. Azt azonban hozzátenném, hogy a gazdaságot a belpolitikai viszályok nem befolyásolják annyira, mint a külső körülmények - mondta a banki vezető.

Zsohárné Szabó Éva, a zalaegerszegi Ganzeg Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: - Rövid távon nem lesz a kormányválságnak jelentős gazdasági hatása. Arra azonban számítani kell, hogy hosszabb távon a forint-euró árfolyamra befolyással lesz. A forint gyengülésére számítok. Ez egy exportáló cégnek az árbevétel alakulása szempontjából persze kedvező. De legalább ilyen fontos lenne az árfolyam stabilitása, ami viszont elveszik, mert a bizonytalanság túl nagy árfolyam ingadozást idéz elő, ami bizonytalanná teszi a tervezhetőséget. A jelenlegi helyzet miatt gyengülhet a gazdaságirányítás kormányzati kontrollja, és gyorsulhat az áremelkedés. Az eddigi megszorító intézkedéseknek már vártuk a következményét, a jelzett adócsökkentéseket. Ha ezek elmaradnak, a meglevő kevés vállalkozói kedv is eltűnik. Sőt, attól félek, ezt követően a terhek nőni fognak, a gazdaság újabb megtorpanását eredményezheti a kormányválság - foglalta össze értékelését a gazdasági vezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!