Belföld

2007.02.01. 03:28

Nádvágók a vízen

Vörs - Csak félig-meddig alszik a Kis-Balaton. A tél nem dermesztette még jéggé a vizet, vadliba csapatok húznak a berek belseje felé. A nádaratóknak kedvezőbb lenne a vastag jég a munkához.

Hajdu Péter

Bemegyünk velük a nádtengerbe Vörs mellett, az úgynevezett Pap-tónál néhány méterre a parttól. Csinálnak egy próbavágást, aztán vissza is fordulunk. Kovács Zoltán természetvédelmi őr más területre irányítja őket.

- Ez a hatkerekű gép képes úszni, de ha a víz mélyebb ötven centiméteresnél, nem szabad megengedni a nádaratást. A vízben forgó nagy kerekek ugyanis kipörgetik a nádrizómákat, úszva nagyobb kárt csinál ez a gép, mint amikor a sekély vízben halad a fenéken - mondja Kovács Zoltán.

Idén valószínűleg jóval kevesebb nádat vágnak le a Kis-Balatonon, mint amire megfelelő időjárás esetén lehetőség lenne. A vízivilág őre azt mondja, tavaly hat brigád jelentkezett nádaratásra, de nem állt neki mindegyik a munkának. December végén, a két ünnep között kezdődött az aratás, de jég híján csak a kisvizes területeket járják a nádarató brigádok a gépeikkel. Aki előző évben tisztítást is végzett, azaz fizetség nélkül vágott a gazdaságilag értéktelen avas nádból, az területet kapott. A nádaratók számára a tavalyi, az egyidejű nád az értékes. Ez pedig olyan helyen nő, amelyet előző évben kitisztítottak, szemben az olyan területekkel, amelyeken egy-két, hároméves, megavasodott növényt is vágni kell. Ezek közül csak nagy munka, költség ráfordításával lehet kiválogatni az egészségeset.

- A Kis-Balaton körülbelül 2 ezer hektár területű nádasaiból 500-600 hektárról szokás learatni a nádat. Idén 500 hektáron terveztük, de most már úgy tűnik, hogy ennek a fele sem lesz meg. Hacsak meg nem jön a fagy. Eddig mintegy 100 hektárról került le a tavalyi nád, és február 28. után már nem szabad folytatni a munkát. Igaz, hogy idén a jég híján kisebb területen tudnak vágni a vállalkozók, de a nád minősége sokkal jobb mint tavaly, és mennyiségre is lesz annyi. A tavalyinál kisebb a víz, ami kedvez a növénynek. Kell ugyan neki, de csak kevés. A nád nem szereti a magas vizet. Az öregek azt mondják, akkor szép a nádas, ha nyáron kétszer megázott - mondja Kovács Zoltán.

- Eddig összesen 1600 kéve ipari nádat tudtunk kihordani, a környező halastavakról 20 ezer kévével jött össze. Mennyit szeretnénk? Ahhoz, hogy bejöjjön, amit az ember elképzel, legalább 40-50 ezer kéve kellene. Most sajnos nem folytathatjuk itt a munkát, mert nagy a víz. Leállunk, bent a telepen dolgozunk, várjuk a fagyot. Az interneten biztató híreket olvastam az időjárásról. Állítólag vasárnap már mínusz lesz, és a jövő hétre is fagyot mond. Jó 10-15 centis jég kellene a berekben - mondta a nádarató vállalkozó, a vörsi Vida Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!