Belföld

2007.01.11. 03:29

A közlekedési hatóság is régiós

Zalaegerszeg - Januártól uniós felszólításra feloldották a közösségből származó használtautók behozatalának korhatárát. Eddig az 1996-os forgalomba helyezés jelentette a határt. Mit várnak ettől a kereskedők?

Zalai Hírlap

- Véleményem szerint élénkíteni fogja a használtautó-piacot az uniós kocsik importjának korhatárfeloldása - mondja Árvai László, az EU-Car Kft. vezetője. - Sokan járnak itthon rossz autóval, régi autóval, és nem lesz mindenkinek pénze ezután sem új kocsira. Nekik megfelel a 90-es évek közepén gyártott, nyugati használtautó. Szép számmal vannak még az országban a régi KGST-országokban gyártott kocsik is, azokhoz képest minden szempontból jobb egy tizenegynéhány éves nyugati jármű.

Kérdésünkre a kereskedő elmondta, idén az új lehetőség ellenére még nem hoztak be autót.

- Sok múlik majd e tekintetben a regisztrációs adó változásán, ami hivatalosan februárban történik majd meg. Mi is arra várunk, addig nem lépünk. Ha minden igaz, az is kedvezően alakul számunkra. Igaz, hogy 6 százalékkal emelkedni fog az adó, de a kocsi életkora szerint viszont kedvezőbb lesz. Megszűnik az a korábbi gyakorlat, ami szerint ugyanannyi egy többéves használtautó regisztrációs adója is, mint az újaké.

A tavalyi év forgalmát úgy jellemezte Árvai László, hogy egyre több ráfordítással egy kicsit kevesebb eredményt lehetett elérni, s hozzátette, ezért is bizakodnak a könnyítésben. Érdeklődés azonban nincs jelenleg az autópiacon, a használtautó-telepeken legjobb esetben egy-egy nézelődőt láttunk.

Takács Krisztián, a KK Autó vezetője nem optimista. Elmondta, idén egy használt kocsit hoztak be Ausztriából, de nem sok fogja követni. Szükség volt a külföldi rendszámra, vissza kell menniük az adminisztráció miatt.

- Szerintem bonyolultabb, nehézkes és költséges lesz az import, nem is vágunk bele. Inkább csak a hazai forgalomból leadott használtautókkal foglalkozunk - válaszolta érdeklődésünkre.

Nagy Imre, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének vezetője az új szabályozással kapcsolatban elmondta, korhatár nélkül lehet behozni az unió tagállamaiból az ott forgalomba helyezett járműveket. Természetesen feltétel, hogy meglegyenek az ilyen autó okmányai, a hatósági vizsgálati és műszaki adatai.

- Ilyen esetben Magyarországon az eddigi gyakorlattal szemben, a forgalomba helyezés előtti vizsgálat mellőzésével, egy időszakos műszaki vizsga után forgalomba kerülhetnek az unióból behozott használtautók. Ez azonban nem vonatkozik a harmadik országból származó kocsikra. Utóbbiak csak akkor helyezhetők forgalomba, ha a motorjuk megfelel az euro IV-es műszaki követelményeknek - közölte Nagy Imre.

Hozzátette, az unióból behozott használtautók könnyített forgalomba helyezését csak a közlekedési hatóság egerszegi vizsgabázisán lehet elvégezni.

Mint a megváltozott név is jelzi, a tavaly még közlekedési felügyeleteket Nemzeti Közlekedési Hatóság néven átszervezték. Nagy Imre elmondta, a 22 önálló költségvetési intézmény, a közlekedési felügyeletek megszűntek, jogutódjukként a kormánydöntés szerint egy szervezetet hoztak létre, amely régiós igazgatóságokra bontva működik. A zalai kirendeltség a győri székhelyű nyugat-dunántúli igazgatóság irányításával látja el feladatát. A vezető elmondta, az átszervezés során megyénkben két munkatárssal csökkent a létszám, belső adminisztratív feladatokat központosítottak a régióban és országosan.

- Az átszervezés azonban nem érinti az ügyfeleinket, megyénkben továbbra is három helyen vizsgáztatjuk a gépjárműveket saját hatáskörben, és további 28 szerviz is végzi ezt a feladatot - közölte Nagy Imre.

A közlekedési hatóság megyei kirendeltsége tavaly összesen 43 025 műszaki vizsgáztatást végzett, 2000-rel többet, mint az előző évben. Az idén továbbra is kiemelt feladatként kezelik a nagyjárművek menetkorong (tachográf) ellenőrzéseit, mivel a kamionbalesetek döntő része a megengedett menetidő túllépése miatt következett be. Tavaly összesen 11 039 járművet ellenőriztek közúton, s 6232 tachográf-korongot vizsgáltak a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!