Belföld

2006.09.07. 02:28

Aranyárban mérhető lakások

Nagykanizsa - A károsultak közül többen is megunták a várakozást, s nemrég feljelentést tettek a Pannon-Épker Kft. ellen. A társaság, az álta- la hirdetett új lakásokra milliós előlegeket vett fel, ám a házak többsé- gét nem sikerült befejezni, ráadásul a pénzekkel sem tud elszámolni a családi vállalkozás.

nincs nev

Mint azt korábban megírtuk: a Heffner József - jelenleg őrizetben van Horvátországban -, illetve Heffner Ilonka által vezetett Pannon-Épker Kft. összesen hat társasház építésébe fogott bele, ám ezek közül csak egyet sikerült átadni. Pedig a társaság - mindegyik épület esetében - több milliós előlegeket vett fel a leendő lakóktól, ráadásul jelentős banki hitelekhez is hozzájutott a cég. Mindezek ellenére az épületek nem készültek el, a befizetett pénzek hollétéről nem tudnak a lakók. A károsultak között nem egy olyan van, aki - egy vagy több lakás fejében - saját telkét bocsátotta a cég rendelkezésére, de tudunk olyanokról is, akik 5-10 millió forint készpénzt adtak át előleg gyanánt.

Az elmúlt öt hónapban semmi sem változott, legalábbis ami a társasházak készültségi fokát illeti. Az Arany János utcában még ma is kettő, a Szemere utcában további egy épület árválkodik, míg a Hunyadi utcában továbbra is csak az építési telek látható.

- Úgy értesültem, hogy a társasházak többségénél a lakók megpróbálták kezükbe venni az irányítást - mondta dr. Takács Zoltán ügyvéd, aki már öt hónappal ezelőtt is azt jósolta, hogy a károsultaknak maguknak kell befejezni a társasházakat. - A legnagyobb probléma az, hogy szinte az összes ingatlant hatalmas banki hitelek, jelzálogok terhelik, ezért a tulajdonosoknak elsőként tehermentesíteni kell az épületeket.

- Pontosan ez az, ami nehezen megy, sokunknak nincs ugyanis még 10-15 millió forintja, hogy befejezze a társasházat - háborgott Jankovicsné Dudli Anett, aki családjával együtt a Szemere utcai beruházás kárvallottja. - Az épületen 70 ezer eurós osztrák banki hitel van, ami lakásonként 5 millió forintnak felel meg. A jelzálog levétele után, fejenként további 12-13 millió forint kellene a befejezéshez, ennyi pénze pedig nincs mindenkinek.

Mint megtudtuk: a többi félkész társasháznál is az előremenekülés stratégiáját választották a lakók, bár a hatalmas banki jelzálogok és egyéb terhek nagyon megnehezítik az építkezések folytatását.

- A lakók az ingatlan jelentős részét kivásárolták már a Pannon-Épker Kft.-től, s szeretnék maguk befejezni az társasházat - mondta dr. Fodor Csaba, az Arany János utca 11. szám alatti ház lakóinak jogi képviselője, aki elárulta: ha sikerül a mutatvány, akkor is jócskán 250 ezer forint feletti négyzetméterárral számolnak.

Gondok adódhatnak a másik Arany János utcai társasházzal is. A tulajdoni bejegyzések ugyan elkezdődtek, ám nincs mindenkinek pénze a befejezéshez.

Viszonylag tiszta helyzet csak a Hunyadi utca 25. szám alatti teleknél tapasztalható, a területet - a 8 milliós jelzáloggal együtt - egy korábbi károsult kapta meg kárpótlás gyanánt.

Pár házzal odébb, a Hunyadi utca 22-nél viszont már cseppet sem ilyen rendezett a helyzet, a telket - mely információink szerint nincs az építési cég birtokában - 160 ezer eurós osztrák banki hitel terheli. A Pannon-Épker Kft. egyébként erre a telekre is társasházi lakások építését hirdette, s úgy tudjuk, voltak páran, akik előleget is fizettek a cégnek, jóllehet építési engedéllyel nem rendelkezett a kft. Ezen pénzfelvételekkel ugyancsak el kell számolni majd.

Mint megtudtuk: a Raab Karcher Tüzép Zrt. nemrég feljelentést tett dr. Baumgartner Imre ellen is, aki korábban a Pannon-Épker Kft. jogi képviselője volt. Értesüléseink szerint a társaság azért folyamodott ehhez a lépéshez, mert nem kapott meg olyan pénzeket, melyek ügyvédi letétbe voltak elhelyezve.

Ezt egyébként a Vas Megyei Főügyészség sajtószóvivője, dr. Fejes Péter is megerősítette, aki elmondta: a Raab Karcher Tüzép Zrt. június elején tett feljelentést a nagykanizsai ügyvéd ellen. A vádak között hűtlen, illetve hanyag kezelés is szerepel.

- Erről nem volt tudomásom, hivatalosan én még nem kaptam értesítést arról, hogy nyomozás indult ellenem - jelezte dr. Baumgartner Imre, aki elmondása szerint hivatalos papírokkal tudja igazolni, hogy semmiféle felelősség nem terheli a Raab Karcher-féle ügyben. - Egyetlen letétet helyeztek el nálam, amely a Raab Karcher Tüzép Zrt. felé kifizetésre is került, az erről szóló számlákkal rendelkezem is. A kft. jogi képviseletét azért fejeztem be, mert jómagam is a lakók között vagyok, s ez az érintettség összeférhetetlen.

A Pannon-Épker Kft. korábbi jogi képviselője ugyanakkor hangsúlyozta: a lakók között most is széthúzás tapasztalható, vannak ugyanis páran, akik - különböző gazdasági érdekek miatt - nem igazán partnerek a társasházak mielőbbi befejezésében.

Az üggyel kapcsolatban természetesen Heffner Ilonkát, a Pannon-Épker Kft. ügyvezetőjét is szerettük volna megkérdezni, ám sem ő, sem ügyvédje nem kívánt nyilatkozni.

Azt egyelőre még nehéz megjósolni, mi lesz az ingatlanbotrány vége, mi lesz a félbemaradt társasházak sorsa. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a kft. felszámolás alatt áll, s a nagykanizsai városi bíróság végrehajtási irodájánál még mindig 14 követelést tartanak számon, amelyek összértéke eléri a 71 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!