Belföld

2006.07.21. 02:27

Túl érzékenyek vagyunk

Zalaegerszeg - Riasztó becslés 2010-re minden negyedik ember valamire allergiás lesz. Egyebek között erre is felhívta a figyelmet az Olvasó kérdez sorozatunk legutóbbi vendége, dr. Vecsey Zsuzsanna allergológus főorvos, aki hasznos információkkal szolgált a betegség jellemzőiről és kezelésének lehetőségeiről.

Mórocz Zsolt

Az allergia kezelése

- Vannak új megoldások az allergia kezelésére? Egyáltalán gyógyítható-e ez a betegség? - a fórum egyik első érdeklődője ezzel a kérdéssel fordult a doktornőhöz.

- A sokféle allergia közül a táplálékallergia gyógyítható. Ha a reakciót kiváltó ételt hosszú évekig elkerüli a beteg, a szervezete képes elfelejteni, hogy érzékenyen reagált rá. A diétát nagyon pontosan be kell tartani, például egy tejérzékeny a virslit sem eheti meg, mert abban is van tejpor. Erről ma már részletes irodalom áll rendelkezésre, a szakrendelésen mi is szoktunk javasolni kiadványokat, melyek felsorolják, hogy a különböző allergiák esetében mely élelmiszerek fogyasztását kell mellőzni. Az a legjobb, ha szinte csak natúr élelmiszerekkel táplálkozik a beteg. Gyerekeknél a kerülendő étel 2-3 éves kihagyását javasolják, majd intézeti körülmények között megpróbálják kis adagokban a szervezetbe juttatni az allergént, ami már az esetek többségében nem vált ki reakciót. Felnőttnél előfordult, hogy elég volt egy év kihagyás is. A drasztikus allergénekre, a halra, tenger gyümölcseire, földimogyoróra, olajos magvakra, a zöldségek közül pedig a zellerre való érzékenység azonban nem gyógyítható, s a jelenlegi tudásunk szerint a pollenallergia és a házipor-allergia sem.

- Vannak új megoldások az allergia kezelésére?

- Rendszeresen megjelennek új gyógyszerek. Egy részük a régi hatóanyagot tartalmazza, például antihisztamint, de a mellékhatásait minimálisra csökkentették. Létezik már olyan gyógyszer, amit a kamionsofőrök és a pilóták is szedhetnek, mert nem álmosítanak. Vannak új, helyileg ható orrspray-k, melyekből minimális mennyiség szívódik fel a keringési rendszerben. Az asztmásoknak is bevezetnek most egy egészen ígéretes szert, amit egyelőre csak a súlyos asztmások kaphatnak. A gyógyszeripar fejlődését mindenesetre jelzi, hogy évekkel ezelőtt az allergiás asztmások zömét intézetben kellett kezelni, mióta azonban ezeket a helyileg ható, inhalációs gyógyszereket piacra dobták, nincs szükség a fekvőbetegként való ellátásukra. Aki az új készítményeket megfelelően használja, ritkán fullad be, ritkán kell rohamoldó szert igénybe vennie. Az új szerek másik előnye, hogy már egészen kicsi kortól kaphatják a gyerekek. Használatukkal nem maradnak el lényegesen a növekedésben, nem lesz cukorbetegségük, csontritkulásuk, mert a gyógyszert nem szájon át szedik, így nem a májon és a vesén keresztül bomlik le. Ezektől már nem kell úgy félni, mint a régi szteroidoktól.

Ékszerek, krémek

- Létezik ékszerallergia, s érzékenyek lehetünk a kozmetikumokra?

- Az ékszerallergia létező jelenség, az aranyra ritka, az ezüstre gyakoribb, a manapság divatos bizsukra pedig nagyon gyakori. Általában a fémek váltanak ki ekcémás bőrgyulladást, s ilyenkor egyetlen teendő van nem szabad a bőrt irritáló ékszert viselni. A krémek közül azt javasoljuk, hogy a hipoallergén, illatmentes készítményeket használják, hiszen a legtöbb reakciót az illatanyagok váltják ki, de az sem biztos, hogy a hipoallergén krémek mindenkinek megfelelőek. Sok allergén található a színezőanyagokban, a festékekben, elsősorban a hajfestékekben. A szakrendelésen szívesen elvégezzük a bőrpróbát hajfestékekre is, és van rá lehetőség, hogy a bőrgyógyászattal közösen kiderítsük, allergiás-e a páciens a fémekre, a kozmetikumokra vagy a fogászati anyagokra. A mintákat felragasztjuk a bőrre 24 órára, aztán három egymást követő napon leolvassuk az értékeket. Utána biztosan megmondhatjuk, mire allergiás az illető, s adunk egy listát, hogy az allergén anyag mi mindenben fordulhat elő. Lehet, hogy a villát is le kell cserélni egy másfajta fémből készült evőeszközre.

Méh- és darázscsípés

- Eredményes a méh- és darázscsípés-allergia hozzászoktató kezelése? Gyerekek esetében Budapesten kívül hol végeznek ilyen kezelést?

- Mindenképpen van értelme a kezelésnek akkor, ha súlyos az allergiás reakció, s ha a betegnél ki lehet mutatni a rovarméreg-specifikus IGE-t.A Zala Megyei Kórházban csak felnőttek hozzászoktató kezelését végezzük, a gyerekeket Budapestre kell vinni. Azt javaslom, keressék fel Zalaegerszegen a gyermek pulmonológust, mert ő irányítja a gyermeket a megfelelő centrumba. A hozzászoktatás - melynek során hígított méreganyagot juttatunk a beteg szervezetébe - méh- és darázscsípés-allergia esetén nagyon jó eredményekkel jár. Az esetek 90 százalékában hosszú évekre megszünteti vagy jelentősen enyhíti az allergiás reakciót, ami olyan erőteljes lehet, hogy megdagad a beteg feje, a torka, testszerte viszketés, csalánkiütés jelentkezik, fulladás állhat be, leállhat a keringés és a légzés.

- Testnevelő tanár vagyok, és nagyon csodálkozom, hogy megszüntették a méhcsípés allergiás reakcióját csökkentő, életmentő injekció TB-támogatását. Sokat járok a természetbe, nap mint nap ki vagyok téve a méhcsípés veszélyének, és ha nem adom be a csípést követő 5 percen belül az injekciót, megfulladok. A szer 20 ezer forintba kerül. Ön szerint mi az oka a támogatás elvonásának?

- Nem tudom, de magam is neheztelek emiatt az egészségbiztosítóra, mert életmentő gyógyszerről van szó. Az árat pontosítanám jelenleg 16 ezer forintért kapható, ami persze nem kevés. Méltányossági alapon a rendelet szerint hozzá lehet jutni olcsóbban, de a gyakorlati tapasztalat mást mutat. Sok betegem kérte, de nem kapta meg senki. A betegeket azonban megnyugtathatom, hogy nem maradnak ellátás nélkül, mert van egy olcsóbb injekciós készítmény, bár nehezebben használható fel kell szívni az ampullából és úgy beadni, míg a másik a testhez érintve belövi a gyógyszert a szervezetbe.

- Kiknél jelentkezhet a méh- és darázscsípés-allergiához hasonló reakció?

- A súlyos tápallergiában szenvedőknél és a gyógyszerallergiánál, de az utóbbi esetben nem írunk fel életmentő injekciót. Azt javasoljuk, hogy ne szedje a beteg, amire érzékeny. Az ételek-nél nem lehet mindig kikerülni az allergént. Egy hal, kagyló- vagy mogyoróallergiásnak elég egy mikrogrammnyi mennyiség az étteremben elé tett tányéron, s máris súlyos reakció alakulhat ki, szükség lehet az injekcióra.

Keresztallergia

- Mi a keresztallergia?

- Akkor beszélünk keresztallergiáról, ha nemcsak az allergén anyag, hanem a hozzá hasonló aminosav-sorrendű anyag is allergiás reakciót vált ki vagy fokozza a meglévő tüneteket. Hasonló kémiai szerkezetű például a parlagfű és a görögdinnye, a parlagfű és a banán, a nyírfapollen és az alma, a fűpollen és a cseresznye, a fűpollen és a barack. A latex és a kivi, a mogyorófapollen és a mogyoró, a tehéntej és a tehén szőre között is kimutatható ilyen hasonlóság. Aki tudja, mire allergiás, érdemes erről is tájékozódnia, és kerülnie a keresztallergiát kiváltó élelmiszereket, mert előfordulhat, hogy egy nyírfapollenre érzékeny embernek viszketni kezd vagy megdagad a nyelve, az ajka, súlyos esetben a gégéje, ha almát eszik. Találkoztam olyan parlafűallergiás beteggel is, akinek megdagadt a feje, miután banánt evett. Akinek ilyen súlyos rakciója van, feltétlenül kerülje a problémát kiváltó gyümölcsöt, a többiek azonban szezonon kívül megpróbálhatják elfogyasztani. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy a kimutatott allergiáján kívül mire érzékeny, mert lehetséges, hogy csak az alma bizonyos fajtája okoz reakciót, de az is, hogy meghámozva gond nélkül fogyasztható. A gyümölcsök, zöldségek allergénje általában hőlabilis, főzve nem vált ki tünetet, de ez alól is van kivétel, például a zeller. A füvek bizonyos fűszerekkel is okozhatnak keresztallergiát. A leginkább allergizáló fűszer az ánizs, a koriander és a fahéj.

Öröklődés, életmód

- Az allergiás hajlam milyen eséllyel öröklődik?

