Belföld

2008.04.16. 02:29

Kötetek kötelékbe rendeznek

Zalaegerszeg-Kemendollár - Romantikus regény, babaápolás, kertbarát újság, ügyfélkapu, adóbevallás, őstermelői adatlapkitöltés, internethasználat, csocsóasztal. Ez ma egy kis zalai falu könyvtára.

Szabó Judit

Kemendolláron járunk kora délután. A könyvtárban barátságos zajok: asszonyok válogatnak a polcokon, srácok a számítógépek előtt, a csocsóasztallal meg egy kis csöppség ismerkedne, ha fölérné. Anyukája ölében aztán végre neki is szemmagasságba kerülnek a színes kifestők.

- Egyre többen fordulnak meg itt, persze a számítógép a legvonzóbb, de az újságok is népszerűek - mondja a könyvtárosi teendőket ellátó Szabóné Baján Erzsébet. Valóra válni látszik tehát a megyei könyvtár igazgatójának, a nemrég újabb öt évre kinevezett Kiss Gábornak az ígérete, a maguk eszközeivel csökkentik a zalai kis falvak és a nagyvilág közti távolságot. Misszió a javából. - A kis települések esélyegyenlőségének megtartásából nekünk is ki kell vennünk a részünket, a könyvtár funkciói ma már nem merülnek ki a könyvkölcsönzésben - mondja Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója, amikor arról faggatom, hogyan tudják ők segíteni a bűbájos, de eldugott zalai kis falvakban élőket, hogy iskola, művelődési intézmény híján se szakadjanak el a világtól.

- Az egész önkormányzati-közigazgatási rendszer vajúdik, kétséges, hogy fenntarthatók-e a korábbi szolgáltatások: orvos, gyógyszertár, iskola, posta - folytatta a közművelődési-közgyűjteményi szakember, aki 1986 óta dolgozik a megyei könyvtárban, s lehet mondani, dacára annak, hogy nem zalai, szinte betéve ismeri megyénket, annak történetét. - Nagy kérdés, hogy hol helyezhetők el a kisfalvak ma Magyarországon, milyen szerepet szánunk nekik. Nyilván képtelenség az, hogy minden településen minden működjön, de szinte még az is, hogy a mikrotérségekbe telepített szolgáltatásokat elérjék, leginkább a közlekedési nehézségek miatt.

De veszélybe kerül egy másik nagyon fontos szelete is az életnek: a kulturális kohézió, mondja az igazgató.

- Nem szabad hagyni, hogy szétessenek a közösségek, biztosítani kell a jobb komfortérzéshez szükséges kínálatot.

Itt jön a könyvtári hálózat, amely manapság szerencsés szövetségesre lelt a kistérségi normatív rendszerben. A teleházak, a könyvtárak immár ennek a támogatásnak a segítségével nem csak olvasmányt kínálnak, sőt. Az életvezetéshez szükséges ügyintézésben vállalnak jelentős szerepet.

- Tanfolyamokat szervezünk arra, hogy az elektronikus ügyintézéshez hozzá tudjuk segíteni az olvasókat, felhasználókat - így a könyvtárvezető. - Ide lehet érteni az adóbevallástól kezdve az ügyfélkapu használatán át a különböző hatóságokkal való elektronikus kapcsolattartás félelmének feloldását is. Eddig itt nálunk zajlott a képzés, lassan ötszáz felett jár azok száma, akiket felkészítettünk a feladatra. Egyre többen érdeklődnek, még magasan kvalifikált értelmiségi is elvégezte a tanfolyamot. Most a településeken helyben megszervezett tanításra készülünk, akár hat-nyolc embernek is.

Mi kell ehhez? Hát számítógép, számítógép és még számítógép. Magyarországon a háztartások 50 százalékában van ugyan számítógép, de nincs szélessávú internet.

