Belföld

2006.07.26. 08:21

Pénz, közös kasszából

<div align="justify"><strong>Zsohár Melinda, Székesfehérvár<em> </em>– Az EU-hoz való csatlakozás után a magyar agráriumnak is jár kompenzáció. </strong><strong>Jobb későn, mint soha, bár korábban lett volna rá igazán szükségünk, megközelíteni legalább a többieket</strong></div>

nincs nev

Magyarország 2004. május 1-je óta teljes jogú tagja az EU-nak, s a nemzeti sajátosságok figyelembevételével ránk is vonatkoznak a közös agrárpolitikai szempontok. A legtöbbet emlegetett passzus persze a pénz elosztása, a támogatások megszerzése, s nem ok nélkül. 
Az uniós költségvetés mintegy fele az EUban is az agráriumot érinti, erősíti meg István András, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Fejér megyei kirendeltségvezetője. Nagyon sok pénzt, euromilliárdokat jelent ez, s elosztása szigorú szabályok alapján történik. 

A hivatalt kormányrendelet hozta létre, 2004. januárjában kezdte meg tényleges működését, ami egyfelől nagyon
egyszerűen is megfogalmazható, ugyanakkor nyilván ettől bonyolult is. Az MVH valójában a kifizető ügynökség.
Az Európai Unióból érkező, a magyar agráriumnak szánt kompenzációs, illetve támogatási összegeket csak az
MVH-n keresztül kaphatják meg a magyar gazdálkodók, legyenek azok őstermelők, egyéni vállalkozók, vagy gazdasági társaságok – ezeket a speciálisan magyar képződményeket nem ismerik ilyen részleteiben az EU agrárköltségvetésének készítői. 

- Aki mezőgazdasági területet használ, az jogosult a területalapú támogatásra, s ezt ellenőrzik az MVH megyei kirendeltségei. Az MVH-t pedig az EU hivatalnokai ellenőrzik, legutóbb egy svéd és egy skót szakember tartózkodott a székesfehérvári kirendeltségen, s alaposan átbogarászták a hivatali dokumentációt –
mondja István András. A hivatalban alig harmincan dolgoznak, s igen szerteágazó a munkájuk. Befogadják és elbírálják a kérelmeket, s felterjesztik a központi hivatalba azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!