- Ha az egyik szülő allergiás, a gyermeknek 25-30 százalékos esélye van a hajlam öröklésére, ha mindkét szülő allergiás, akkor már 60-70 százalék. Már a családtervezésnél érdemes gondolni erre, mert jelentősen csökken az öröklődés esélye, ha a pollenallergiás anya a pollenszezonon kívül hozza világra gyermekét. Érdemes a terhesség alatt egészségesen táplálkozni, adalékanyagoktól mentes élelmiszereket fogyasztani, kerülni az agresszív allergéneket, például a földimogyorót. A lakásban kevés poratka legyen, s lehetőleg ne tartsanak háziállatot. Sokáig, legalább hat hónapig érdemes szoptatni, és a szokásosnál később bevezetni a gyermek étrendjébe a tejet, tojást és főként a földimogyorót - nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez az egyik legdrasztikusabb allergén. A dohányzásról pedig szó sem lehet a terhesség és a szoptatás alatt. A többi már az emberiségen múlik a környezetszennyezést kellene csökkenteni, ami erőteljesen növeli a növények allergizáló hatását. Megfigyelték, hogy a forgalmas úthoz közeli nyírfa pollenje sokkal agresszívebb, mint az erdő közepén állóé. A környezetszennyezés a nyálkahártyánkat is tönkreteszi annyira, hogy az allergén egyre könnyebben átjut rajta. A levegőbe kerülő szennyezőanyagok ráadásul kiváló szállítói a polleneknek. Említést kell tenni a gyommentesítés fontosságáról is, amivel ugyancsak csökkenthetjük az allergiás reakciót. Kedvez még az allergiának a túl steril környezet, a túlzott higiénia, mert megöljük a hasznos baktériumokat is.

- Nem kellene betiltani a sport célú levegőszennye-zést, a roncsderbit, a motorcsónakversenyt, hiszen a motorizáció is allergizáló tényező?

- Szerintem nem ezekkel az alkalomszerű rendezvényekkel van baj, hanem a napi környezetszennyezéssel.

- A parlagfű irtása meghozza a kívánt eredményt? Sokat költünk rá, mégis egyre több az allergiás.

- Nagyon nehéz a védekezés ellene, mert egyetlen növénynek 22 ezer magja van, s a magok évtizedekig életképesek a földben. Ha hagyjuk kinyílni, minden egyes példány 6 milliárd pollent szór a levegőbe. Biztos vagyok benne, hogy a kaszálás nem elegendő a védekezéshez, talána gyomirtással többre megyünk, de nem vagyok növényvédelmi szakember, ebben nem tudok állást foglalni.

Várakozás a rendelésen

- Várható az előjegyzési és a várakozási idő csökkenése az allergológiai rendelésen, vagy változás a felülvizsgálatok rendszerében?

- Úgy érzem, hogy nem túl hosszú a várakozási idő, a betegeket általában egy héten belül, az allergiás szezonban pedig két héten belül tudjuk fogadni. A sürgős eseteket soron kívül fogadjuk. A várakozást azzal lehetne csökkenteni - s erre mindig felhívjuk a figyelmet -, ha mindenki az allegiás szezon előtt eljönne, hiszen a gyógyszer szedését érdemes a tünetek megjelenése előtt egy héttel elkezdeni. A pollenjelentésekből kiolvasható, hogy ki mikor számíthat a tünetek megjelenésére. Sajnos csak heti tíz órában rendelünk, ez arra elég, hogy feszített tempóban ellássuk a betegeket, sőt, sok esetben még a tüdőgondozóban is fogadunk szénanáthás és asztmás beteget, mert másképp nem tudjuk megoldani a feladatokat, ezért megértést kérünk, ha néha várakoztatjuk a pácienseinket. A felülvizsgálatok rendszeréről azt mondhatom, hogy az utóbbi időben ismét bonyolultabbá vált a TB azt kéri, hogy a beteg jelenjen meg félévente a szakrendelésen, és mindig hozzon beutalót. Ez a feltéte-le annak, hogy megkapja a gyógyszerre a 90 százalékos támogatást. Volt idő, amikor meg lehetett beszélni az egészségbiztosítóval, hogy a féléves visszarendelésnél ne legyen szükség beutalóra, de szigorodtak a szabályok, ezt el kell fogadnunk.

- Vannak új megoldások az allergia kezelésére? Egyáltalán gyógyítható-e ez a betegség? - a fórum egyik első érdeklődője ezzel a kérdéssel fordult a doktornőhöz.

- A sokféle allergia közül a táplálékallergia gyógyítható. Ha a reakciót kiváltó ételt hosszú évekig elkerüli a beteg, a szervezete képes elfelejteni, hogy érzékenyen reagált rá. A diétát nagyon pontosan be kell tartani, például egy tejérzékeny a virslit sem eheti meg, mert abban is van tejpor. Erről ma már részletes irodalom áll rendelkezésre, a szakrendelésen mi is szoktunk javasolni kiadványokat, melyek felsorolják, hogy a különböző allergiák esetében mely élelmiszerek fogyasztását kell mellőzni. Az a legjobb, ha szinte csak natúr élelmiszerekkel táplálkozik a beteg. Gyerekeknél a kerülendő étel 2-3 éves kihagyását javasolják, majd intézeti körülmények között megpróbálják kis adagokban a szervezetbe juttatni az allergént, ami már az esetek többségében nem vált ki reakciót. Felnőttnél előfordult, hogy elég volt egy év kihagyás is. A drasztikus allergénekre, a halra, tenger gyümölcseire, földimogyoróra, olajos magvakra, a zöldségek közül pedig a zellerre való érzékenység azonban nem gyógyítható, s a jelenlegi tudásunk szerint a pollenallergia és a házipor-allergia sem.

- Vannak új megoldások az allergia kezelésére?

- Rendszeresen megjelennek új gyógyszerek. Egy részük a régi hatóanyagot tartalmazza, például antihisztamint, de a mellékhatásait minimálisra csökkentették. Létezik már olyan gyógyszer, amit a kamionsofőrök és a pilóták is szedhetnek, mert nem álmosítanak. Vannak új, helyileg ható orrspray-k, melyekből minimális mennyiség szívódik fel a keringési rendszerben. Az asztmásoknak is bevezetnek most egy egészen ígéretes szert, amit egyelőre csak a súlyos asztmások kaphatnak. A gyógyszeripar fejlődését mindenesetre jelzi, hogy évekkel ezelőtt az allergiás asztmások zömét intézetben kellett kezelni, mióta azonban ezeket a helyileg ható, inhalációs gyógyszereket piacra dobták, nincs szükség a fekvőbetegként való ellátásukra. Aki az új készítményeket megfelelően használja, ritkán fullad be, ritkán kell rohamoldó szert igénybe vennie. Az új szerek másik előnye, hogy már egészen kicsi kortól kaphatják a gyerekek. Használatukkal nem maradnak el lényegesen a növekedésben, nem lesz cukorbetegségük, csontritkulásuk, mert a gyógyszert nem szájon át szedik, így nem a májon és a vesén keresztül bomlik le. Ezektől már nem kell úgy félni, mint a régi szteroidoktól.

Ékszerek, krémek

- Létezik ékszerallergia, s érzékenyek lehetünk a kozmetikumokra?

- Az ékszerallergia létező jelenség, az aranyra ritka, az ezüstre gyakoribb, a manapság divatos bizsukra pedig nagyon gyakori. Általában a fémek váltanak ki ekcémás bőrgyulladást, s ilyenkor egyetlen teendő van nem szabad a bőrt irritáló ékszert viselni. A krémek közül azt javasoljuk, hogy a hipoallergén, illatmentes készítményeket használják, hiszen a legtöbb reakciót az illatanyagok váltják ki, de az sem biztos, hogy a hipoallergén krémek mindenkinek megfelelőek. Sok allergén található a színezőanyagokban, a festékekben, elsősorban a hajfestékekben. A szakrendelésen szívesen elvégezzük a bőrpróbát hajfestékekre is, és van rá lehetőség, hogy a bőrgyógyászattal közösen kiderítsük, allergiás-e a páciens a fémekre, a kozmetikumokra vagy a fogászati anyagokra. A mintákat felragasztjuk a bőrre 24 órára, aztán három egymást követő napon leolvassuk az értékeket. Utána biztosan megmondhatjuk, mire allergiás az illető, s adunk egy listát, hogy az allergén anyag mi mindenben fordulhat elő. Lehet, hogy a villát is le kell cserélni egy másfajta fémből készült evőeszközre.

Méh- és darázscsípés

- Eredményes a méh- és darázscsípés-allergia hozzászoktató kezelése? Gyerekek esetében Budapesten kívül hol végeznek ilyen kezelést?

- Mindenképpen van értelme a kezelésnek akkor, ha súlyos az allergiás reakció, s ha a betegnél ki lehet mutatni a rovarméreg-specifikus IGE-t.A Zala Megyei Kórházban csak felnőttek hozzászoktató kezelését végezzük, a gyerekeket Budapestre kell vinni. Azt javaslom, keressék fel Zalaegerszegen a gyermek pulmonológust, mert ő irányítja a gyermeket a megfelelő centrumba. A hozzászoktatás - melynek során hígított méreganyagot juttatunk a beteg szervezetébe - méh- és darázscsípés-allergia esetén nagyon jó eredményekkel jár. Az esetek 90 százalékában hosszú évekre megszünteti vagy jelentősen enyhíti az allergiás reakciót, ami olyan erőteljes lehet, hogy megdagad a beteg feje, a torka, testszerte viszketés, csalánkiütés jelentkezik, fulladás állhat be, leállhat a keringés és a légzés.

