Belföld

2008.04.22. 02:28

Az egész régió motorja lehet

Őriszentpéter - Több tényező is azt indokolja, hogy az Őrség Nemzeti Park újra önálló legyen - mondta Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap, amikor látogatást tett annak központjában.

Gyuricza Ferenc

A tárca vezetője azt is hangsúlyozta: miniszteri tevékenysége kezdetén személyesen is elkötelezte magát az önállóság mellett.

A 2002-ben létrehozott, majd néhány évvel később a Fertő-Hanság Nemzeti Park szervezeti egységébe integrált Őrségi Nemzeti Park ez év április elsejétől működik újra önállóan. Fodor Gábor látogatása részben ennek a ténynek köszönhető, ugyanakkor a környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetője az őrségi kisvárosban értékelte egyéves miniszteri tevékenységét.

- Célunk, hogy a nemzeti park sikeresen tudjon megfelelni az élőhely-megőrzésben, a rehabilitációban, a tájgazdálkodásban, illetve a szemléletformálásban és a környezeti nevelésben betöltendő szerepének - fogalmazta meg a miniszter. - Egy sikeres nemzeti park az egész régió gazdasági és szellemi motorja lehet, hiszen fellendíti a turizmust, a tájgazdálkodást, de segíti a lakosság környezettudatosságának erősítését is. Az önálló Őrségi Nemzeti Park jobban elő fogja segíteni a térség természeti, kultúrtörténeti, ökoturisztikai értékeinek megőrzését és fejlesztését.

Fodor Gábor emlékeztetett arra is, hogy az Őrség elnyerte a kiváló európai turisztikai célpont címet, ami szintén az önállóság helyreállítását indokolta. A miniszter a nemzeti park új igazgatóját is bemutatta, mint mondotta a WWF, vagyis a Természetvédelmi Világalap volt magyarországi ügyvezető igazgatója, Márkus Ferenc - aki szakmája szerint okleveles agrármérnök és természetvédelmi ökológus - több évtizedes természetvédelmi munka- és vezetői tapasztalattal rendelkezik az állami és a civil szférában egyaránt.

Az Őrségi Nemzeti Park új igazgatója arról beszélt, hogy a 44 települést érintő nemzeti parkból egy olyan modellterületet kíván teremteni, ahol a helyiekkel és az oda látogató turistákkal együtt fenntartható fejlődés valósul meg.

Fodor Gábor a miniszteri tevékenységéről szólván beszélt arról, hogy sikerült a környezetvédelmet a politika egyik központi kérdésévé emelni. Több régóta húzódó ügyben - például a Rába habzása és az emlékezetes német hulladékbehozatal kapcsán - is értek el eredményeket, ugyanakkor a zöldtárca a 2008-as év egyik nyertese, hiszen az előző esztendőhöz képest idén jelentős többletforrásra számíthat. A miniszter azt is elmondta: a természetvédelmi őrszolgálat tekintetében történelmi csúcs várható, hiszen míg korábban csökkent az őrök száma, addig idén 280-ra növelik a létszámukat. A miniszterrel készült interjúnk következő számaink egyikében lesz olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!