Belföld

2007.02.16. 03:28

Büszkék a hallgatóikra

Zalaegerszeg (ts) - A Lépj egyet előre! program keretében a koordinálást végző Zala Megyei Művelődési és Pedagógiai Intézet, Szakképző Isko- la a keszthelyi, kanizsai, letenyei már működő csoportokon kívül napokon belül indítja a régióhoz tartozó szomszédos Győrváron a negyedik osztályát.

Takáts Sándor

Az országos program részeként az MMIK az eddigi tapasztalata, helyismerete alapján a hátrányos rétegből 24 fővel Keszthelyen, 31 résztvevővel Nagykanizsán és húsz hallgatóval Letenyén elindította a 800 órás személyiségfejlesztő és felzárkóztató képzéseket.

- Sajnos, a Lépj egyet előre!program szervezése nem volt egyszerű feladat - vette át a szót Aranyi Magdolna, az MMIK ezen feladatának szakmai vezetője, a program koordinátora, aki Horváth Ferencné megyei mentorral dolgozik együtt a minél sikeresebb lebonyolítás érdekében. - Kár lenne tagadni, erős hátrányban van a szocializációt tekintve az a roma réteg, amely a kormányprogram célcsoportja. A roma képzési program sajátossága, hogy az EU-s direktívák betartása érdekében a diszkrimináció elkerülésére - figyelemmel a munkaügyi regisztrációkor - nem lehet semmilyen megjegyzéssel illetni az állampolgárt. Pedig, a szervezők ahol jártak, ott a roma érintettek több mint húsz százaléka még az 5. osztályt sem végezte el.

- Kiskorúak szülői beleegyezésekor aláírások helyett a keresztet is meg kellett magyarázni például. Ezzel szemben büszke vagyok arra, hogy a végzősök harmada továbbtanul ezekből a célcsoportokból is, szakmát szerez, szakközépiskolába jár. Most is, a keszthelyi csoportban van hét érdeklődő, aki virágkötészettel szeretne foglalkozni az általános iskolai bizonyítvány megszerzését követően. Mind többen vannak, akik tisztességgel jönnek az iskolába, vesznek részt az órákon, és azt kérdezik, hogy önmagában mit kezdhetnek a nyolc osztályos bizonyítvánnyal?! Tehát, elindult már egy belső gondolkodás, ezt kell pedagógiai módszerekkel feltranszformálni a továbbtanulás, a szakma megszerzésének érdekében - mondta Aranyi Magdolna.

Az MMIK felelősnek érzi magát a programban résztvevők további sorsának alakításáért. Mert a megjelenési arány jó, a résztvevők elhivatottságát jelzi, hogy csak utazási költségtérítést és nem minimálbért kapnak a hiányzó bizonyítvány megszerzéséért. Felelősnek érzik magukat azért, hogy a régiós munkaügyi szervezettel együttműködve a nyugati megyékben különbözőképpen jelentkező hiányszakmákra iskolázzák be a bizonyítványokat pótló hallgatókat.

- A program második fordulójában reményeink szerint már a nem kevés költséggel levizsgáztatott hallgatók folytathatják tanulmányaikat a nálunk meghonosodott képzések keretében. Ácsok, kőművesek, pincérek, szakácsok, szociális gondozók hiányoznak a munkaerőpiacról. Nem csak a magyar, hanem a szomszédos osztrák munkaerőpiacról is. Bízunk a kedvező folytatásban, jelentkezünk az újabb pályázati fordulóra, mert a kiválasztott és támogatandó réteg segítése egyetemes kötelezettségünk - mondotta végezetül dr. Borosán Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!