- Testnevelő tanár vagyok, és nagyon csodálkozom, hogy megszüntették a méhcsípés allergiás reakcióját csökkentő, életmentő injekció TB-támogatását. Sokat járok a természetbe, nap mint nap ki vagyok téve a méhcsípés veszélyének, és ha nem adom be a csípést követő 5 percen belül az injekciót, megfulladok. A szer 20 ezer forintba kerül. Ön szerint mi az oka a támogatás elvonásának?

- Nem tudom, de magam is neheztelek emiatt az egészségbiztosítóra, mert életmentő gyógyszerről van szó. Az árat pontosítanám jelenleg 16 ezer forintért kapható, ami persze nem kevés. Méltányossági alapon a rendelet szerint hozzá lehet jutni olcsóbban, de a gyakorlati tapasztalat mást mutat. Sok betegem kérte, de nem kapta meg senki. A betegeket azonban megnyugtathatom, hogy nem maradnak ellátás nélkül, mert van egy olcsóbb injekciós készítmény, bár nehezebben használható fel kell szívni az ampullából és úgy beadni, míg a másik a testhez érintve belövi a gyógyszert a szervezetbe.

- Kiknél jelentkezhet a méh- és darázscsípés-allergiához hasonló reakció?

- A súlyos tápallergiában szenvedőknél és a gyógyszerallergiánál, de az utóbbi esetben nem írunk fel életmentő injekciót. Azt javasoljuk, hogy ne szedje a beteg, amire érzékeny. Az ételek-nél nem lehet mindig kikerülni az allergént. Egy hal, kagyló- vagy mogyoróallergiásnak elég egy mikrogrammnyi mennyiség az étteremben elé tett tányéron, s máris súlyos reakció alakulhat ki, szükség lehet az injekcióra.

Keresztallergia

- Mi a keresztallergia?

- Akkor beszélünk keresztallergiáról, ha nemcsak az allergén anyag, hanem a hozzá hasonló aminosav-sorrendű anyag is allergiás reakciót vált ki vagy fokozza a meglévő tüneteket. Hasonló kémiai szerkezetű például a parlagfű és a görögdinnye, a parlagfű és a banán, a nyírfapollen és az alma, a fűpollen és a cseresznye, a fűpollen és a barack. A latex és a kivi, a mogyorófapollen és a mogyoró, a tehéntej és a tehén szőre között is kimutatható ilyen hasonlóság. Aki tudja, mire allergiás, érdemes erről is tájékozódnia, és kerülnie a keresztallergiát kiváltó élelmiszereket, mert előfordulhat, hogy egy nyírfapollenre érzékeny embernek viszketni kezd vagy megdagad a nyelve, az ajka, súlyos esetben a gégéje, ha almát eszik. Találkoztam olyan parlafűallergiás beteggel is, akinek megdagadt a feje, miután banánt evett. Akinek ilyen súlyos rakciója van, feltétlenül kerülje a problémát kiváltó gyümölcsöt, a többiek azonban szezonon kívül megpróbálhatják elfogyasztani. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy a kimutatott allergiáján kívül mire érzékeny, mert lehetséges, hogy csak az alma bizonyos fajtája okoz reakciót, de az is, hogy meghámozva gond nélkül fogyasztható. A gyümölcsök, zöldségek allergénje általában hőlabilis, főzve nem vált ki tünetet, de ez alól is van kivétel, például a zeller. A füvek bizonyos fűszerekkel is okozhatnak keresztallergiát. A leginkább allergizáló fűszer az ánizs, a koriander és a fahéj.

Öröklődés, életmód

- Az allergiás hajlam milyen eséllyel öröklődik?

- Ha az egyik szülő allergiás, a gyermeknek 25-30 százalékos esélye van a hajlam öröklésére, ha mindkét szülő allergiás, akkor már 60-70 százalék. Már a családtervezésnél érdemes gondolni erre, mert jelentősen csökken az öröklődés esélye, ha a pollenallergiás anya a pollenszezonon kívül hozza világra gyermekét. Érdemes a terhesség alatt egészségesen táplálkozni, adalékanyagoktól mentes élelmiszereket fogyasztani, kerülni az agresszív allergéneket, például a földimogyorót. A lakásban kevés poratka legyen, s lehetőleg ne tartsanak háziállatot. Sokáig, legalább hat hónapig érdemes szoptatni, és a szokásosnál később bevezetni a gyermek étrendjébe a tejet, tojást és főként a földimogyorót - nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez az egyik legdrasztikusabb allergén. A dohányzásról pedig szó sem lehet a terhesség és a szoptatás alatt. A többi már az emberiségen múlik a környezetszennyezést kellene csökkenteni, ami erőteljesen növeli a növények allergizáló hatását. Megfigyelték, hogy a forgalmas úthoz közeli nyírfa pollenje sokkal agresszívebb, mint az erdő közepén állóé. A környezetszennyezés a nyálkahártyánkat is tönkreteszi annyira, hogy az allergén egyre könnyebben átjut rajta. A levegőbe kerülő szennyezőanyagok ráadásul kiváló szállítói a polleneknek. Említést kell tenni a gyommentesítés fontosságáról is, amivel ugyancsak csökkenthetjük az allergiás reakciót. Kedvez még az allergiának a túl steril környezet, a túlzott higiénia, mert megöljük a hasznos baktériumokat is.

- Nem kellene betiltani a sport célú levegőszennye-zést, a roncsderbit, a motorcsónakversenyt, hiszen a motorizáció is allergizáló tényező?

- Szerintem nem ezekkel az alkalomszerű rendezvényekkel van baj, hanem a napi környezetszennyezéssel.

- A parlagfű irtása meghozza a kívánt eredményt? Sokat költünk rá, mégis egyre több az allergiás.

- Nagyon nehéz a védekezés ellene, mert egyetlen növénynek 22 ezer magja van, s a magok évtizedekig életképesek a földben. Ha hagyjuk kinyílni, minden egyes példány 6 milliárd pollent szór a levegőbe. Biztos vagyok benne, hogy a kaszálás nem elegendő a védekezéshez, talána gyomirtással többre megyünk, de nem vagyok növényvédelmi szakember, ebben nem tudok állást foglalni.

Várakozás a rendelésen

- Várható az előjegyzési és a várakozási idő csökkenése az allergológiai rendelésen, vagy változás a felülvizsgálatok rendszerében?

- Úgy érzem, hogy nem túl hosszú a várakozási idő, a betegeket általában egy héten belül, az allergiás szezonban pedig két héten belül tudjuk fogadni. A sürgős eseteket soron kívül fogadjuk. A várakozást azzal lehetne csökkenteni - s erre mindig felhívjuk a figyelmet -, ha mindenki az allegiás szezon előtt eljönne, hiszen a gyógyszer szedését érdemes a tünetek megjelenése előtt egy héttel elkezdeni. A pollenjelentésekből kiolvasható, hogy ki mikor számíthat a tünetek megjelenésére. Sajnos csak heti tíz órában rendelünk, ez arra elég, hogy feszített tempóban ellássuk a betegeket, sőt, sok esetben még a tüdőgondozóban is fogadunk szénanáthás és asztmás beteget, mert másképp nem tudjuk megoldani a feladatokat, ezért megértést kérünk, ha néha várakoztatjuk a pácienseinket. A felülvizsgálatok rendszeréről azt mondhatom, hogy az utóbbi időben ismét bonyolultabbá vált a TB azt kéri, hogy a beteg jelenjen meg félévente a szakrendelésen, és mindig hozzon beutalót. Ez a feltéte-le annak, hogy megkapja a gyógyszerre a 90 százalékos támogatást. Volt idő, amikor meg lehetett beszélni az egészségbiztosítóval, hogy a féléves visszarendelésnél ne legyen szükség beutalóra, de szigorodtak a szabályok, ezt el kell fogadnunk.

- Vannak új megoldások az allergia kezelésére? Egyáltalán gyógyítható-e ez a betegség? - a fórum egyik első érdeklődője ezzel a kérdéssel fordult a doktornőhöz.

- A sokféle allergia közül a táplálékallergia gyógyítható. Ha a reakciót kiváltó ételt hosszú évekig elkerüli a beteg, a szervezete képes elfelejteni, hogy érzékenyen reagált rá. A diétát nagyon pontosan be kell tartani, például egy tejérzékeny a virslit sem eheti meg, mert abban is van tejpor. Erről ma már részletes irodalom áll rendelkezésre, a szakrendelésen mi is szoktunk javasolni kiadványokat, melyek felsorolják, hogy a különböző allergiák esetében mely élelmiszerek fogyasztását kell mellőzni. Az a legjobb, ha szinte csak natúr élelmiszerekkel táplálkozik a beteg. Gyerekeknél a kerülendő étel 2-3 éves kihagyását javasolják, majd intézeti körülmények között megpróbálják kis adagokban a szervezetbe juttatni az allergént, ami már az esetek többségében nem vált ki reakciót. Felnőttnél előfordult, hogy elég volt egy év kihagyás is. A drasztikus allergénekre, a halra, tenger gyümölcseire, földimogyoróra, olajos magvakra, a zöldségek közül pedig a zellerre való érzékenység azonban nem gyógyítható, s a jelenlegi tudásunk szerint a pollenallergia és a házipor-allergia sem.

- Vannak új megoldások az allergia kezelésére?

