Belföld

2007.01.12. 03:29

Két megye határán

Sümegcsehi - Amíg az intézmények működnek, addig a falu népszerű marad a gyermekes családok, illetve a helyben letelepedni vágyó fiatalok körében.

Zalai Hírlap

- Sümegcsehi a szülőfalum, mindig is szerettem, tehát a letelepedés gondolatá-nál előnyt élvezett a helyben maradás. Engem minden ideköt - utalt a lakóhely választására Cserép Tamás, aki 1997-ben költözött be családjával az újonnan nyitott utcában épített családi házba.

Cserép Tamás felesége, Renáta lakóhelyet váltott a férje kedvéért: a Veszprém megyei Nyirádról költözött a zalai faluba.

- Megtaláltam a helyem a faluban, melyet gyorsan megkedveltem - mondta, hozzáfűzve, hogy barátokra tett szert, s különben is szeretia település nyugodtságát, s szépségét.

- Sümegcsehin a közösségi élet a legnagyobb összetartó erő - folytatta a férj. - Ezt pedig igazán jól szolgálja az óvoda és az iskola, valamint az intézményekhez kötődő számos alapítvány, szervezet. Azt hiszem, ha ezek megszűnnének, a falu teljes mértékben megsínylené a hiányukból fakadó negatív hatásokat. Beszélgettünk már erről többször, s az egyik szókimondó barátom úgy fogalmazott: Ha az iskola bezárna, Sümegcsehi másik végére is kitehetnénk az áthúzott településnév táblát. Kétségtelenül igaza van, a gyermekes családok ugyanis addig maradnak meg egy településen, amíg tudják, hogy gyermekeik helyben járhatnak óvodába, iskolába.

Az építőiparban dolgozó, kétgyermekes családfő a határszéliséggel kapcsolatosan úgy vélte, annak valóban vannak negatívumai, de azok áthidalhatók.

- Sümeg hét kilométernyire fekszik, mondhatni, nem távolság. Zalaszentgrót messzebb van, pár perccel többet kell autózni. Igazából az utak minősége az, ami lehetne jobb. No meg a Sümeg felé vezető útszakasz járhatósága havas teleken.

A szintén az új utcában lakó Miskó Béláéknál eldőlt a gyermekek letelepedésével kapcsolatos kérdés is. Ahogy a családfő elmondta, a három jelenleg középiskolás maradni szeretne Sümegcsehin. Merthogy éppen annyira szeretik a falut, mint édesapjuk. Pedig ő feleségével úgy költözött be a faluba.

- Na, azért Sümegcsehi egyáltalán nem volt számomra ismeretlen, sőt! - kezdte az építőiparban dolgozó vállalkozó. - A nem is olyan távoli Mária-majorban laktunk, de ide jártam iskolába, vagyis mindenkit ismertem, s már gyermekkoromban megkedveltem a falut. A tanulmányaim befejezése után törekedtem is, hogy ideköltözhessek. Végül a családommal 2002-ben sikerült letelepedni a faluban. Kedvező áron kaptunk telket, építkeztünk. Azt hiszem, nyugodtan mondhatom: véglegesen letelepedtünk itt. Ibolya, a feleségem lesenceistvándi, de ő is szereti a települést, elsősorban a nyugalma miatt. Én pedig a közösséget említhetem, mint értéket. Hogy hiányzik-e valami Sümegcsehiről? Nos, az intézmények működnek, úgy vélem, tornateremre szükség lenne, az még jobban megtartaná, idekötné a fiatalokat. Aztán említhetem a munkahelyeket, s a szórakozási lehetőségeket. Persze innen bárhová gyorsan el lehet jutni, gondoljunk akár Sümegre vagy Zalaszentgrótra.

Az elmondottakból is kitűnik, hogy jócskán van felelőssége a falu vezetésének a jövőt illetően. Farkas Zsolt polgármester - aki felme-női lakóhelyét választva ma-ga is hét éve költözött vissza Sümegcsehire - azt mondja, szeretnék megtartani a falu vonzerejét, ehhez azonban sok mindennek teljesülnie kell.

- Öröm, hogy a legtöbb fiatal helyben marad, alapít családot, s szép számmal akadnak beköltözők is, az ország számos más településéről, így például Székesfehérvárról. A külföldiek is megszerették a falut, 19 család vásárolt ingatlant, s - nem úgy, mint más településeken - nem árulják lakóházaikat. Annak érdekében, hogy az építkezéssel kapcsolatos folyamatot elősegítsük, újabb telkek kialakítását tervezzük. A rendezési tervünkben 37 kialakítása szerepel, a lakossági igényeket figyelembe véve azonban további huszonhármat kívánunk majd létesíteni. Ehhez pályázati pénzekre lesz szükségünk. Szintén az anyagiakra lesz szükség ahhoz, hogy a falu jövőjét meghatározó intézményeket fenn tudjuk tartani. Szerencsére az iskola és az óvoda nemcsak a helyi, hanem a környékbeli, így a sümegi gyermekek, szülők számára is vonzó, így talán meglesz a megfelelő létszám. Nem kétséges számunkra, hogy ahol az intézmények megszűnnek, ott rögtön csökkenni kezd a lélekszám, s a fiatalokat már semmi nem motiválja, hogy helyben telepedjenek le. Igyekeznünk kell tehát, hogy a fejlődés mértéke töretlen legyen, a fiatalok szemében a falu mindig egyfajta célpont maradjon. Ezt a törekvést nem nehezíti a határszéli elhelyezkedés, a negatív elemek mellett pozitívak is vannak. S ha a község némiképp ki is esik a megye vérkeringéséből, úgy érzem, Sümegcsehi azért nem gazdátlan település.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!