Belföld

2007.01.13. 03:29

Miniszteri ígéret

Zalaegerszeg - Gráf József mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tegnap a Zalabaromfi Zrt.-ben tett látogatást. A miniszter a felszámolás alatt levő feldolgozó vezetői és a beszállító termelők meghívására érkezett.

Hajdu Péter

A délután folyamán Gráf József az üzemi étkezdében tájékoztatót tartott a baromfifeldolgozó beszállítóinak. Példaként említette a Parmalat felszámolását, amelyet az Alföldi Tejszövetkezet vásárolt meg, és ma a magyar tejipar egyik meghatározó cége, továbbá az izsáki borfeldolgozót, amelyet ugyancsak sikerült visszaadni a termelőknek, s közölte, Zalában is hasonló konstrukción dolgoznak. - Legjobb, ha termelői tulajdonba kerülnek a feldolgozók, mert hullámhegyek és mély völgyek vannak, hol a termelésben, hol a feldolgozásban és az értékesítésben. Ha közös a tulajdonos a termelési fázis elejétől az eladásig, akkor meg lehet osztozni veszekedés nélkül is a nyereségen - közölte többek között. Elmondta, hogy a felszámolótól megkapott adatok meggyőzték, ennek az üzemnek helye van a magyar baromfifeldolgozásban. A miniszter kijelentette, hogy a privatizációhoz történő segítséghez kizárólag termelői kivásárlás esetén van eszköze és lehetősége, semmilyen más konkurens céget, érdekcsoportot nem támogat ebben. Amennyiben a termelői közösség összeáll és képes lesz megvásárolni a baromfifeldolgozót, azt segíteni fogja. Ebben az esetben a fejlesztési bank bevonásával körvonalazódó támogatási konstrukciót helyezett kilátásba. Ehhez azonban olyan üzleti tervet kell készíteni, amelyből a fejlesztési bank is látja, hogy megtérül a pénze. Ebben az esetben a kormány garanciavállalása sem marad el. Gráf József biztatta a termelőket, fogjanak össze, éljenek e lehetőséggel, mert ha ez a feldolgozó megszűnik, más nem lesz helyette. Érdeklődésünkre Somogyi Ferenc, a felszámoló TM-Line vezetője közölte, a céggel szemben több mint 10 milliárd forint a teljes hitelezői követelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!