- Rendszeresen megjelennek új gyógyszerek. Egy részük a régi hatóanyagot tartalmazza, például antihisztamint, de a mellékhatásait minimálisra csökkentették. Létezik már olyan gyógyszer, amit a kamionsofőrök és a pilóták is szedhetnek, mert nem álmosítanak. Vannak új, helyileg ható orrspray-k, melyekből minimális mennyiség szívódik fel a keringési rendszerben. Az asztmásoknak is bevezetnek most egy egészen ígéretes szert, amit egyelőre csak a súlyos asztmások kaphatnak. A gyógyszeripar fejlődését mindenesetre jelzi, hogy évekkel ezelőtt az allergiás asztmások zömét intézetben kellett kezelni, mióta azonban ezeket a helyileg ható, inhalációs gyógyszereket piacra dobták, nincs szükség a fekvőbetegként való ellátásukra. Aki az új készítményeket megfelelően használja, ritkán fullad be, ritkán kell rohamoldó szert igénybe vennie. Az új szerek másik előnye, hogy már egészen kicsi kortól kaphatják a gyerekek. Használatukkal nem maradnak el lényegesen a növekedésben, nem lesz cukorbetegségük, csontritkulásuk, mert a gyógyszert nem szájon át szedik, így nem a májon és a vesén keresztül bomlik le. Ezektől már nem kell úgy félni, mint a régi szteroidoktól.

Ékszerek, krémek

- Létezik ékszerallergia, s érzékenyek lehetünk a kozmetikumokra?

- Az ékszerallergia létező jelenség, az aranyra ritka, az ezüstre gyakoribb, a manapság divatos bizsukra pedig nagyon gyakori. Általában a fémek váltanak ki ekcémás bőrgyulladást, s ilyenkor egyetlen teendő van nem szabad a bőrt irritáló ékszert viselni. A krémek közül azt javasoljuk, hogy a hipoallergén, illatmentes készítményeket használják, hiszen a legtöbb reakciót az illatanyagok váltják ki, de az sem biztos, hogy a hipoallergén krémek mindenkinek megfelelőek. Sok allergén található a színezőanyagokban, a festékekben, elsősorban a hajfestékekben. A szakrendelésen szívesen elvégezzük a bőrpróbát hajfestékekre is, és van rá lehetőség, hogy a bőrgyógyászattal közösen kiderítsük, allergiás-e a páciens a fémekre, a kozmetikumokra vagy a fogászati anyagokra. A mintákat felragasztjuk a bőrre 24 órára, aztán három egymást követő napon leolvassuk az értékeket. Utána biztosan megmondhatjuk, mire allergiás az illető, s adunk egy listát, hogy az allergén anyag mi mindenben fordulhat elő. Lehet, hogy a villát is le kell cserélni egy másfajta fémből készült evőeszközre.

Méh- és darázscsípés

- Eredményes a méh- és darázscsípés-allergia hozzászoktató kezelése? Gyerekek esetében Budapesten kívül hol végeznek ilyen kezelést?

- Mindenképpen van értelme a kezelésnek akkor, ha súlyos az allergiás reakció, s ha a betegnél ki lehet mutatni a rovarméreg-specifikus IGE-t.A Zala Megyei Kórházban csak felnőttek hozzászoktató kezelését végezzük, a gyerekeket Budapestre kell vinni. Azt javaslom, keressék fel Zalaegerszegen a gyermek pulmonológust, mert ő irányítja a gyermeket a megfelelő centrumba. A hozzászoktatás - melynek során hígított méreganyagot juttatunk a beteg szervezetébe - méh- és darázscsípés-allergia esetén nagyon jó eredményekkel jár. Az esetek 90 százalékában hosszú évekre megszünteti vagy jelentősen enyhíti az allergiás reakciót, ami olyan erőteljes lehet, hogy megdagad a beteg feje, a torka, testszerte viszketés, csalánkiütés jelentkezik, fulladás állhat be, leállhat a keringés és a légzés.

- Testnevelő tanár vagyok, és nagyon csodálkozom, hogy megszüntették a méhcsípés allergiás reakcióját csökkentő, életmentő injekció TB-támogatását. Sokat járok a természetbe, nap mint nap ki vagyok téve a méhcsípés veszélyének, és ha nem adom be a csípést követő 5 percen belül az injekciót, megfulladok. A szer 20 ezer forintba kerül. Ön szerint mi az oka a támogatás elvonásának?

- Nem tudom, de magam is neheztelek emiatt az egészségbiztosítóra, mert életmentő gyógyszerről van szó. Az árat pontosítanám jelenleg 16 ezer forintért kapható, ami persze nem kevés. Méltányossági alapon a rendelet szerint hozzá lehet jutni olcsóbban, de a gyakorlati tapasztalat mást mutat. Sok betegem kérte, de nem kapta meg senki. A betegeket azonban megnyugtathatom, hogy nem maradnak ellátás nélkül, mert van egy olcsóbb injekciós készítmény, bár nehezebben használható fel kell szívni az ampullából és úgy beadni, míg a másik a testhez érintve belövi a gyógyszert a szervezetbe.

- Kiknél jelentkezhet a méh- és darázscsípés-allergiához hasonló reakció?

- A súlyos tápallergiában szenvedőknél és a gyógyszerallergiánál, de az utóbbi esetben nem írunk fel életmentő injekciót. Azt javasoljuk, hogy ne szedje a beteg, amire érzékeny. Az ételek-nél nem lehet mindig kikerülni az allergént. Egy hal, kagyló- vagy mogyoróallergiásnak elég egy mikrogrammnyi mennyiség az étteremben elé tett tányéron, s máris súlyos reakció alakulhat ki, szükség lehet az injekcióra.

Keresztallergia

- Mi a keresztallergia?

- Akkor beszélünk keresztallergiáról, ha nemcsak az allergén anyag, hanem a hozzá hasonló aminosav-sorrendű anyag is allergiás reakciót vált ki vagy fokozza a meglévő tüneteket. Hasonló kémiai szerkezetű például a parlagfű és a görögdinnye, a parlagfű és a banán, a nyírfapollen és az alma, a fűpollen és a cseresznye, a fűpollen és a barack. A latex és a kivi, a mogyorófapollen és a mogyoró, a tehéntej és a tehén szőre között is kimutatható ilyen hasonlóság. Aki tudja, mire allergiás, érdemes erről is tájékozódnia, és kerülnie a keresztallergiát kiváltó élelmiszereket, mert előfordulhat, hogy egy nyírfapollenre érzékeny embernek viszketni kezd vagy megdagad a nyelve, az ajka, súlyos esetben a gégéje, ha almát eszik. Találkoztam olyan parlafűallergiás beteggel is, akinek megdagadt a feje, miután banánt evett. Akinek ilyen súlyos rakciója van, feltétlenül kerülje a problémát kiváltó gyümölcsöt, a többiek azonban szezonon kívül megpróbálhatják elfogyasztani. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy a kimutatott allergiáján kívül mire érzékeny, mert lehetséges, hogy csak az alma bizonyos fajtája okoz reakciót, de az is, hogy meghámozva gond nélkül fogyasztható. A gyümölcsök, zöldségek allergénje általában hőlabilis, főzve nem vált ki tünetet, de ez alól is van kivétel, például a zeller. A füvek bizonyos fűszerekkel is okozhatnak keresztallergiát. A leginkább allergizáló fűszer az ánizs, a koriander és a fahéj.

Öröklődés, életmód

- Az allergiás hajlam milyen eséllyel öröklődik?

- Ha az egyik szülő allergiás, a gyermeknek 25-30 százalékos esélye van a hajlam öröklésére, ha mindkét szülő allergiás, akkor már 60-70 százalék. Már a családtervezésnél érdemes gondolni erre, mert jelentősen csökken az öröklődés esélye, ha a pollenallergiás anya a pollenszezonon kívül hozza világra gyermekét. Érdemes a terhesség alatt egészségesen táplálkozni, adalékanyagoktól mentes élelmiszereket fogyasztani, kerülni az agresszív allergéneket, például a földimogyorót. A lakásban kevés poratka legyen, s lehetőleg ne tartsanak háziállatot. Sokáig, legalább hat hónapig érdemes szoptatni, és a szokásosnál később bevezetni a gyermek étrendjébe a tejet, tojást és főként a földimogyorót - nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez az egyik legdrasztikusabb allergén. A dohányzásról pedig szó sem lehet a terhesség és a szoptatás alatt. A többi már az emberiségen múlik a környezetszennyezést kellene csökkenteni, ami erőteljesen növeli a növények allergizáló hatását. Megfigyelték, hogy a forgalmas úthoz közeli nyírfa pollenje sokkal agresszívebb, mint az erdő közepén állóé. A környezetszennyezés a nyálkahártyánkat is tönkreteszi annyira, hogy az allergén egyre könnyebben átjut rajta. A levegőbe kerülő szennyezőanyagok ráadásul kiváló szállítói a polleneknek. Említést kell tenni a gyommentesítés fontosságáról is, amivel ugyancsak csökkenthetjük az allergiás reakciót. Kedvez még az allergiának a túl steril környezet, a túlzott higiénia, mert megöljük a hasznos baktériumokat is.

- Nem kellene betiltani a sport célú levegőszennye-zést, a roncsderbit, a motorcsónakversenyt, hiszen a motorizáció is allergizáló tényező?

- Szerintem nem ezekkel az alkalomszerű rendezvényekkel van baj, hanem a napi környezetszennyezéssel.

- A parlagfű irtása meghozza a kívánt eredményt? Sokat költünk rá, mégis egyre több az allergiás.

