Belföld

2007.12.29. 03:28

Kutyavilág...

Zalaegerszeg - A kutya nem kuka vagy konyhamalac, amelyik elnyeli az ételmaradékot. Bár túl vagyunk az ünnep dandárján, kedvenceink még sok, jobbnál jobb falat elpusztításában működhetnek közre.

MTI

Nem kellene, ha már mi magunk nem tudjuk megállni, hogy betegre együnk magunkat, igyekezzünk legalább kutyánkat, macskánkat ettől megkímélni. Biztos vagyok benne, hogy keveseknek sikerül. A kutya szereti a csontot, de módjával adjuk neki, különben szorulását leszünk kénytelenek kezelni. Ha nem vágyunk az ellenkező állagú végtermékre sem, akkor mértéktartással kényeztessük embernek készített finomságokból, különösen édességekből. Inkább fagyasszuk le a felesleget és később tálaljuk fel, minthogy a túltöltekezés következményeit kelljen feltakarítani.

Ilyentájt - akár megelőzésül, akár kúraként -, mozgassuk többet házi kedvencünket, no és magunkat. Hálás lesz a plusz sétáért, játékért, de ne az evés után vigyük ki, mert tele gyomorral rohangászni egy ebnek sem egészséges.

S ha már kint járunk. A szobában tartott, rövid szőrű kutyusok szívesen veszik, ha ruhát kapnak. Ebből olyat válasszunk, amely kellően védi, de nem akadályozza mozgásában és szükségleteinek elvégzésében a négylábút. Ha azonban van időnk sétáltatni, megfuttatni a kutyust, akkor ettől el is tekinthetünk, ugyanúgy felmelegszik, mint amikor mi sportolunk. Amire azonban érdemes figyelni: mind gyakrabban találkozni az utcán széttört italos üvegekkel. Az apró üvegszilánkok a mancsokban tehetnek kárt. Tartsunk ezért otthon mindenképpen sebfertőtlenítő szert, mert a kisebb sérülésekkel amúgy sem érdemes orvoshoz menni.

Ilyentájt a másik veszély a petárdázás, pontosabban az állandó durrogás. Sok kutyát az őrületbe lehet ezzel kergetni. Ezért az ijedősebb fajtát semmiképpen ne hagyjuk magára. Vigyük a lakás legcsöndesebb helyére, igyekezzünk a lármát kizárni. Ha ez nem megy, készüljünk fel némi nyugtatóval - ez ügyben időben forduljunk állatorvoshoz. Udvaron tartott kutyákkal nehezebb a helyzet. Ha nincs mód bezárni őket, gondoskodjuk róla, hogy ne tehessenek kárt magukban. Mivel a félelem elképesztő tettekre sarkallhatja őket, és olyan kerítésen, falon is átlendülhetnek, amelyen még előtte soha, ezért az azonosíthatóságukról ne feledkezzünk meg. Nevét, fontosabb adatait tartalmazó táblácskáját azonban ne arra a nyakörvre erősítsük, amiből a fejét majd kirántja, hogy világgá menekülhessen. Ha minden elővigyázatosságunk hiábavaló volt, forduljunk az állatmenhelyhez abban a reményben, hogy pár napon belül előkerül kedvencünk.A félelem elképesztő tettekre sarkallhatja őket

Ezek is érdekelhetik