2006.07.20. 02:29
Nyári konyhavizit
Körkép - Augusztus elsejétől az ÁNTSZ honlapján olvasható lesz azon éttermek, közétkeztetést nyújtó egységek neve, ahol élelmiszer-fertőzést vagy -mérgezést állapítanak meg az ellenőrző szakemberek.
A zalai vendéglátóknak, közétkeztetőknek egyelőre nincs félnivalójuk, ugyanis megyénkben idén egyetlen helyen sem fordult elő élelmiszer-fertőzés, élelmiszer-mérgezés. Megkérdeztük, mire kell különösen ügyelniük a vendéglősöknek ahhoz, hogy ez így is maradjon?
- Az idei nyár különösen veszélyes, hiszen a 30-35 fokos hőség óhatatlanul visszafogja a hűtők teljesítményét - magyarázza Pálfi László, a zalaegerszegi Göcsej-Palatinus Étterem vezetője. - Nagy segítség, hogy a korszerű hűtők kijelzik a belső hőmérsékletet, s automatikusan ráerősítenek, ha az eltérne az ideálistól. A megfelelő hűtés mellett a rendszeres takarítás, fertőtlenítés a legfontosabb.
- A hűtőket naponta pakoljuk ki és fertőtlenítjük, a konyha minden zugát, a lefolyókat szintén alaposan tisztítjuk, ez a munka adja meg az ember nyugalmát, biztonságát - folytatja. - Friss áruból csak annyit szabad venni, amennyit felhasználunk, ilyenkor nincs mód a nagyobb készletben rejlő megtakarításra. Ha mindent az előírt technológiának megfelelően sütünk, párolunk, főzünk, nem lehet gond.
Elmondja, hogy a galuskát és más tésztaféléket két-három óránál tovább a benne lévő tojás miatt nem lehet tárolni, ami nem fogy el, kidobják.
- Mi a véleménye az ÁNTSZ által tervezett úgynevezett feketelistáról?
- Nagyon óvatosan kell bánni az ilyen minősítésekkel. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan termék is bekerül az étterembe, amivel már eleve gond volt. Ilyen esetben a vendéglátós csak arról tehet, hogy forgalomba hozta... Ha valaki rákerül a listára, annak nyilván híre megy, holott nem is biztos, hogy olyan fekete az ördög... Az viszont igaz, hogy a nyilvánosság még nagyobb odafigyelésre ösztönöz majd mindenkit, s ha precízen kezeljük az ételmintákat, meg is védheti magát az ember.
Hasonlóan vélekedik a nagykanizsai Vasember Étterem vezetője, Kóbor Béla is.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lakosság otthon miként tárolja az ételt, milyen konyhatechnikát alkalmaz. A háztartásokban csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel javíthatjuk a helyzetet - folytatja.
Egy apró lakótelepi lakásban nincs mód hatalmas hűtőládák elhelyezésére, nincs hűvös pince, sok helyen még kamra sem. Ezért nagyon fontos, hogy különösen az ideihez hasonlóan meleg nyárban a hűtést igénylő termékekből mindig csak annyit vásároljunk, amennyit a csomagoláson feltüntetett határidőn belül el tudunk fogyasztani.
- Érdemes figyelni a tárolás hőfokára vonatkozó adatokat is - folytatja a szakember. - A tejet, tejterméket, töltelékárut 0-5 Celsius fok között ajánlatos tartani. Ügyelni kell rá, hogy a hűtő hőfoka megfelelő legyen, vegyük tekintetbe, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásakor a teljesítmény csökkenhet. Ugyanilyen fontos a gyakori leolvasztás, hiszen ha ezt elmulasztjuk, nem hűt rendesen a készülék.
A tojás a kritikus élelmiszerek közé tartozik, azt tanácsolja, mindig tároljuk elkülönítve, hűvös, száraz helyen.
- A tojásos ételeknél lényeges, hogy alaposan átsüssük őket, és ha lehet, még aznap fogyasszuk el. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg, ajánlatos fertőtleníteni is. A közétkeztetésben és a vendéglátó helyeken a tojásfertőtlenítés kötelező előírás.
- Melyek a nyáron gyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri betegségek?
- A baktériumok közül legtöbbször a Salmonella és a Campylobacter okoz betegséget, a vírusoknál a Calici vírus jelenthet gondot. Ezek jelen vannak a környezetünkben, s ha az adott élelmiszer nincs megfelelően tárolva, elszaporodhatnak. Ezért fontos, hogy a készételeket mindig hűtőben tároljuk.