- Nagyon nehéz a védekezés ellene, mert egyetlen növénynek 22 ezer magja van, s a magok évtizedekig életképesek a földben. Ha hagyjuk kinyílni, minden egyes példány 6 milliárd pollent szór a levegőbe. Biztos vagyok benne, hogy a kaszálás nem elegendő a védekezéshez, talána gyomirtással többre megyünk, de nem vagyok növényvédelmi szakember, ebben nem tudok állást foglalni.

Várakozás a rendelésen

- Várható az előjegyzési és a várakozási idő csökkenése az allergológiai rendelésen, vagy változás a felülvizsgálatok rendszerében?

- Úgy érzem, hogy nem túl hosszú a várakozási idő, a betegeket általában egy héten belül, az allergiás szezonban pedig két héten belül tudjuk fogadni. A sürgős eseteket soron kívül fogadjuk. A várakozást azzal lehetne csökkenteni - s erre mindig felhívjuk a figyelmet -, ha mindenki az allegiás szezon előtt eljönne, hiszen a gyógyszer szedését érdemes a tünetek megjelenése előtt egy héttel elkezdeni. A pollenjelentésekből kiolvasható, hogy ki mikor számíthat a tünetek megjelenésére. Sajnos csak heti tíz órában rendelünk, ez arra elég, hogy feszített tempóban ellássuk a betegeket, sőt, sok esetben még a tüdőgondozóban is fogadunk szénanáthás és asztmás beteget, mert másképp nem tudjuk megoldani a feladatokat, ezért megértést kérünk, ha néha várakoztatjuk a pácienseinket. A felülvizsgálatok rendszeréről azt mondhatom, hogy az utóbbi időben ismét bonyolultabbá vált a TB azt kéri, hogy a beteg jelenjen meg félévente a szakrendelésen, és mindig hozzon beutalót. Ez a feltéte-le annak, hogy megkapja a gyógyszerre a 90 százalékos támogatást. Volt idő, amikor meg lehetett beszélni az egészségbiztosítóval, hogy a féléves visszarendelésnél ne legyen szükség beutalóra, de szigorodtak a szabályok, ezt el kell fogadnunk.

- A sokféle allergia közül a táplálékallergia gyógyítható. Ha a reakciót kiváltó ételt hosszú évekig elkerüli a beteg, a szervezete képes elfelejteni, hogy érzékenyen reagált rá. A diétát nagyon pontosan be kell tartani, például egy tejérzékeny a virslit sem eheti meg, mert abban is van tejpor. Erről ma már részletes irodalom áll rendelkezésre, a szakrendelésen mi is szoktunk javasolni kiadványokat, melyek felsorolják, hogy a különböző allergiák esetében mely élelmiszerek fogyasztását kell mellőzni. Az a legjobb, ha szinte csak natúr élelmiszerekkel táplálkozik a beteg. Gyerekeknél a kerülendő étel 2-3 éves kihagyását javasolják, majd intézeti körülmények között megpróbálják kis adagokban a szervezetbe juttatni az allergént, ami már az esetek többségében nem vált ki reakciót. Felnőttnél előfordult, hogy elég volt egy év kihagyás is. A drasztikus allergénekre, a halra, tenger gyümölcseire, földimogyoróra, olajos magvakra, a zöldségek közül pedig a zellerre való érzékenység azonban nem gyógyítható, s a jelenlegi tudásunk szerint a pollenallergia és a házipor-allergia sem.

- Vannak új megoldások az allergia kezelésére?

- Rendszeresen megjelennek új gyógyszerek. Egy részük a régi hatóanyagot tartalmazza, például antihisztamint, de a mellékhatásait minimálisra csökkentették. Létezik már olyan gyógyszer, amit a kamionsofőrök és a pilóták is szedhetnek, mert nem álmosítanak. Vannak új, helyileg ható orrspray-k, melyekből minimális mennyiség szívódik fel a keringési rendszerben. Az asztmásoknak is bevezetnek most egy egészen ígéretes szert, amit egyelőre csak a súlyos asztmások kaphatnak. A gyógyszeripar fejlődését mindenesetre jelzi, hogy évekkel ezelőtt az allergiás asztmások zömét intézetben kellett kezelni, mióta azonban ezeket a helyileg ható, inhalációs gyógyszereket piacra dobták, nincs szükség a fekvőbetegként való ellátásukra. Aki az új készítményeket megfelelően használja, ritkán fullad be, ritkán kell rohamoldó szert igénybe vennie. Az új szerek másik előnye, hogy már egészen kicsi kortól kaphatják a gyerekek. Használatukkal nem maradnak el lényegesen a növekedésben, nem lesz cukorbetegségük, csontritkulásuk, mert a gyógyszert nem szájon át szedik, így nem a májon és a vesén keresztül bomlik le. Ezektől már nem kell úgy félni, mint a régi szteroidoktól.

Ékszerek, krémek

- Létezik ékszerallergia, s érzékenyek lehetünk a kozmetikumokra?

- Az ékszerallergia létező jelenség, az aranyra ritka, az ezüstre gyakoribb, a manapság divatos bizsukra pedig nagyon gyakori. Általában a fémek váltanak ki ekcémás bőrgyulladást, s ilyenkor egyetlen teendő van nem szabad a bőrt irritáló ékszert viselni. A krémek közül azt javasoljuk, hogy a hipoallergén, illatmentes készítményeket használják, hiszen a legtöbb reakciót az illatanyagok váltják ki, de az sem biztos, hogy a hipoallergén krémek mindenkinek megfelelőek. Sok allergén található a színezőanyagokban, a festékekben, elsősorban a hajfestékekben. A szakrendelésen szívesen elvégezzük a bőrpróbát hajfestékekre is, és van rá lehetőség, hogy a bőrgyógyászattal közösen kiderítsük, allergiás-e a páciens a fémekre, a kozmetikumokra vagy a fogászati anyagokra. A mintákat felragasztjuk a bőrre 24 órára, aztán három egymást követő napon leolvassuk az értékeket. Utána biztosan megmondhatjuk, mire allergiás az illető, s adunk egy listát, hogy az allergén anyag mi mindenben fordulhat elő. Lehet, hogy a villát is le kell cserélni egy másfajta fémből készült evőeszközre.

Méh- és darázscsípés

- Eredményes a méh- és darázscsípés-allergia hozzászoktató kezelése? Gyerekek esetében Budapesten kívül hol végeznek ilyen kezelést?

- Mindenképpen van értelme a kezelésnek akkor, ha súlyos az allergiás reakció, s ha a betegnél ki lehet mutatni a rovarméreg-specifikus IGE-t.A Zala Megyei Kórházban csak felnőttek hozzászoktató kezelését végezzük, a gyerekeket Budapestre kell vinni. Azt javaslom, keressék fel Zalaegerszegen a gyermek pulmonológust, mert ő irányítja a gyermeket a megfelelő centrumba. A hozzászoktatás - melynek során hígított méreganyagot juttatunk a beteg szervezetébe - méh- és darázscsípés-allergia esetén nagyon jó eredményekkel jár. Az esetek 90 százalékában hosszú évekre megszünteti vagy jelentősen enyhíti az allergiás reakciót, ami olyan erőteljes lehet, hogy megdagad a beteg feje, a torka, testszerte viszketés, csalánkiütés jelentkezik, fulladás állhat be, leállhat a keringés és a légzés.

- Testnevelő tanár vagyok, és nagyon csodálkozom, hogy megszüntették a méhcsípés allergiás reakcióját csökkentő, életmentő injekció TB-támogatását. Sokat járok a természetbe, nap mint nap ki vagyok téve a méhcsípés veszélyének, és ha nem adom be a csípést követő 5 percen belül az injekciót, megfulladok. A szer 20 ezer forintba kerül. Ön szerint mi az oka a támogatás elvonásának?

- Nem tudom, de magam is neheztelek emiatt az egészségbiztosítóra, mert életmentő gyógyszerről van szó. Az árat pontosítanám jelenleg 16 ezer forintért kapható, ami persze nem kevés. Méltányossági alapon a rendelet szerint hozzá lehet jutni olcsóbban, de a gyakorlati tapasztalat mást mutat. Sok betegem kérte, de nem kapta meg senki. A betegeket azonban megnyugtathatom, hogy nem maradnak ellátás nélkül, mert van egy olcsóbb injekciós készítmény, bár nehezebben használható fel kell szívni az ampullából és úgy beadni, míg a másik a testhez érintve belövi a gyógyszert a szervezetbe.

- Kiknél jelentkezhet a méh- és darázscsípés-allergiához hasonló reakció?

- A súlyos tápallergiában szenvedőknél és a gyógyszerallergiánál, de az utóbbi esetben nem írunk fel életmentő injekciót. Azt javasoljuk, hogy ne szedje a beteg, amire érzékeny. Az ételek-nél nem lehet mindig kikerülni az allergént. Egy hal, kagyló- vagy mogyoróallergiásnak elég egy mikrogrammnyi mennyiség az étteremben elé tett tányéron, s máris súlyos reakció alakulhat ki, szükség lehet az injekcióra.

Keresztallergia

- Mi a keresztallergia?

