Belföld

2007.01.09. 03:29

Mizéria a pirulákkal

Zalaegerszeg, Nagykanizsa (pgy, sza) - Algopyrinből fogy a legtöbb, de a Demalgont, a Quarelint és a Germicidet is viszik, mióta kiderült, néhány hét múlva már csak orvosi recept ellenében férhet hozzá a rászoruló.

Zalai Hírlap

- Több minden is indokolja, hogy itt vagyok: egyrészt három hónapos a kisbabám, és a lázcsillapító kúp is azok közé a készítmények közé tartozik, melyeket majd csak orvosi receptre lehet kapni, másrészt pedig Algopyrint veszek, mert adott esetben ez fogy leginkább, nem is szedhetek mást - magyarázta.

A patika másik ablakánál is Algopyrint kért egy hölgy:

- Nem saját részre veszem - árulta el Ági. - Jómagam másfajta gyógyszert szedek, ha szükséges, az pedig nem lesz receptköteles.

Tombi Alíz gyógyszerésztől megtudtuk, pénteken már négyesével-ötösével vitték az érintett készítményeket, így hamar el is fogyott az Algopyrin - ez a legkapósabb -, aztán pedig korlátozott mennyiségben érkezett a gyógyszertárba e sláger patikaszer utánpótlása. Veszik a többit is, csak azokból kevesebbet.

A Phoenix Pharma Zrt. zalaegerszegi telephelyén dolgozóknak is bőséges munkát ad a pirulák iránt hirtelen megnőtt kereslet. Tegnap délutánra is várták az újabb szállítmányt. A megyeszékhelyi központból nemcsak Zala megye patikáiba fuvaroznak, de Vasba és Somogyba, sőt Veszprém, Tolna és Baranya megye jó néhány településére is, összesen 220 helyre, tudtuk meg dr. Küttel Sándor kereskedelmi igazgatótól, a zrt. igazgatóságának elnökétől.

- Múlt héten időnként előfordult, hogy kifogytunk az Algopyrinből, de a helyzet váratlan volt, sajnos nem lehetett igazából felkészülni rá - magyarázta az elnök. - Előfordulhat, hogy esetleg a nap második felére elfogy egyik-másik patikaszer a rövidesen receptkötelessé válók közül, de azt gyorsan pótoljuk. A gyártó rendszeresen szállít, ígéri a folyamatos ellátást, de nehéz megbecsülni, mennyit érdemes rendelni a keresett gyógyszerekből. Megnyugtathatok azonban mindenkit, biztos, hogy nem lesz belőlük hiány.

A hír kapcsán felmerült, hogy esetleg a gyógyszerész lobbi hatására nyilvánították receptkötelessé a népszerű szereket, így azok nem kerültek a patikán kívül is árusítható készítmények közé, tehát továbbra is a gyógyszertárak forgalmát növelik. Ugyanakkor a vizitdíj is szerepel a lehetséges indokok között, hiszen ily módon egy levél Algopyrinért is fel kell keressük háziorvosunkat. A harmadik magyarázat szerint a betegek érdekében történt mindez: a régóta ismert mellékhatásokat mérlegelték a döntés meghozatala előtt. Ezek a gyógyszerek ugyanis olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek túlzott szedése komoly betegségeket okozhat.

Dr. Gorza Éva zalaegerszegi háziorvos leszögezte, minden hatóanyagnak megvan az előnye és a hátránya. Sajnálja, hogy például az Algopyrin receptköteles lett, hiszen jól bevált, jól és biztonsággal adagolható gyógyszer, az emberek ismerik. Van, akinek kimondottan ez a készítmény vált be. Azt nem gondolná, hogy túl erős lenne a hatóanyaga, a nem receptköteles paracetanol, illetve ibuprofen származékok szedése sem kevésbé veszélyes. Nem hiszi, hogy egy dobozért bárki sorban áll majd a háziorvosi rendelőben és kifizeti a 300 forintos vizitdíjat. Inkább bemegy valamely áruházba, vásárol kevésbé ismert pirulát, melyről nem tudja, hogyan is kell biztonságosan szedni, az orvosok pedig gyógyíthatják a mellékhatásokat...

Nagykanizsán is többszörösére emelkedett a négy, hamarosan csak recepttel kiváltható gyógyszer iránti kereslet. A legtöbben Algopyrint vásároltak a gyógyszertárakban, de Demalgonból, Quarelinből és persze Germicid kúpból is óriási mennyiségek fogytak az elmúlt napokban. Igaz, elterjedt egy olyan félhivatalos információ is a városban, hogy az illetékesek állítólag meghosszabbítják a határidőt, így majd csak február 15. után lesz kötelező a vény bemutatása. Ezt azonban érdeklődésünkre senki nem erősítette meg. - Ebből a négy gyógyszerből egyetlen nap alatt annyit vesznek mostanában az emberek, mint máskor egyharmad hónap alatt - ecsetelte tegnap Lekszikov Gábor, a Belvárosi Patika gyógyszerésze. - Többször kellett már leadnunk pótrendelést, egyelőre azt az információt kaptuk a nagykerből, hogy holnap reggelig még van tartalék. Természetesen megpróbáltunk felkészülni minderre, ám azt kell mondjam, ha ez a roham folytatódik, talán 7-8 napig tudjuk még kiszolgálni a vevőket. A patikában folyamatosan sorok kígyóztak a kiszolgálópultok előtt, akadt olyan fiatalember, aki egyszerre 10 doboz Algopyrint vásárolt. Érdeklődésünkre röviden annyit válaszolt: hallotta, hogy felmegy a gyógyszer ára, ezért gondoskodott tartalékról. - Bár nem készítünk ilyen jellegű statisztikát, de megfigyeléseim szerint inkább a fiatalabb korosztály vásárol be ezekből a gyógyszerekből, melyeket metamisol-nátrium hatóanyaguk miatt sorolnak a receptkötelesek közé - tette hozzá Lekszikov Gábor. - Ezeknek a szereknek egyébként valóban vannak mellékhatásaik, ám azok ritkábban jelentkeznek, mint némely, a jövőben benzinkúton is kapható gyógyszerek esetében. Érdeklődésünkre a többi kanizsai gyógyszertárban is hasonló, megnövekedett keresletről számoltak be. A kiskanizsai patikában megtudtuk: 4-5 dobozzal viszik az emberek az Algopyrint és a Quarelint, de szépen fogyott a másik két gyógyszer is. Az ott dolgozók becslése szerint legalább háromszorosára nőtt a Fagyöngy Gyógyszertárban is a kereslet ezen gyógysze-rek iránt, s mint elmondták, a nagykereskedésből azt az információt kapták, hogy ma reggelig tudják még kielégíteni a megrendeléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!