Belföld

2006.07.27. 11:48

Százhektárnyi új telepítés

<div align="justify"><strong><em>Körkép (ni) – </em>Az idén </strong><strong>népszerű a mezőgazdasági </strong><strong>területek erdősítésére </strong><strong>kiírt célprogram. Eddig </strong><strong>80-100 hektár telepítésre </strong><strong>vonatkozó kérelem érkezett </strong><strong>az ÁESZ Szombathelyi </strong><strong>Igazgatóságához.</strong></div>

nincs nev

A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) mezőgazdasági területek erdősítését elősegítő célprogramjának célja a szántóföldi túltermelés miatti mezőgazdasági művelés alól kivont területek újrahasznosítása, a mezőgazdasági szerkezetátalakítás, az ország erdőterületének hosszú távon való mennyiségi növelése, minőségi javítása, az erdő közérdekű védelmi funkciójának fejlesztése.

Az előzetes tervek szerint legalább 15 ezer hektár termőföld és legelő erdősítéséhez igényelhető ebben az évben vissza nem térítendő támogatás az NVT-ből. Az erre vonatkozó kérelmeket még júliusban fogadják az Állami Erdészeti Szolgálat (ÁESZ) Szombathelyi Igazgatóságán.

A vissza nem térítendő normatív támogatás nemcsak telepítésre, hanem a friss telepítés ápolására a telepítést követő 5 évben és az erdősítés miatt kieső jövedelem pótlására – fafajtától függően legfeljebb 20 éves időtartamra – is igénybe vehető.
A támogatást kérőnek rendelkeznie kell az adott terület tulajdon- vagy haszonbérleti jogával, és az Állami  Erdészeti Szolgálat által jóváhagyott erdőtelepítési tervdokumentációval. 

A gazdáknak a támogatási kérelemhez csatolniuk kell valamennyi erdőrészletről a megrajzolt és beszámozott blokktérképet is. A pályázat benyújtásának költsége a terület nagyságától függ: az erdőtelepítési  tervdokumentáció legalább 20 ezer forintba, a talajvizsgálatok három-öt hektáronként 10 ezer forintba kerülnek, a tervek elbírálásának díja 4100 forint, valamint helyrajzi számonként további 1200 forint.

A telepítésre megítélt összegeket  utófinanszírozásban az őszi, majd a tavaszi telepítési idényt követően, 2007 második felében fizetik ki. Kelemen Géza, az ÁESZ Szombathelyi Kirendeltségének osztályvezetője kérdésünkre
elmondta, hogy a tavalyi alig több mint 10 hektárral szemben az idén eddig mintegy 80-100 hektárnyi terület erdősítésére érkezett be kérelem.
A legtöbben Vasvár és Celldömölk környékéről jelentkeztek. Többségük a „viszonylag gyorsan” megtérülő akácot telepítené, amelyért hektáronként 1053 euró támogatást kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!