- Akkor beszélünk keresztallergiáról, ha nemcsak az allergén anyag, hanem a hozzá hasonló aminosav-sorrendű anyag is allergiás reakciót vált ki vagy fokozza a meglévő tüneteket. Hasonló kémiai szerkezetű például a parlagfű és a görögdinnye, a parlagfű és a banán, a nyírfapollen és az alma, a fűpollen és a cseresznye, a fűpollen és a barack. A latex és a kivi, a mogyorófapollen és a mogyoró, a tehéntej és a tehén szőre között is kimutatható ilyen hasonlóság. Aki tudja, mire allergiás, érdemes erről is tájékozódnia, és kerülnie a keresztallergiát kiváltó élelmiszereket, mert előfordulhat, hogy egy nyírfapollenre érzékeny embernek viszketni kezd vagy megdagad a nyelve, az ajka, súlyos esetben a gégéje, ha almát eszik. Találkoztam olyan parlafűallergiás beteggel is, akinek megdagadt a feje, miután banánt evett. Akinek ilyen súlyos rakciója van, feltétlenül kerülje a problémát kiváltó gyümölcsöt, a többiek azonban szezonon kívül megpróbálhatják elfogyasztani. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy a kimutatott allergiáján kívül mire érzékeny, mert lehetséges, hogy csak az alma bizonyos fajtája okoz reakciót, de az is, hogy meghámozva gond nélkül fogyasztható. A gyümölcsök, zöldségek allergénje általában hőlabilis, főzve nem vált ki tünetet, de ez alól is van kivétel, például a zeller. A füvek bizonyos fűszerekkel is okozhatnak keresztallergiát. A leginkább allergizáló fűszer az ánizs, a koriander és a fahéj.

Öröklődés, életmód

- Az allergiás hajlam milyen eséllyel öröklődik?

- Ha az egyik szülő allergiás, a gyermeknek 25-30 százalékos esélye van a hajlam öröklésére, ha mindkét szülő allergiás, akkor már 60-70 százalék. Már a családtervezésnél érdemes gondolni erre, mert jelentősen csökken az öröklődés esélye, ha a pollenallergiás anya a pollenszezonon kívül hozza világra gyermekét. Érdemes a terhesség alatt egészségesen táplálkozni, adalékanyagoktól mentes élelmiszereket fogyasztani, kerülni az agresszív allergéneket, például a földimogyorót. A lakásban kevés poratka legyen, s lehetőleg ne tartsanak háziállatot. Sokáig, legalább hat hónapig érdemes szoptatni, és a szokásosnál később bevezetni a gyermek étrendjébe a tejet, tojást és főként a földimogyorót - nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez az egyik legdrasztikusabb allergén. A dohányzásról pedig szó sem lehet a terhesség és a szoptatás alatt. A többi már az emberiségen múlik a környezetszennyezést kellene csökkenteni, ami erőteljesen növeli a növények allergizáló hatását. Megfigyelték, hogy a forgalmas úthoz közeli nyírfa pollenje sokkal agresszívebb, mint az erdő közepén állóé. A környezetszennyezés a nyálkahártyánkat is tönkreteszi annyira, hogy az allergén egyre könnyebben átjut rajta. A levegőbe kerülő szennyezőanyagok ráadásul kiváló szállítói a polleneknek. Említést kell tenni a gyommentesítés fontosságáról is, amivel ugyancsak csökkenthetjük az allergiás reakciót. Kedvez még az allergiának a túl steril környezet, a túlzott higiénia, mert megöljük a hasznos baktériumokat is.

- Nem kellene betiltani a sport célú levegőszennye-zést, a roncsderbit, a motorcsónakversenyt, hiszen a motorizáció is allergizáló tényező?

- Szerintem nem ezekkel az alkalomszerű rendezvényekkel van baj, hanem a napi környezetszennyezéssel.

- A parlagfű irtása meghozza a kívánt eredményt? Sokat költünk rá, mégis egyre több az allergiás.

- Nagyon nehéz a védekezés ellene, mert egyetlen növénynek 22 ezer magja van, s a magok évtizedekig életképesek a földben. Ha hagyjuk kinyílni, minden egyes példány 6 milliárd pollent szór a levegőbe. Biztos vagyok benne, hogy a kaszálás nem elegendő a védekezéshez, talána gyomirtással többre megyünk, de nem vagyok növényvédelmi szakember, ebben nem tudok állást foglalni.

Várakozás a rendelésen

- Várható az előjegyzési és a várakozási idő csökkenése az allergológiai rendelésen, vagy változás a felülvizsgálatok rendszerében?

- Úgy érzem, hogy nem túl hosszú a várakozási idő, a betegeket általában egy héten belül, az allergiás szezonban pedig két héten belül tudjuk fogadni. A sürgős eseteket soron kívül fogadjuk. A várakozást azzal lehetne csökkenteni - s erre mindig felhívjuk a figyelmet -, ha mindenki az allegiás szezon előtt eljönne, hiszen a gyógyszer szedését érdemes a tünetek megjelenése előtt egy héttel elkezdeni. A pollenjelentésekből kiolvasható, hogy ki mikor számíthat a tünetek megjelenésére. Sajnos csak heti tíz órában rendelünk, ez arra elég, hogy feszített tempóban ellássuk a betegeket, sőt, sok esetben még a tüdőgondozóban is fogadunk szénanáthás és asztmás beteget, mert másképp nem tudjuk megoldani a feladatokat, ezért megértést kérünk, ha néha várakoztatjuk a pácienseinket. A felülvizsgálatok rendszeréről azt mondhatom, hogy az utóbbi időben ismét bonyolultabbá vált a TB azt kéri, hogy a beteg jelenjen meg félévente a szakrendelésen, és mindig hozzon beutalót. Ez a feltéte-le annak, hogy megkapja a gyógyszerre a 90 százalékos támogatást. Volt idő, amikor meg lehetett beszélni az egészségbiztosítóval, hogy a féléves visszarendelésnél ne legyen szükség beutalóra, de szigorodtak a szabályok, ezt el kell fogadnunk.

- A sokféle allergia közül a táplálékallergia gyógyítható. Ha a reakciót kiváltó ételt hosszú évekig elkerüli a beteg, a szervezete képes elfelejteni, hogy érzékenyen reagált rá. A diétát nagyon pontosan be kell tartani, például egy tejérzékeny a virslit sem eheti meg, mert abban is van tejpor. Erről ma már részletes irodalom áll rendelkezésre, a szakrendelésen mi is szoktunk javasolni kiadványokat, melyek felsorolják, hogy a különböző allergiák esetében mely élelmiszerek fogyasztását kell mellőzni. Az a legjobb, ha szinte csak natúr élelmiszerekkel táplálkozik a beteg. Gyerekeknél a kerülendő étel 2-3 éves kihagyását javasolják, majd intézeti körülmények között megpróbálják kis adagokban a szervezetbe juttatni az allergént, ami már az esetek többségében nem vált ki reakciót. Felnőttnél előfordult, hogy elég volt egy év kihagyás is. A drasztikus allergénekre, a halra, tenger gyümölcseire, földimogyoróra, olajos magvakra, a zöldségek közül pedig a zellerre való érzékenység azonban nem gyógyítható, s a jelenlegi tudásunk szerint a pollenallergia és a házipor-allergia sem.

- Vannak új megoldások az allergia kezelésére?

- Rendszeresen megjelennek új gyógyszerek. Egy részük a régi hatóanyagot tartalmazza, például antihisztamint, de a mellékhatásait minimálisra csökkentették. Létezik már olyan gyógyszer, amit a kamionsofőrök és a pilóták is szedhetnek, mert nem álmosítanak. Vannak új, helyileg ható orrspray-k, melyekből minimális mennyiség szívódik fel a keringési rendszerben. Az asztmásoknak is bevezetnek most egy egészen ígéretes szert, amit egyelőre csak a súlyos asztmások kaphatnak. A gyógyszeripar fejlődését mindenesetre jelzi, hogy évekkel ezelőtt az allergiás asztmások zömét intézetben kellett kezelni, mióta azonban ezeket a helyileg ható, inhalációs gyógyszereket piacra dobták, nincs szükség a fekvőbetegként való ellátásukra. Aki az új készítményeket megfelelően használja, ritkán fullad be, ritkán kell rohamoldó szert igénybe vennie. Az új szerek másik előnye, hogy már egészen kicsi kortól kaphatják a gyerekek. Használatukkal nem maradnak el lényegesen a növekedésben, nem lesz cukorbetegségük, csontritkulásuk, mert a gyógyszert nem szájon át szedik, így nem a májon és a vesén keresztül bomlik le. Ezektől már nem kell úgy félni, mint a régi szteroidoktól.

Ékszerek, krémek

- Létezik ékszerallergia, s érzékenyek lehetünk a kozmetikumokra?

- Az ékszerallergia létező jelenség, az aranyra ritka, az ezüstre gyakoribb, a manapság divatos bizsukra pedig nagyon gyakori. Általában a fémek váltanak ki ekcémás bőrgyulladást, s ilyenkor egyetlen teendő van nem szabad a bőrt irritáló ékszert viselni. A krémek közül azt javasoljuk, hogy a hipoallergén, illatmentes készítményeket használják, hiszen a legtöbb reakciót az illatanyagok váltják ki, de az sem biztos, hogy a hipoallergén krémek mindenkinek megfelelőek. Sok allergén található a színezőanyagokban, a festékekben, elsősorban a hajfestékekben. A szakrendelésen szívesen elvégezzük a bőrpróbát hajfestékekre is, és van rá lehetőség, hogy a bőrgyógyászattal közösen kiderítsük, allergiás-e a páciens a fémekre, a kozmetikumokra vagy a fogászati anyagokra. A mintákat felragasztjuk a bőrre 24 órára, aztán három egymást követő napon leolvassuk az értékeket. Utána biztosan megmondhatjuk, mire allergiás az illető, s adunk egy listát, hogy az allergén anyag mi mindenben fordulhat elő. Lehet, hogy a villát is le kell cserélni egy másfajta fémből készült evőeszközre.

