Belföld

2007.01.16. 03:29

Fogy a lemaradás

Nagykanizsa - Lehet valami igazság abban, hogy az élet hosszú távon igazságos: az M7-es autópálya Kanizsa-Becsehely szakaszának építői az elmúlt két évben a mostoha időjárás miatt sokat szenvedtek - az idei tél azonban igen kegyes hozzájuk.

Varga Andor

A karácsony hetében kezdődött erőgyűjtés két hétnél nem tartott tovább, néhány napja óvatosan visszatértek a munkaterületre, jelenleg pedig már nekibátorodva, teljes erőbedobással dolgoznak.

- Nem készültünk kifejezetten ilyen barátságos télre, ám nagy meglepetés semért bennünket, az útépítők ugyanis a hasonló fejleményt mindig számításba veszik - fogalmazott a cég projektvezetője, Árkai András. - A gépek többségét le sem vittük a munkaterületről, így nem okozott nagy gondot ismét beindítani őket.

- Jelen pillanatban a 74-es út palini szakasza, illetve a sormási csomópont által határolt sztrádadarabon szinte végig dolgozunk, s amíg csak huzamos eső nem kezdődik, illetve a tartós fagy be nemáll, nem is függesztjük fel a munkát.

A meteorológiai előrejelzések még a következő hétre is igen enyhe nappalokat ígérnek, s így látványosan fogyhat az a lemaradás, amelybe a kivitelező az elmúlt hónapokban került. Persze a késedelemnek - mely az eredeti, 2006. végi befejezési határidőn is túljutott már - nem a csapadékos időjárás volt az egyetlen oka, az elhúzódó kisajátítási eljárások legalább ennyit nyomtak a latban.

Jellemző, hogy még e hét péntekén is lesz egy kisebb munkaterület-átadás, éppen Palin közelében, ahol a földtulajdonos, illetve az államot képviselő ügyvédi iroda csak mostanra tudott megegyezni az ár kérdésében. Jelenleg a leletmentő régészek sincsenek már a munkaterületen, így a sztrádaépítők elől valóban elhárult minden akadály.

- Ez a tél eddig áldás, ám attól azért nem tartok, hogy az átadásra most kitűzött július végi időpontot előre kellene hozni, ennyi idő kell a befejezéshez - fogalmazott kérdésünkre Árkai András, akitől megtudtuk még: a december közepén forgalomba helyezett, hat kilométeres Becsehely-Sormás sztrádadarab eddig jól vizsgázik, az építőknek nem kellett pótlólag beavatkozniuk. - Nekem nagyon tetszik az a szakasz, szép is lett, nem csak jó, s az esztétikum szempontjából sokat használ a meleg idő, mert az elültetett sok-sok fa szépen kizöldült. Utólagos munkákat ott is végeznek egyébként a kollégák, bár ezeket odafönn, a pályán haladva nem lehet érzékelni, hiszen elsősorban kisebb tereprendezésekről van szó, a töltések alsóbb részein.

S ha már a szakasz befejezése szóba került, e tekintetben nézzünk egy kicsit távolabbra is: az országhatárés a magyar főváros közti M7-es autópályából a Sormás-Nagykanizsa szakaszon kívül a közel negyven kilométeres Nagykanizsa-Balatonkeresztúr darab, illetve a kőröshegyi völgyhíd hiányzik még. Utóbbi átadási határideje ez év június vége, előbbin pedig - mint Béni Gyöngyitől, a Nemzeti Autópálya Zrt. szóvivőjétől tegnap délután megtudtuk - az előkészítésselmár meg is indultak a munkálatok.

- Az igazán látványos építés március előtt nem kezdődhet, mert bármilyen enyhe is a tél, minden bizonnyal lesz még zimankó - fogalmazott. - Jelenleg a nyomvonal kijelölése, illetve tisztítása zajlik, illetve folyik az az áttervezési munka, amelyre a költségtakarékosság miatt van szükség. Elkésve azonban nem vagyunk semmivel, reményeink szerint két hónap múlva indulhatnak a tendert megnyerő konzorcium gépei - 2008. május 31-én pedig megtarthatjuk az átadást. Nagy nap lesz az, hiszen attól kezdve valóban teljes lesz az M7-es autópálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!