Belföld

2007.12.06. 03:27

Feltöltőkártyások veszélyben

Zalaegerszeg (ag) - Könnyen jött pénz reményében sokan sutba dobják az óvatosságot. Erre biztosan alapozhatnak a csalók, szerencsére most következő példánk ennek ellenkezőjéről szól.

MTI

Zalaegerszegi olvasónkat hívták minap azzal, hogy négymillió forintot nyert egy mobiltelefonos sorsoláson. A jutalom átvételéhez mindössze 20 ezer forint értékű feltöltőkártyát kell vásárolnia és a számsort bediktálni a húsz perc múlva újrajelentkező diszpécsernek. Olvasónk az utasításnak megfelelően tett, ám a számokat már nem volt módja bediktálni. Míg várta a hívást, gyanússá vált számára az ajándék. Tárcsázta a rendőrséget, ahol felvilágosították, minden bizonnyal csalóval van dolga. Ha ugyanis bediktálja a számsort, a 20 ezer forintját más fogja felhasználni. Ezek után megkérte az újra jelentkező hölgyet, áruljon el néhány dolgot az akcióról, meg a nyereményt intéző cégről. Válaszul a túloldalon letették a telefont. Ily módon szerencsésen ért véget a történet, bár négymilliós nyeremény nincs, de a pénz is megmaradt.

Érdeklődtünk az érintett mobiltelefon szolgáltatócég kommunikációs osztályán is, ahol elmondták, évek óta ismerik a problémát. Nem tudnak ellene fellépni, legfeljebb arra intik ügyfeleiket, hogy ne dőljenek be a nyereménnyel kecsegetető ismeretleneknek. Ráadásul nincs is olyan akciójuk, amelyre hivatkozva a csalók szerencsét próbálhatnának, ám a példák azt mutatják, erre sokan nem figyelnek. Mivel a feltöltőkártyás készülékekről nincs nyilvánosan elérhető kimutatásuk, véleménye szerint a csalók véletlenszerűen választják ki áldozatukat. Sajnos gyakran szerencsével járnak, néha még olyankor is, amikor előfizetéses telefont csörgetnek meg.

A rendőrség előtt szintén régóta ismert a telefonos trükk. Bár technikailag megoldható a csaló készülékének azonosítása, és az is megtalálható, amelyikre letöltötték az egyenleget, tudomásunk szerint idáig nem jutott el még egyetlen ügy sem. Mivel az esetek zömében kisebb értékről van szó, a károsultak többnyire elállnak a feljelentéstől. Szégyellik, hogy ilyen primitív módszerrel csapták be őket.

Ezek is érdekelhetik