Méh- és darázscsípés

- Eredményes a méh- és darázscsípés-allergia hozzászoktató kezelése? Gyerekek esetében Budapesten kívül hol végeznek ilyen kezelést?

- Mindenképpen van értelme a kezelésnek akkor, ha súlyos az allergiás reakció, s ha a betegnél ki lehet mutatni a rovarméreg-specifikus IGE-t.A Zala Megyei Kórházban csak felnőttek hozzászoktató kezelését végezzük, a gyerekeket Budapestre kell vinni. Azt javaslom, keressék fel Zalaegerszegen a gyermek pulmonológust, mert ő irányítja a gyermeket a megfelelő centrumba. A hozzászoktatás - melynek során hígított méreganyagot juttatunk a beteg szervezetébe - méh- és darázscsípés-allergia esetén nagyon jó eredményekkel jár. Az esetek 90 százalékában hosszú évekre megszünteti vagy jelentősen enyhíti az allergiás reakciót, ami olyan erőteljes lehet, hogy megdagad a beteg feje, a torka, testszerte viszketés, csalánkiütés jelentkezik, fulladás állhat be, leállhat a keringés és a légzés.

- Testnevelő tanár vagyok, és nagyon csodálkozom, hogy megszüntették a méhcsípés allergiás reakcióját csökkentő, életmentő injekció TB-támogatását. Sokat járok a természetbe, nap mint nap ki vagyok téve a méhcsípés veszélyének, és ha nem adom be a csípést követő 5 percen belül az injekciót, megfulladok. A szer 20 ezer forintba kerül. Ön szerint mi az oka a támogatás elvonásának?

- Nem tudom, de magam is neheztelek emiatt az egészségbiztosítóra, mert életmentő gyógyszerről van szó. Az árat pontosítanám jelenleg 16 ezer forintért kapható, ami persze nem kevés. Méltányossági alapon a rendelet szerint hozzá lehet jutni olcsóbban, de a gyakorlati tapasztalat mást mutat. Sok betegem kérte, de nem kapta meg senki. A betegeket azonban megnyugtathatom, hogy nem maradnak ellátás nélkül, mert van egy olcsóbb injekciós készítmény, bár nehezebben használható fel kell szívni az ampullából és úgy beadni, míg a másik a testhez érintve belövi a gyógyszert a szervezetbe.

- Kiknél jelentkezhet a méh- és darázscsípés-allergiához hasonló reakció?

- A súlyos tápallergiában szenvedőknél és a gyógyszerallergiánál, de az utóbbi esetben nem írunk fel életmentő injekciót. Azt javasoljuk, hogy ne szedje a beteg, amire érzékeny. Az ételek-nél nem lehet mindig kikerülni az allergént. Egy hal, kagyló- vagy mogyoróallergiásnak elég egy mikrogrammnyi mennyiség az étteremben elé tett tányéron, s máris súlyos reakció alakulhat ki, szükség lehet az injekcióra.

Keresztallergia

- Mi a keresztallergia?

- Akkor beszélünk keresztallergiáról, ha nemcsak az allergén anyag, hanem a hozzá hasonló aminosav-sorrendű anyag is allergiás reakciót vált ki vagy fokozza a meglévő tüneteket. Hasonló kémiai szerkezetű például a parlagfű és a görögdinnye, a parlagfű és a banán, a nyírfapollen és az alma, a fűpollen és a cseresznye, a fűpollen és a barack. A latex és a kivi, a mogyorófapollen és a mogyoró, a tehéntej és a tehén szőre között is kimutatható ilyen hasonlóság. Aki tudja, mire allergiás, érdemes erről is tájékozódnia, és kerülnie a keresztallergiát kiváltó élelmiszereket, mert előfordulhat, hogy egy nyírfapollenre érzékeny embernek viszketni kezd vagy megdagad a nyelve, az ajka, súlyos esetben a gégéje, ha almát eszik. Találkoztam olyan parlafűallergiás beteggel is, akinek megdagadt a feje, miután banánt evett. Akinek ilyen súlyos rakciója van, feltétlenül kerülje a problémát kiváltó gyümölcsöt, a többiek azonban szezonon kívül megpróbálhatják elfogyasztani. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy a kimutatott allergiáján kívül mire érzékeny, mert lehetséges, hogy csak az alma bizonyos fajtája okoz reakciót, de az is, hogy meghámozva gond nélkül fogyasztható. A gyümölcsök, zöldségek allergénje általában hőlabilis, főzve nem vált ki tünetet, de ez alól is van kivétel, például a zeller. A füvek bizonyos fűszerekkel is okozhatnak keresztallergiát. A leginkább allergizáló fűszer az ánizs, a koriander és a fahéj.

Öröklődés, életmód

- Az allergiás hajlam milyen eséllyel öröklődik?

- Ha az egyik szülő allergiás, a gyermeknek 25-30 százalékos esélye van a hajlam öröklésére, ha mindkét szülő allergiás, akkor már 60-70 százalék. Már a családtervezésnél érdemes gondolni erre, mert jelentősen csökken az öröklődés esélye, ha a pollenallergiás anya a pollenszezonon kívül hozza világra gyermekét. Érdemes a terhesség alatt egészségesen táplálkozni, adalékanyagoktól mentes élelmiszereket fogyasztani, kerülni az agresszív allergéneket, például a földimogyorót. A lakásban kevés poratka legyen, s lehetőleg ne tartsanak háziállatot. Sokáig, legalább hat hónapig érdemes szoptatni, és a szokásosnál később bevezetni a gyermek étrendjébe a tejet, tojást és főként a földimogyorót - nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez az egyik legdrasztikusabb allergén. A dohányzásról pedig szó sem lehet a terhesség és a szoptatás alatt. A többi már az emberiségen múlik a környezetszennyezést kellene csökkenteni, ami erőteljesen növeli a növények allergizáló hatását. Megfigyelték, hogy a forgalmas úthoz közeli nyírfa pollenje sokkal agresszívebb, mint az erdő közepén állóé. A környezetszennyezés a nyálkahártyánkat is tönkreteszi annyira, hogy az allergén egyre könnyebben átjut rajta. A levegőbe kerülő szennyezőanyagok ráadásul kiváló szállítói a polleneknek. Említést kell tenni a gyommentesítés fontosságáról is, amivel ugyancsak csökkenthetjük az allergiás reakciót. Kedvez még az allergiának a túl steril környezet, a túlzott higiénia, mert megöljük a hasznos baktériumokat is.

- Nem kellene betiltani a sport célú levegőszennye-zést, a roncsderbit, a motorcsónakversenyt, hiszen a motorizáció is allergizáló tényező?

- Szerintem nem ezekkel az alkalomszerű rendezvényekkel van baj, hanem a napi környezetszennyezéssel.

- A parlagfű irtása meghozza a kívánt eredményt? Sokat költünk rá, mégis egyre több az allergiás.

- Nagyon nehéz a védekezés ellene, mert egyetlen növénynek 22 ezer magja van, s a magok évtizedekig életképesek a földben. Ha hagyjuk kinyílni, minden egyes példány 6 milliárd pollent szór a levegőbe. Biztos vagyok benne, hogy a kaszálás nem elegendő a védekezéshez, talána gyomirtással többre megyünk, de nem vagyok növényvédelmi szakember, ebben nem tudok állást foglalni.

Várakozás a rendelésen

- Várható az előjegyzési és a várakozási idő csökkenése az allergológiai rendelésen, vagy változás a felülvizsgálatok rendszerében?

- Úgy érzem, hogy nem túl hosszú a várakozási idő, a betegeket általában egy héten belül, az allergiás szezonban pedig két héten belül tudjuk fogadni. A sürgős eseteket soron kívül fogadjuk. A várakozást azzal lehetne csökkenteni - s erre mindig felhívjuk a figyelmet -, ha mindenki az allegiás szezon előtt eljönne, hiszen a gyógyszer szedését érdemes a tünetek megjelenése előtt egy héttel elkezdeni. A pollenjelentésekből kiolvasható, hogy ki mikor számíthat a tünetek megjelenésére. Sajnos csak heti tíz órában rendelünk, ez arra elég, hogy feszített tempóban ellássuk a betegeket, sőt, sok esetben még a tüdőgondozóban is fogadunk szénanáthás és asztmás beteget, mert másképp nem tudjuk megoldani a feladatokat, ezért megértést kérünk, ha néha várakoztatjuk a pácienseinket. A felülvizsgálatok rendszeréről azt mondhatom, hogy az utóbbi időben ismét bonyolultabbá vált a TB azt kéri, hogy a beteg jelenjen meg félévente a szakrendelésen, és mindig hozzon beutalót. Ez a feltéte-le annak, hogy megkapja a gyógyszerre a 90 százalékos támogatást. Volt idő, amikor meg lehetett beszélni az egészségbiztosítóval, hogy a féléves visszarendelésnél ne legyen szükség beutalóra, de szigorodtak a szabályok, ezt el kell fogadnunk.

- Vannak új megoldások az allergia kezelésére?

