Belföld

2007.01.08. 03:29

A város ünnepén

Lenti - A korábbi évekhez képest némileg visszafogottabban ünnepelte a Város Napját a Kerka-parti település önkormányzata, lakossága és a meghívott vendégek. A rendezvény tulajdonképpen három egymást szorosan követő eseményből állt.

Zalai Hírlap

A szentmise főcelebránsa, dr. Márfi Gyula veszprémi érsek példabeszédében az Európai Unió alkotmányát is felidézve arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a papírra vetett gondolatok a legfontosabbak, hanem az, amit az emberek a szívük és lelkük mélyén őriznek.

A művelődési központ színháztermében megtartott városi ünnepségen Nógrádi László polgármester szólt az egybegyűltekhez. Elmondta: ötödik éve szolgálja a települést polgármesterként, ám eddig nem tartotta magát méltónak arra, hogy a Város Napján beszédet mondjon, ezért kért fel minden alkalommal neves közéleti személyiséget e feladatra. Így tett most is, ám a szívsebész dr. Papp Lajos professzor betegsége miatt nem lehet jelen, így mégis ő vállalkozik arra, hogy gondolatait megossza a város lakosságával.

- A mai értékvesztett világban különösen szükségünk van arra, hogy közösen olyan lelki és erkölcsi tartalmat nyújtó otthont tudjunk építeni, amely Lenti számára lehetővé teszi, hogy Európa szívévé váljon - emelte ki Nógrádi László, aki arra is emlékeztetett, akkor tudunk igazán európai módon gondolkodni, ha ennek érdekében összefogunk, s közösnek érezzük céljainkat.

Ezt követően került sor az önkormányzat által alapított díjak átadására. Lenti Városért Díjat Kunos Gábor vehetett át, aki az önkormány-zat megalakulása óta képviselőként szolgálta a helyi közösséget. Szintén pro urbe díjjal tüntették ki dr. Dobszay János volt lenti járási vezető ügyészt, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a járási forradalmi tanács tagjaként a helyi népfelkelés egyik vezetője volt. Közszolgálati díjat Császár Dezső rendőr alezredes, egészségügyért díjat dr. Mészárovics Gabriella fogszakorvos, szociális gondoskodásért és gyermekvédelemért díjat Szabó Gotthárdné, a bölcsőde gyermekgondozója vehetett át. A Közművelődésért díjjal Tamása Tibort, a művelődési központ és könyvtár dolgozóját tüntették ki, Imre Istvánné, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanára és Váradi Tiborné óvónő pedig Lenti Város Oktatásáért Díjban részesült. A város ifjúsági sportjáért díjat Horváthné Hajba Györgyi, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola testnevelés szakos tanára, míg a gazdasági díjat a Zalaerdő Zrt. 4. számú Erdészetének igazgatója, Keszi László vehette át.

A határon túli magyarok érdekében végzett tevékenységéért a tavaly alapított tiszteletbeli polgár címet hat személy kapta: dr. Göncz László történész, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója, Király Ferenc, Munkácsy-díjas szobrász, Kiss Dénes babérkoszorús költő, Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke, Tomislav Santak lendvai plébános és Varga Mihály volt pénzügyminiszter.

- Nagyon fontos az az erőfeszítés, amit Lenti város az elmúlt esztendőkben tett a régió kibontakozása és ezen belül is a magyar-magyar, a magyar-szlovén, a magyar-horvát és a magyar-osztrák kapcsolatok érdekében - emelte ki a tiszteletbeli pol-gár címet kapottak nevében dr. Göncz László, aki az ünnepség során személyes emlékeivel emlékeztetett a történetileg összefüggő térség korábbi mesterséges megosztottságára, végül az Ádám Jenő Zeneiskola adott rövid műsort.

A nap zárásaként este forralt boros újévköszöntésre várták a templomkertbe a város polgárait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!