Belföld

2008.04.17. 07:44

Kényszerrel fakasztva

Zalaegerszeg – Az orvosi kamara az OEP-vel való szerződésbontásra ösztönzi a háziorvosokat. A nyomásgyakorlás ezen eszközével akarják elérni, hogy a kormány találjon forrást a megszüntetett vizitdíj bevételének pótlására.

Magyar Hajnalka

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége szombaton Hévízen megtartott nagygyűlése nyilatkozatot fogadott el arról, hogy a háziorvosok akár szerződésbontásra is készek, ha nem kezdődnek érdemi tárgyalások hiányzó bevételeikről. Az orvosok első körben az idei évre kieső vizitdíj és a több éve megvont amortizációs támogatás visszapótlását kérik.

Az esetleges szerződésbontás megkönnyítésére a Magyar Orvosi Kamara e napokban formanyomtatványokat juttat el az alapellátásban dolgozókhoz. Zalában 185 háziorvos és házi gyermekorvos kap ilyen levelet.

 – A szerződés felmondása csak az utolsó lépés, alapvetően az az érdekünk, hogy kényszerítsük a kormányt, a pénztárat az érdemi tárgyalások folytatására – tudjuk meg dr. Kiss Ferenctől, a Zala Megyei Orvosi Kamara elnökétől.

– A hévízi bejelentés hatására máris lépett a miniszterelnök, s az OEP főigazgatóját jelölte ki tárgyalópartnernek a miniszterasszony helyett. Sőt, már hajlandóság mutatkozott a vizitdíj kompenzálására, holott a népszavazás után erről hallani sem akartak. Az is kiderült, hogy a pénztáron belül – az idei plusz bevételekből – megoldható a hiányzó összeg pótlása. A kamara ezzel a „fenyegetéssel” hosszú távú tárgyalássorozatra törekszik.

Elmondja, öt éve halmozódó sérelmeik miatt választották e a drasztikus módszert, úgy tűnt ugyanis, nem veszik komolyan jogos követeléseiket, holott közfeladatot látnak el. A bevételeik 2003 óta nem nőttek, pedig az infláció és az energia ára azóta igencsak megugrott.

– A vizitdíj megközelítőleg fedezte ezt az ötéves elmaradást, de ha nem kapjuk vissza, egyszerűen lehetetlen a jelenlegi bevételből működtetni a praxisokat – hangsúlyozza dr. Kiss Ferenc. – Ezért döntött úgy a hévízi fórum, hogy akár a legdrasztikusabb eszközökkel is próbálunk nyomást gyakorolni a finanszírozóra. Az ott jelen lévő orvosok egyébként közfelkiáltással értettek egyet a kamara javaslatával.

Két önkormányzatnál arról érdeklődtünk, milyen következményekkel járna a kamara terve. A háziorvosok ugyanis nemcsak az OEP-vel, hanem az adott település önkormányzatával is szerződésben állnak. Míg az előbbi kontraktus a finanszírozásra, utóbbi az ellátási kötelezettségre vonatkozik. Az egészségügyi alapellátás az önkormányzatok feladata, amit a háziorvos az említett szerződésben átvállal. Ha azonban elvágják a köldökzsinórt, amin át a pénz áramlik, mi lesz a betegellátással? Az orvosok finanszírozás nélkül dolgoznak tovább? Vagy becsuknak a rendelők?

 – Ha pusztán a jogszabályi hátteret tekintjük, az OEP szerződés felmondásával gyakorlatilag automatikusan megszűnik a háziorvosok ellátási szerződése is – szögezi le elöljáróban Hardubé Judit, a zalaegerszegi önkormányzat népjóléti osztályának vezetője. – Az orvosnak el kell hagynia a rendelőt, hiszen nincs szerződése, ami alapján dolgozhatna. Nekünk, az önkormányzatnak elvileg új doktort kellene keresni a kieső kolléga pótlására, ám hogyan tudnánk ilyet találni, ha tömegesen bontanak szerződést.

Álláspontját egy tavalyi példa is alátámasztja. A konkrét ügyben az OEP bontotta fel a finanszírozási szerződést, mert az érintett orvosnak köztartozása volt. Ebben az esetben is automatikus következmény volt az ellátási szerződés megszűnése. Igaz, most a másik fél kezdeményezné a változást, ám vélhetőleg ez nem befolyásolja a végkimenetelt.

– Elvi lehetőség volna arra, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben az önkormányzat finanszírozza az ellátást, ám ez több tízmillió forintot jelentene, így a jelen viszonyok között ez valóban csak elvi lehetőség. Átmenetileg szó lehetne helyettesítésről, vagy a minimális ellátás megszervezéséről, de huzamosabb ideig ez sem volna tartható.

Kercsmaricsné Kövendi Ibolya, a nagykanizsai alapellátási intézet vezetője ugyancsak azt erősíti meg, ha a háziorvosok felmondják az OEP-vel kötött szerződésüket, az önkormányzattal kötött kontraktus is automatikusan hatályát veszíti. Hozzájuk eddig nem érkezett jelzés, hogy bármely orvosnak ilyen szándéka volna.

Nem is érkezhetett, hiszen a nyilatkozatokat csak e napokban kapják kézhez az érintettek, akiknek ezután harminc napjuk lesz eldönteni, hajlandóak-e felmondani a finanszírozási szerződésüket. Ha igen, a kitöltött nyilatkozatot visszaküldik az országos kamarának, amely a gyűjtés idején anonim módon kezeli azokat. Ennek oka, hogy csak abban az esetben indítják el a szerződésbontási akciót, ha a háziorvosok pótolhatatlan többsége – mintegy négyezer fő – hajlandó erre, s nem a várakozásaiknak megfelelően alakulnak a tárgyalások. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!