Belföld

2007.01.29. 03:29

Nincs jogszabály, ami előírná

Lenti - A rutintalanság és az emberi felelőtlenség is okozhatja azokat a közlekedési problémákat, amikkel az elmúlt hét során találkozhattunk közútjainkon. Hazánkban - ahogy a személygépkocsikat - úgy a kamionokat sem kötelező téli gumival ellátni.

Gyuricza Ferenc

- Magyarországon valóban nem kötelező a tehergépjárműveken a téli gumi használata, hiszen nincs olyan jogszabály, amely azt előírná. Ennek ellenére - ahogy a személygépkocsik esetében is - célszerű lenne vele ellátni a kamionokat - foglalta össze érdeklődésünkre Soós Szabolcs hadnagy, a lenti rendőrkapitányság közlekedési alosztályvezetője, aki azt is hozzátette, mégsem jelenthető ki egyértelműen, hogy az árokbacsúszások, illetve bal-esetek a téli gumik hiánya miatt következnek be.

Hasonló véleményen van Horváth Csaba, a lenti Le-Ko Kft. műszaki mentőbázisának vezetője, aki azt mondja, lehet bármilyen gumi is egy kamionon, ha az megcsúszik, akkor már nagyon nehéz a járművet megtartani.

- A téli gumi a porhóban segít, de az öt-tíz centiméteres vastagságú latyakban, vagy a jeges úton már kevésbé - magyarázza. - Ilyenkor bizony elő kellene venni a hóláncot, arra viszont a sofőrök többsége csak ritkán hajlandó. A másik megoldást a tehergépkocsikba szerelt differenciálzár jelentené, ez viszont kevés kamionban található meg.

Horváth Csaba szerint a járművezetők többsége tapasztalatlan, a balesetek egy része ebből, vagy a felelőtlenségből is fakad.

- Volt olyan sofőr, akit Baknál kimentettünk, majd szinte könyörögtünk neki, hogy várja meg, amíg a só felolvasztja a jeget, addig ne induljon újra neki - tette hozzá a műszaki mentőbázis vezetője. - Nem értett a szóból, aminek az lett a következménye, hogy alig tíz kilométerrel odébb, a zágorhidai emelkedőnél újra ki kellett húznunk az árokból.

Az idősebb sofőrök szintén a fiatal kollégák tapasztalatlanságára hivatkoznak. Egyikük elmondása szerint annak idején két évet kellett a műhelyben elsöprögetnie, mire egyáltalán a közelébe kerülhetett a volánnak. Ma az áruszállítás közútra terelődése miatt mindenhol sofőrhiány van, aki a szükséges papírokkal rendelkezik, az könnyedén kaphat munkát, akár külföldön is. A románok és szerbek ezt nagyon jól ismerték fel, ma már szinte valamennyi olasz kamionban ilyen nemzetiségű járművezető ül.

- Van köztük olyan is, akinek ez az első tele, honnan is tudná, hogy kell felrakni egy hóláncot a kerékre? - teszi fel a kérdést beszélgetőtársunk. A választ persze mindannyian tudjuk, felesleges lenne bármi mást is mondani.

A nemzetközi áruforgalomban részt vevő tehergépkocsik számára elviekben tehát kötelező a hólánc, s akadnak olyan országok, ahol annak meglétét belépéskor számon is kérik. Jó példa lehetne erre a szomszédos Szlovénia, illetve Ausztria, de a tavaly esztendőben volt időszak, amikor nálunk is ellenőrizték a határőrök annak meglétét. Szlovénia nemcsak a hóláncot tekintve alkalmaz szigorúbb belépési feltételeket, de a délnyugati szomszédunknál arra is lehetőség van, hogy az adott határállomás parancsnoka leállítsa a belépést, ha a havazás miatt járhatatlanoknak ítéli az utakat.

- Magyarországon ez csakis miniszteri szinten rendelhető el - utalt a hazai jogalkotás sajátosságaira Nógrádi László lenti polgármester, a térség országgyűlési képviselője, aki a parlamentben többször is interpellált már a térséget sújtó közlekedési anomáliák miatt. - Jelenleg újra napirenden van ez a kérdés, a katasztrófavédelem megyei vezetőivel szóban már egyeztettem is arról, hogy együtt keressük meg a lehetőségét a jogszabályi változtatásnak. Azt szeretnénk elérni, hogy a környező országokhoz hasonlóan helyi szinten dönthessünk a határok vagy utak ideiglenes lezárásáról.

Kevésbé okozna problémát, ha a tranzitforgalomban részt vevők csakis a főközlekedési útvonalakat, autópályákat és autóutakat használnák, hiszen a havazás beálltakor elsőként azokat kezdik el tisztítani. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a Romániából hazánkon és Szlovénián át az adriai kikötőkbe, illetve Olasz- vagy Spanyolországba tartók inkább az ország déli részének alsóbbrendű útjain közelítik meg a rédicsi határátkelőt, így végül a kanyargós, dimbes-dombos 75-ös úton érkeznek meg a Lenti térségébe.

- Útvonalengedélyt csak a különösen veszélyes árut szállító járműnek kell kérnie, a többi elvileg arra közlekedik, amerre akar - tudtuk meg Tóth I. Tibor alezredestől, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lenti polgári védelmi kirendeltségének vezetőjétől. - A jelenlegi szabályozás szerint még az egyszerűen csak veszélyesnek minősített áruszállító számára sem határozható meg az útvonal, esetükben a tiltás arra vonatkozik, hogy lakott területen nem állhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!