Belföld

2008.04.03. 02:28

Kiáll az igazukért

Zalaegerszeg - Elmaradt brüsszeli bemutató, meghiúsult dél-amerikai turné: a füstbe ment külföldi vendégszereplések miatt sok támadás érte a színházat. A direktort tegnap fogadta Mexikó budapesti nagykövete.

Péter Gyöngyi

A teátrum nemzetközi kapcsolatai egyelőre nem a tervek szerint alakulnak. A túl sok véletlen többeknek gyanús, honlapunk fórumán is megkérdőjelezik néhányan, valós-e mindaz, amit a direktor állít. Egy hónapja a reptérre induló buszról szállt le a társulat, tengerentúli turnéjukat egy tragikus baleset, az őket meginvitáló fél halála hiúsította meg.

- Kezemben van a repülőjegyek, a szállásfoglalás visszaigazolása, a Budapest Airport ZRt. menedzserének levele, melyben közli, mikor, hány fővel, mely járattal, milyen repülővel utaztunk volna, de nálam van a Milan - Malpensa Airport visszajelzése is - sorolta az igazgató, Stefán Gábor. - Birtokomban van a Mexikói és a Quitói Nemzeti Színház időközben elhunyt igazgatójának meghívólevele, ahogy Mexikóváros polgármesteréé is.

Akadnak, akik tudni vélik, a vízummal volt probléma. A Hevesi Sándor Színház vezetője, Stefán Gábor elmondta, adott országokba, ha 80 napnál rövidebb ideig tartózkodik az ember, nincs arra szükség.

A direktort tegnap fogadta Pedro Gonzalez Rubio, Mexikó nagykövete. Megerősítette a korábban a színháznak írt levelében foglaltakat, a meghiúsult dél-amerikai turnéra adott magyarázatot. (Erről március 22-ei lapunkban írtunk.) Tárgyaltak az - előbb többrétű kulturális, majd gazdasági - együttműködés következő lépéseiről. A nagykövet zalaegerszegi látogatást is tervez.

- Muszáj kiállnom az igazamért, az igazunkért, mert egy szűk érdekcsoport - melynek úgy tűnik, politikai ideológiája a városban történtekről az, hogy minden jó, ami rossz - lejárató kampányba kezdett ellenünk - folytatta az igazgató. - Meg kell védjem magam, hiszen nem hazudok, nem éltem vissza hivatali hatalmammal, nem loptam, nem vezettem félre sem a feletteseimet, sem a beosztottjaimat tízéves igazgatói tevékenységem során. Nem tudtam új lakást venni a családomnak, nincs autóm, nincs nyaralóm a Balatonon, és nincs Erdélyben birtokom házzal. Meg kell védenem a Hevesi Sándor Színház 128 dolgozóját, hiszen hol sikeresen, hol kevésbé sikeresen, de mindenképpen becsületesen, tehetségük, energiáik maximumát nyújtva végzik munkájukat. Meg kell védenem az évi közel 100 ezer nézőnket, akik esténként jegyet váltanak, jelenlétükkel támogatnak bennünket, továbbá fenntartóinkat és támogatóinkat, mert a minket ért támadások - melyek pontatlanok, féligazságokat tartalmaznak és néha a teljes tudatlanságot példázzák - azzal, hogy nekünk, egyúttal nekik is szólnak. Qui protest? Kinek az érdekeit szolgálják? A színház nemzetközi kapcsolatokat építő törekvéseit támogatni kell, hiszen városunk európai meg- és elismerését segítik. Tudom, hogy igazam van, az idő igazolni fogja ezt, ahogy ez legutóbb is történt. Garamvölgyi György az egyik városi közgyűlésen interpellációjában a Tranzit 2008 című, Európai Uniónak beadott pályázatunkat támadta meg. A képviselő, aki jelszavaival a városért politizál, nyilván nem tudta, nem is tudhatta, hogy a pályázat tartalmaz egy szerződést, mely pozitív elbírálás esetén több mint 10 millió forintot biztosít monitoring kiépítéséhez a Zala Megyei Kórház kardiológiai osztályán. A támadások ellenére az unió kulturális bizottsága ez év február 19-ei ülésén visszavonhatatlanul megítélte a pályázat, benne e kitétel teljes finanszírozását. A képviselő egy másik interpellációjában egy olaszországi nyertes pályázatunk sorsa iránt érdeklődött, ám tévedett, hiszen az általa említett intézményhez nem pályáztunk, így nem is nyerhettünk. Devecserné Óvári Ibolya már akkor hibást keresett a színház elmaradt dél-amerikai turnéja kapcsán, amikor még a teátrum is magyarázatra várt az illetékesektől, miként ez meg is jelent a Zalai Hírlapban. Remélem, az információk birtokában elszégyellik magukat - ha még képesek erre -, hogy akár egy ember tragikus halála kapcsán is elvtelenül, a város érdekeivel ellentétben próbáltak, próbálnak zavart kelteni, kárt okozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!