Belföld

2007.01.24. 03:27

Gázárkompenzáció sok papírmunkával

Zalaegerszeg - Már kevesebb, napi 200-250 gázártámogatási igény érkezik a kincstárhoz, de továbbra is sok a hibás kérelem. Eddig a papírok 30 százalékát küldték vissza hiánypótlásra.

Szabó Judit

Szerkesztőségünkhöz továbbra is érkeznek észrevételek és panaszok a gázárkompenzációval kapcsolatban, jelezve a rendszer kiforratlanságát. Egy zalaegerszegi társasházi képviselő azt sérelmezte, hogy bár precízen kitöltötte, és eljuttatta a közös gázórával rendelkező ház lakóinak a támogatáshoz szükséges nyilatkozatot, a beadvány mégsem felelt meg a követelményeknek, az államkincstár további azonosító adatokat kért. Az igazolásokat most újra ki kell állítani.

- Nem egyedi az eset, de a képviselők nem a mi hibánkból kerültek ebbe a helyzetbe - bocsátotta előre Renácz Lászlóné. - A gázártámogatásról szóló kormányrendelethez készített, internetről letölthető nyomtatványon a fogyasztási hely-, az ügyfél- és a mérőazonosító feltüntetését kérik a közös képviselőktől, a szolgáltatók azonban más azonosítókat igényelnek. A KÖGÁZ hivatkozási- és szerződésszámot kér, a MAGÁZ pedig a fogyasztási pont azonosítóját és a gázmérő gyári számát. Ezért küldtük vissza hiánypótlásra a kérelmeket.

Egy másik panaszosunk, egy asszony azt kifogásolta, hogy háromszor tette meg az utat a gázszolgáltató és a kincstár zalaegerszegi ügyfélszolgálati irodája között az óraátírás ügyében. Elhunyt férje nevéről akarta átíratni sajátjára a mérőt, de csak hosszas utánajárás után derült ki számára egyértelműen, hogy gázártámogatási kérelmét akkor lesz érdemes benyújtania, ha mellékelni tudja hozzá az első, saját nevére kiállított gázszámlát. A szerződés bemutatása nem elegendő, mert nem szerepel rajta a már említett hivatkozási szám. Az átírási kérelmet december 20-án nyújtotta be a KÖGÁZ-hoz, január 17-én leolvasták az óráját és megkötötték vele a szerződést, de saját névre szóló számlája még nincsen, várhatóan csak február közepe felé lesz.

A KÖGÁZ-nál tegnap arról érdeklődtünk, hogy nem lehetne-e előbb, például már a szerződéskötéskor kiadni a hivatkozási számot, hogy felgyorsuljon az ügyintézés, és megkérdeztük, miért kérnek további azonosítókat a társasházi képviselőktől. Választ mára ígértek.

Az államkincstár területi igazgatóságához érkezett kérelmek jellemző hiányossága az is, hogy sokan nem a számlát, hanem a sárga csekk másolatát csatolják az igényléshez, de ezt nem fogadja el a hivatal, mert nincsenek rajt az azonosító számok.

A kérelmek elbírálásának gyakorlati tapasztalatai közé tartozik, hogy a korábbi jogértelmezésekkel és híradásokkal ellentétben egy lakáson belül több mérőórára is járhat támogatás (például ha külön óra méri a fűtéshez és a főzéshez használt gázt). Változatlanul érvényes szabály, hogy egy személy csak egy lakásra kérhet kompenzációt, illetve hogy az albérlők abban az esetben szerezhetnek jogosultságot a gázártámogatásra, ha a nevükön van a gázóra, és bejelentett lakcímmel rendelkeznek. A kincstárnál közölték, hogy az utóbbi időben sok kérelmet visszavontak az állampolgárok. Nekik hamarosan határozatot küldenek arról, hogy mégsem kapnak gázártámogatást.

Szerkesztőségünk a 92/502-239-es telefonszámon várja a gázártámogatással kapcsolatos olvasói észrevételeket. Kérdéseiket és felvetéseiket továbbítjuk az illetékeseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!