Belföld

2008.04.18. 02:29

A jeges leheletet érzik a tarkójukon

Zalaegerszeg - Az MSZP parlamenti frakciójának vezetője szerdán a megyei pártértekezleten az esetleges kisebbségi kormányzásból adódó feladatokat és a következő két esztendő teendőit vitatta meg a zalaiakkal.

Szabó Judit

- Egy kormány optimális esetben arra rendezkedik be, hogy 4 év alatt megpróbálja végigvinni a programját. Önöket már a választás utáni pillanatban figyelmeztette Pokorni Zoltán, a Fidesz politikusa arra, hogy mindvégig érezni fogják az ő jeges leheletüket a tarkójukon. Így lett. Nem számítottak rá, nem vették komolyan?

- A politikai hidegháborúval számoltunk, de azt valóban nem gondoltuk, hogy még a népszavazás kényes intézményét is ennek a szolgálatába állítják. Nem készül- tünk erre, de azt hiszem, hosszabb távon nem tudják szétbombázni a reformintézkedéseket, hiszen már eddig is számos komoly és mélyreható, tartós változtatást vittünk véghez. Az ország javát szolgáló reformokat egyedül is képesek leszünk meglépni. Két dolog azonban nem megy, s mindkettő tartós kártétel. Érdemi, azaz kétharmados törvényalkotáshoz nem ad támogatást az ellenzék. Az ország bánja, hogy az önkormányzati törvényt emiatt nem lehet korszerűsíteni. A másik a politikai klíma. Ez sem az MSZP-s politikusokat teszi tönkre, hiszen nekünk bírnunk kell, ezzel jár a feladat. De a hétköznapi emberek nehezen viselik ezt az ostromállapotot. Így érezhető annak a mondatnak a fagylaló hatása, de a kormányzásban nem lehet akadályozó tényező.

- Ezért már vannak esetleg ipari kémeik, aki figyelik, még mire készül a Fidesz?

- Nincsenek. Fontosabb dolgokkal foglalkozunk.

- Politikai elemzők, gazdasági szakértők, humán értelmiségiek állítják, az MSZP elhasznált, meghurcolt arcaival még akkor sem lehet választást nyerni, ha történetesen nem rossz a kormánypárt programja. Másokkal kellene ringbe szállni, mondják , de ehhez nincs megfelelő emberük.

- Gyurcsány Ferencre sok mindent lehet mondani, de hogy megfáradt lenne, azt nem. Inkább a túl sok ötletéért szokták bírálni. De értem a kérdést. Nem hiszek abban, hogy globális elitcserét lehetne végrehajtani, hogy aztán jöjjön az új garnitúra. Az a népmese nem működik, hogy ha Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc kézenfogva kivonul a politikából, akkor egy csapásra minden jó lesz. Abban van igazság, hogy a magyar politikai élet túlságosan befagyott és megcsontosodott. De vannak fiatalok, akik érdemesek arra, hogy bekerüljenek.

- Az MSZP az utánpótlására sem lehet most túl büszke. A közpénzek eltűnését jelképező Zuschlag-ügy bizonyára nem dekorálja a pártja fiataljainak táborát...

- Az a baj, hogy mindenki hajlamos az általánosításra. Az biztos, hogy Zuschlag János a legtöbbet a mi fiatal generációnknak ártott. Ötvenezer jó ellenpéldát tudnék mondani.

- Sokfelől hallani, hogy belső feszültségek mutatkoznak az MSZP-ben a miniszterelnök személye és a koalíciós válság miatt.

- Tudja, az MSZP-ben erős a vitakultúra, de ha kell, összezár a társaság. Így történik most is.

- Ha a szívére teszi a kezét, mennyi esélyt, illetve időt jósol az SZDSZ nélküli kisebbségi kormányzásnak?

- Volt már példa erre Boross Péter idején, majd egy időszakban Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt. Szerintem könnyebb volt az életük, a függetlenek között több támogatóra számíthattak. Az EU-ban minden harmadik kormány kisebbségben volt az elmúlt évtizedekben. Tehát működik, csak nálunk, mint minden, nehezebben. Épp a politikai hidegháború miatt. Én szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy ki lehet tölteni a ciklust.

- Nemcsak az ellenzék szembenállása látszik, hanem a társadalomé és egyes rétegeké is. Itt van a háziorvosok szerződésbontási terve, hogy a népszavazás eredményéről ne is beszéljünk. Alulról is határozott nemtetszést üzennek.

- Ez sokkal nagyobb gond. És nagyobb feladat. A parlamenti törvénykezéshez lehet szövetségeseket találni, de a társadalmi bizalmat és többséget visszaszerezni sokkal nehezebb. Erre kell energiát fordítanunk. A koalíciós viták alapja is az, hogy a tartós reformoknak csak a társadalmi egyetértés lehet a háttere.

- Utalt rá, reformszándékaikat nem sikerült megértetni az emberekkel.

- Másképp, hatékonyabban kell szakmai szövetségeseket lelni az egészségügy gondjainak megoldásához. Az olcsó többségszerzés könnyű, ha azt mondjuk, adjon többet az állam. A strukturális átalakításhoz, mely a többletjövedelemhez is elvezet, nehéz.

- Meglepte a vizitdíjas népszavazás eredménye?

- Tudtam, hogy leszavazzák a díjakat, de arra nem számítottam, hogy ekkora lesz a részvétel. Az a plusz egymillió szavazó, mely Orbán Viktor stabil kétmilliója mellett megjelent, a mi szavazóbázisunkból van, még nem az övé.

- De tartja velük a szemkontaktust az ellenzék.

- Ez jó, pontosan így van. Meglátjuk, mi lesz a vége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!