- Rendszeresen megjelennek új gyógyszerek. Egy részük a régi hatóanyagot tartalmazza, például antihisztamint, de a mellékhatásait minimálisra csökkentették. Létezik már olyan gyógyszer, amit a kamionsofőrök és a pilóták is szedhetnek, mert nem álmosítanak. Vannak új, helyileg ható orrspray-k, melyekből minimális mennyiség szívódik fel a keringési rendszerben. Az asztmásoknak is bevezetnek most egy egészen ígéretes szert, amit egyelőre csak a súlyos asztmások kaphatnak. A gyógyszeripar fejlődését mindenesetre jelzi, hogy évekkel ezelőtt az allergiás asztmások zömét intézetben kellett kezelni, mióta azonban ezeket a helyileg ható, inhalációs gyógyszereket piacra dobták, nincs szükség a fekvőbetegként való ellátásukra. Aki az új készítményeket megfelelően használja, ritkán fullad be, ritkán kell rohamoldó szert igénybe vennie. Az új szerek másik előnye, hogy már egészen kicsi kortól kaphatják a gyerekek. Használatukkal nem maradnak el lényegesen a növekedésben, nem lesz cukorbetegségük, csontritkulásuk, mert a gyógyszert nem szájon át szedik, így nem a májon és a vesén keresztül bomlik le. Ezektől már nem kell úgy félni, mint a régi szteroidoktól.

Ékszerek, krémek

- Létezik ékszerallergia, s érzékenyek lehetünk a kozmetikumokra?

- Az ékszerallergia létező jelenség, az aranyra ritka, az ezüstre gyakoribb, a manapság divatos bizsukra pedig nagyon gyakori. Általában a fémek váltanak ki ekcémás bőrgyulladást, s ilyenkor egyetlen teendő van nem szabad a bőrt irritáló ékszert viselni. A krémek közül azt javasoljuk, hogy a hipoallergén, illatmentes készítményeket használják, hiszen a legtöbb reakciót az illatanyagok váltják ki, de az sem biztos, hogy a hipoallergén krémek mindenkinek megfelelőek. Sok allergén található a színezőanyagokban, a festékekben, elsősorban a hajfestékekben. A szakrendelésen szívesen elvégezzük a bőrpróbát hajfestékekre is, és van rá lehetőség, hogy a bőrgyógyászattal közösen kiderítsük, allergiás-e a páciens a fémekre, a kozmetikumokra vagy a fogászati anyagokra. A mintákat felragasztjuk a bőrre 24 órára, aztán három egymást követő napon leolvassuk az értékeket. Utána biztosan megmondhatjuk, mire allergiás az illető, s adunk egy listát, hogy az allergén anyag mi mindenben fordulhat elő. Lehet, hogy a villát is le kell cserélni egy másfajta fémből készült evőeszközre.

Méh- és darázscsípés

- Eredményes a méh- és darázscsípés-allergia hozzászoktató kezelése? Gyerekek esetében Budapesten kívül hol végeznek ilyen kezelést?

- Mindenképpen van értelme a kezelésnek akkor, ha súlyos az allergiás reakció, s ha a betegnél ki lehet mutatni a rovarméreg-specifikus IGE-t.A Zala Megyei Kórházban csak felnőttek hozzászoktató kezelését végezzük, a gyerekeket Budapestre kell vinni. Azt javaslom, keressék fel Zalaegerszegen a gyermek pulmonológust, mert ő irányítja a gyermeket a megfelelő centrumba. A hozzászoktatás - melynek során hígított méreganyagot juttatunk a beteg szervezetébe - méh- és darázscsípés-allergia esetén nagyon jó eredményekkel jár. Az esetek 90 százalékában hosszú évekre megszünteti vagy jelentősen enyhíti az allergiás reakciót, ami olyan erőteljes lehet, hogy megdagad a beteg feje, a torka, testszerte viszketés, csalánkiütés jelentkezik, fulladás állhat be, leállhat a keringés és a légzés.

- Testnevelő tanár vagyok, és nagyon csodálkozom, hogy megszüntették a méhcsípés allergiás reakcióját csökkentő, életmentő injekció TB-támogatását. Sokat járok a természetbe, nap mint nap ki vagyok téve a méhcsípés veszélyének, és ha nem adom be a csípést követő 5 percen belül az injekciót, megfulladok. A szer 20 ezer forintba kerül. Ön szerint mi az oka a támogatás elvonásának?

- Nem tudom, de magam is neheztelek emiatt az egészségbiztosítóra, mert életmentő gyógyszerről van szó. Az árat pontosítanám jelenleg 16 ezer forintért kapható, ami persze nem kevés. Méltányossági alapon a rendelet szerint hozzá lehet jutni olcsóbban, de a gyakorlati tapasztalat mást mutat. Sok betegem kérte, de nem kapta meg senki. A betegeket azonban megnyugtathatom, hogy nem maradnak ellátás nélkül, mert van egy olcsóbb injekciós készítmény, bár nehezebben használható fel kell szívni az ampullából és úgy beadni, míg a másik a testhez érintve belövi a gyógyszert a szervezetbe.

- Kiknél jelentkezhet a méh- és darázscsípés-allergiához hasonló reakció?

- A súlyos tápallergiában szenvedőknél és a gyógyszerallergiánál, de az utóbbi esetben nem írunk fel életmentő injekciót. Azt javasoljuk, hogy ne szedje a beteg, amire érzékeny. Az ételek-nél nem lehet mindig kikerülni az allergént. Egy hal, kagyló- vagy mogyoróallergiásnak elég egy mikrogrammnyi mennyiség az étteremben elé tett tányéron, s máris súlyos reakció alakulhat ki, szükség lehet az injekcióra.

Keresztallergia

- Mi a keresztallergia?

- Akkor beszélünk keresztallergiáról, ha nemcsak az allergén anyag, hanem a hozzá hasonló aminosav-sorrendű anyag is allergiás reakciót vált ki vagy fokozza a meglévő tüneteket. Hasonló kémiai szerkezetű például a parlagfű és a görögdinnye, a parlagfű és a banán, a nyírfapollen és az alma, a fűpollen és a cseresznye, a fűpollen és a barack. A latex és a kivi, a mogyorófapollen és a mogyoró, a tehéntej és a tehén szőre között is kimutatható ilyen hasonlóság. Aki tudja, mire allergiás, érdemes erről is tájékozódnia, és kerülnie a keresztallergiát kiváltó élelmiszereket, mert előfordulhat, hogy egy nyírfapollenre érzékeny embernek viszketni kezd vagy megdagad a nyelve, az ajka, súlyos esetben a gégéje, ha almát eszik. Találkoztam olyan parlafűallergiás beteggel is, akinek megdagadt a feje, miután banánt evett. Akinek ilyen súlyos rakciója van, feltétlenül kerülje a problémát kiváltó gyümölcsöt, a többiek azonban szezonon kívül megpróbálhatják elfogyasztani. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy a kimutatott allergiáján kívül mire érzékeny, mert lehetséges, hogy csak az alma bizonyos fajtája okoz reakciót, de az is, hogy meghámozva gond nélkül fogyasztható. A gyümölcsök, zöldségek allergénje általában hőlabilis, főzve nem vált ki tünetet, de ez alól is van kivétel, például a zeller. A füvek bizonyos fűszerekkel is okozhatnak keresztallergiát. A leginkább allergizáló fűszer az ánizs, a koriander és a fahéj.

Öröklődés, életmód

- Az allergiás hajlam milyen eséllyel öröklődik?

- Ha az egyik szülő allergiás, a gyermeknek 25-30 százalékos esélye van a hajlam öröklésére, ha mindkét szülő allergiás, akkor már 60-70 százalék. Már a családtervezésnél érdemes gondolni erre, mert jelentősen csökken az öröklődés esélye, ha a pollenallergiás anya a pollenszezonon kívül hozza világra gyermekét. Érdemes a terhesség alatt egészségesen táplálkozni, adalékanyagoktól mentes élelmiszereket fogyasztani, kerülni az agresszív allergéneket, például a földimogyorót. A lakásban kevés poratka legyen, s lehetőleg ne tartsanak háziállatot. Sokáig, legalább hat hónapig érdemes szoptatni, és a szokásosnál később bevezetni a gyermek étrendjébe a tejet, tojást és főként a földimogyorót - nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez az egyik legdrasztikusabb allergén. A dohányzásról pedig szó sem lehet a terhesség és a szoptatás alatt. A többi már az emberiségen múlik a környezetszennyezést kellene csökkenteni, ami erőteljesen növeli a növények allergizáló hatását. Megfigyelték, hogy a forgalmas úthoz közeli nyírfa pollenje sokkal agresszívebb, mint az erdő közepén állóé. A környezetszennyezés a nyálkahártyánkat is tönkreteszi annyira, hogy az allergén egyre könnyebben átjut rajta. A levegőbe kerülő szennyezőanyagok ráadásul kiváló szállítói a polleneknek. Említést kell tenni a gyommentesítés fontosságáról is, amivel ugyancsak csökkenthetjük az allergiás reakciót. Kedvez még az allergiának a túl steril környezet, a túlzott higiénia, mert megöljük a hasznos baktériumokat is.

- Nem kellene betiltani a sport célú levegőszennye-zést, a roncsderbit, a motorcsónakversenyt, hiszen a motorizáció is allergizáló tényező?

- Szerintem nem ezekkel az alkalomszerű rendezvényekkel van baj, hanem a napi környezetszennyezéssel.

- A parlagfű irtása meghozza a kívánt eredményt? Sokat költünk rá, mégis egyre több az allergiás.

- Nagyon nehéz a védekezés ellene, mert egyetlen növénynek 22 ezer magja van, s a magok évtizedekig életképesek a földben. Ha hagyjuk kinyílni, minden egyes példány 6 milliárd pollent szór a levegőbe. Biztos vagyok benne, hogy a kaszálás nem elegendő a védekezéshez, talána gyomirtással többre megyünk, de nem vagyok növényvédelmi szakember, ebben nem tudok állást f

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!