- Ezen segítünk a közösségi hozzáférési helyekkel. Az úgynevezett e-tanácsadóink is rendelkezésre állnak már Kanizsán, Lentiben, Keszthelyen, ők maguk is szervezhetnek tanfolyamot.

Egy rokonszenves példa: elbizonytalanodott asztalosmester toppant be hozzájuk nemrég, az adóbevallását a könyvtárossal fél óra alatt nyélbe ütötték.

- Persze nem az a cél, hogy helyettük tegyük ezt, hanem az, hogy tanulják, éljenek a technika adta lehetőségekkel, ha már egyszer a kormányzat is szorgalmazza az e-ügyintézés elterjedését - figyelmeztet a főkönyvtáros. - Egy internetes vásárlás is lebonyolítható, akármilyen kicsi faluban is lakik az olvasónk.

De van itt más, népszerű üzletág is.

- Nagyon szeretik a lakberendezési lapokat, a szőlészeti, kertészeti, a főzési és szórakoztató újságokat nálunk - mutat Erzsike a lapolvasó asztalra Kemendolláron, ahová a többi településhez hasonlóan folyóiratokat is rendel a megyei könyvtár, szintén a kistérségi keretből. (Évente 1,3 millió forintot kapnak ilyesfajta célra a társulások.)

Ezután jön még a CD-, DVD-, könyvszállítás, a mozgókönyvtár, mindezt cserealapon viszik szét azokba a kistérségekbe, amelyek ellátási szerződést kötnek a könyvtárakkal. A szolgáltató helyek száma ma Zalában 160-nál is több. A teleházak, művelődési házak, önkormányzati közösségi terek csatlakoztak.

Felfutóban lévő ágazatról van szó tehát, bár nem minden félelem nélkül. Kulcskérdés, hogy a kistérségeknek milyen hosszú távú jövőt szán a politika, hiszen tudjuk - mint annyi mindenben- , ebben sincs egyetértés.

Amíg ez eldől, számba vehetjük a pozitív eredményeket.

- A hálózatszerű funkció adott, léteznek a szolgáltató helyek, a legtöbb községben van elhivatott, szorgalmas szakember. Igaz, mindez több forrásból tevődik össze, de működik - magyarázza Kiss Gábor. - A statisztika azt mutatja, az emberek igénylik, egyre több a felhasználó, a fiatalok és az idősek körében elsősorban, hiszen az aktív dolgozók szaladnak a munka után. A világ úgy nyílik ki, hogy aki ebben a hálózatban tagsággal bír, az biztosítani tudja a felhasználóinak a nagy közgyűjteményekhez való kapcsolódást, az adatbázisok elérését.

Ugorjunk vissza még egyszer Kemendollárra:

- Ötszáznegyvennyolcan élünk itt, sajnos iskolánk 97 óta nincs, nekünk nagyon fontos ez a könyvtár - mondja az időközben a zsibongó, 2000 kötetes helyiségbe befutó polgármester, Koronczi László. Rajta kívül találkozunk Szabó Gyuláné falugondnokkal is, aki nemcsak ebédet, de könyvet is visz a faluba az azt igénylőknek.

- Szórakoztató regényeket, utazással kapcsolatos könyveket kérnek mostanában tőlem. És tudja, nagyon vigyáznak rájuk, sose kallódik el egy se - büszkélkedik Szabóné.

- Az internet nagyon-nagyon kell a fiataloknak - mutat a szótlan srácok hátára. A válluk felett látjuk, ezerrel megy a csetelés. - De mi azért a kötelező olvasmányokat is igyekszünk megszerezni nekik, olvasni muszáj.

A rendszerváltás után tendencia volt a falusi kiskönyvtárak felszámolása, az igény és a szakemberek szívóssága mostanra megfordította a folyamatot.

- Épp a napokban járt itt a zalaszentlőrinci polgármester. Könyvtárat akarnak ők is - szolgál jó hírrel Kiss Gábor. Kis fény az aprófalvak sorsát jelképező alagút végén?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!