Belföld

2008.04.14. 02:29

A tét: sikerül-e rúgni még egy jókorát a haldoklóba

Mostanában szokássá vált összehasonlítgatni, hogy bizonyos politikai luxuskiadások helyett milyen jószolgálati tetteket finanszírozhatnának a költekezők.

Horváth A. Attila

Jómagam demagógnak érzek minden efféle számvetést, de ha egyszer a kormányzati kommunikációra költött százmilliókat is átszámolták már vizitdíj-mértékegységre, érdemes megjegyezni, hogy a küszöbönálló, 3,7 milliárdosra becsült újabb népszavazás árából 12 millió 333 ezer vizitdíjra futná -már ha a legutóbbi referendum életben hagyta volna e hozzájárulási formát. Persze az Albert házaspár magánakciójaként ismert (az Országos Választási Irodának múlt csütörtökön átnyújtott félmillió aláírással immár hivatalosan is elindított) kezdeményezés fő pikantériája nem ez.

Egy olyan törvényt töröltetne a parlamenttel az üzleti alapú több-biztosítós tb-rendszer bevezetése ellen megfogalmazott referendum, amely törvényt ma már (az SZDSZ-en kívül) senki sem akarja életben hagyni. A probléma alapja, hogy a népszavazási kérdést előbb fogalmazták meg, mint hogy az országgyűlés többsége elfogadta volna a kifogásolt jogszabályt, így ha az azóta bekövetkezett politikai fordulat nem ítélte volna halálra a magántőkével számoló új modellt, akkor sem biztos, hogy a többpénztáras rendszernek útját állhatta volna a több-biztosítót elvető referendum.

Na de így... A törvény koalíciós szakítópróbának bizonyult, a szocialisták, bár korábban esküdtek jótékony hatására, a társadalmi elfogadottság hiányára hivatkozva kihátráltak mögüle. A népszavazás tétje így körülbelül annyi: sikerül-e rúgni még egy jókorát a haldoklóba.

Persze az aláírásgyűjtést levezénylő civil-szakszervezeti társulás vezetői máris megideologizálták az akciót: így biztos, hogy 3 évig nem lehet behívni az üzleti szektort az egészségbiztosításba, mondják. De megér ez a biztosíték ekkora felhajtást? És miről szól majd a kampány? Az új helyzetben is támogatja a Fidesz az okafogyottá vált harcot? És egyáltalán, elegen leadják majd voksukat? Hamarosan kiderül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!