Belföld

2007.01.03. 03:29

Dráguló közszolgáltatások

Megyei körkép (vézsé, pa, há) - Költségnövelőtényezőként köszöntött ránk az új esztendő; számos helyi közszolgáltatásért is többet kell fizetnünk január 1-jétől. Az alábbiakban a zalaegerszegi, nagykanizsai és keszthelyi változásokról adunk áttekintést.

Zalai Hírlap

A testület novemberi döntése értelmében lakossági körben 19,6, más fogyasztók esetében pedig 29 százalékkal emelkednek együttesen a megyeszékhelyi víz- és csatornadíjak. Újdonság, hogy már nemcsak az ivóvíz-, hanem a szennyvízszolgáltatás után is fizetni kell alapdíjat, ennek összege pedig a legkisebb átmérőjű vízórák esetében nettó 311-ről 336 forintra nő. A fogyasztásfüggő lakossági vízdíj köbmétere 136 helyett 157, a szennyvízszolgáltatásé pedig 194 helyett 237 forintba kerül. A hulladékszállítás és -elhelyezés díjai 10 százalékkal drágultak hétfőtől.

Az 50 literes edények után nettó 141 forint helyett már 155-öt kell fizetni, a 110-120 literes edényekben összegyűlt szemetet pedig 223 helyett 245 forintért szállítja és helyezi el a szolgáltató. Az 1100 literes konténerek esetében 2625-ről 2888-ra, a 4200 literesek esetében viszont 7879-ről 8667 forintra emelkedik a tarifa. A lakbéreket ugyancsak 10 százalékkal emelte az önkormányzat, ez egy összkomfortos lakás esetében övezettől függően 128-152 forintos négyzetméterenkénti díjat jelent. A kéményseprőipari közszolgáltatás 7 százalékkal drágul, nem kell több pénzt fizetni viszont a parkolásért és a temetkezésért.

Nagykanizsán valamennyi közszolgáltató emelte a díjait, a legkisebb növekedést - 7 százalékot - a kéményseprői feladatokért, míg a legnagyobbat - 20 százalék - a tömegközlekedésért kell fizetnie a lakosságnak. A díjemelések szinte minden esetben meghaladják a várható infláció mértékét.

A legkisebb mértékben a kéményseprői díjak emelkedtek, a 7 százalékos növekedést az inflációval, a dolgozók keresetnövekedésével és a fejlesztési elképzelésekkel indokolta a szolgáltató. Ennek értelmében egy gáztüzelésű kémény ellenőrzéséért és tisztításáért évenként 853 forint ÁFA-t kell fizetni. A folyékony hulladék elszállításának díja 12 százalékkal növekedett, amit az energiaárak drágulásával és az uniós normáknak megfelelő eszközök beszerzésével magyarázott a szolgáltató. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy egy köbméter folyékony hulladék elszállításáért 1669 forint ÁFA-t kell fizetni. A szemétszállítás díját 10,8 százalékkal emelték, ami például egy 110 literes edény heti egyszeri ürítésénél 390 forintot jelent. Az 1100 literes konténerek esetében, heti egyszeri ürítéssel számolva ez az összeg 4401 forint. Az ÁFA-t, mely jelen esetben 20 százalék, az árak nem tartalmazzák. A víz- és csatornadíjak emelésénél nehéz átlagot vonni, a közszolgáltató ugyanis egy új, kéttényezős rendszert vezetett be, amelynek lényege, hogy a fizetendő összeg egy rendelkezésre állási díjból és a valós fogyasztásból tevődik össze. Így a lakossági célú vízért köbméterenként 228 forint ÁFA-t, a csatorna használatáért pedig 133 forint ÁFA vízterhelési díjat kell fizetni. A legnagyobb, 20 százalékos emelést a Zala Volán Zrt. hajtotta végre, melynek eredményeként elővételben 160 forintra nőtt egy buszjegy ára, míg egy havi bérletért 3900 forintot kell fizetni.

Keszthelyen a decemberi soros ülésen döntött a képviselő-testület a helyi járatú tömegközlekedési díjakról, valamint a távhőszolgáltatási tarifákról.

A szolgáltató Zala Volán Közlekedési Zrt. a gazdálkodási tervszámai alapján terjesztette elő a tarifaemelési javaslatát, illetve az önkormányzati támogatási igényét. A díjemelésből 4,3 százalékot a 15 százalékos ÁFA 20-ra való növekedése tesz ki, az e feletti veszteségfinanszírozási igényt a költségemelkedések okozzák. Az önkormányzat január 1-jétől szólóan húsz százalékos viteldíj emelkedést fogadott el azzal, hogy emellett a költségvetéséből 2,5 millió forint működési és kétmillió forint fejlesztési célú összeget ad át.

A távhőszolgáltatásban az egyes díjtételek különböző mértékben emelkedtek: az alapdíjak fűtésre vonatkozóan a várható infláció alatti mértékben 5,4 százalékkal, a melegvíz szolgáltatás alapdíja 3,1 százalékkal nőtt, a lakossági fűtési hődíj 49,3, a vízmelegítés hődíja pedig 22,3 százalékkal emelkedik. A felhasznált hőmennyiség GigaJouleonként nettó 1859 forintról 2776 forintra változik, egy köbméter használati melegvíz felmelegítési díja az eddigi 517 helyett 632,7 forint lett. Az összegek kompenzációs támogatás nélkül értendők. A tarifák a távhőszolgáltatóknál országosan jellemző díjemelések közt a legkedvezőbbek.

A kommunális hulladékszállítás díja a városban januárban nem változik. A víz- és csatornadíjakat rendeletben határozta meg a minisztérium: a DRV szolgáltatási területén január 1-jétől az alapdíj ivóvízre vonatkozóan havi 153 forintról 162-re, szennyvíz elvezetésre 265 forintról 281-re változik. A víz köbméterenkénti ára 289 forintról 308-ra emelkedik, a csatornahasználatért pedig köbméterenként az eddigi 426 forint helyett 445-öt kell fizetni. Ezek a díjak nem tartalmazzák az állami kompenzációt, aminek a mértékéről a vízügyi és a pénzügyi tárca várhatóan a második negyedévben dönt, ezt követően visszamenőleg számolják majd el a különbözetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!