- Az idei nyár különösen veszélyes, hiszen a 30-35 fokos hőség óhatatlanul visszafogja a hűtők teljesítményét - magyarázza Pálfi László, a zalaegerszegi Göcsej-Palatinus Étterem vezetője. - Nagy segítség, hogy a korszerű hűtők kijelzik a belső hőmérsékletet, s automatikusan ráerősítenek, ha az eltérne az ideálistól. A megfelelő hűtés mellett a rendszeres takarítás, fertőtlenítés a legfontosabb.
- A hűtőket naponta pakoljuk ki és fertőtlenítjük, a konyha minden zugát, a lefolyókat szintén alaposan tisztítjuk, ez a munka adja meg az ember nyugalmát, biztonságát - folytatja. - Friss áruból csak annyit szabad venni, amennyit felhasználunk, ilyenkor nincs mód a nagyobb készletben rejlő megtakarításra. Ha mindent az előírt technológiának megfelelően sütünk, párolunk, főzünk, nem lehet gond.
Elmondja, hogy a galuskát és más tésztaféléket két-három óránál tovább a benne lévő tojás miatt nem lehet tárolni, ami nem fogy el, kidobják.
- Mi a véleménye az ÁNTSZ által tervezett úgynevezett feketelistáról?
- Nagyon óvatosan kell bánni az ilyen minősítésekkel. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan termék is bekerül az étterembe, amivel már eleve gond volt. Ilyen esetben a vendéglátós csak arról tehet, hogy forgalomba hozta... Ha valaki rákerül a listára, annak nyilván híre megy, holott nem is biztos, hogy olyan fekete az ördög... Az viszont igaz, hogy a nyilvánosság még nagyobb odafigyelésre ösztönöz majd mindenkit, s ha precízen kezeljük az ételmintákat, meg is védheti magát az ember.
Hasonlóan vélekedik a nagykanizsai Vasember Étterem vezetője, Kóbor Béla is.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lakosság otthon miként tárolja az ételt, milyen konyhatechnikát alkalmaz. A háztartásokban csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel javíthatjuk a helyzetet - folytatja.
Egy apró lakótelepi lakásban nincs mód hatalmas hűtőládák elhelyezésére, nincs hűvös pince, sok helyen még kamra sem. Ezért nagyon fontos, hogy különösen az ideihez hasonlóan meleg nyárban a hűtést igénylő termékekből mindig csak annyit vásároljunk, amennyit a csomagoláson feltüntetett határidőn belül el tudunk fogyasztani.
- Érdemes figyelni a tárolás hőfokára vonatkozó adatokat is - folytatja a szakember. - A tejet, tejterméket, töltelékárut 0-5 Celsius fok között ajánlatos tartani. Ügyelni kell rá, hogy a hűtő hőfoka megfelelő legyen, vegyük tekintetbe, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásakor a teljesítmény csökkenhet. Ugyanilyen fontos a gyakori leolvasztás, hiszen ha ezt elmulasztjuk, nem hűt rendesen a készülék.
A tojás a kritikus élelmiszerek közé tartozik, azt tanácsolja, mindig tároljuk elkülönítve, hűvös, száraz helyen.
- A tojásos ételeknél lényeges, hogy alaposan átsüssük őket, és ha lehet, még aznap fogyasszuk el. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg, ajánlatos fertőtleníteni is. A közétkeztetésben és a vendéglátó helyeken a tojásfertőtlenítés kötelező előírás.
- Melyek a nyáron gyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri betegségek?
- A baktériumok közül legtöbbször a Salmonella és a Campylobacter okoz betegséget, a vírusoknál a Calici vírus jelenthet gondot. Ezek jelen vannak a környezetünkben, s ha az adott élelmiszer nincs megfelelően tárolva, elszaporodhatnak. Ezért fontos, hogy a készételeket mindig hűtőben tároljuk.
- Az idei nyár különösen veszélyes, hiszen a 30-35 fokos hőség óhatatlanul visszafogja a hűtők teljesítményét - magyarázza Pálfi László, a zalaegerszegi Göcsej-Palatinus Étterem vezetője. - Nagy segítség, hogy a korszerű hűtők kijelzik a belső hőmérsékletet, s automatikusan ráerősítenek, ha az eltérne az ideálistól. A megfelelő hűtés mellett a rendszeres takarítás, fertőtlenítés a legfontosabb.
- A hűtőket naponta pakoljuk ki és fertőtlenítjük, a konyha minden zugát, a lefolyókat szintén alaposan tisztítjuk, ez a munka adja meg az ember nyugalmát, biztonságát - folytatja. - Friss áruból csak annyit szabad venni, amennyit felhasználunk, ilyenkor nincs mód a nagyobb készletben rejlő megtakarításra. Ha mindent az előírt technológiának megfelelően sütünk, párolunk, főzünk, nem lehet gond.
Elmondja, hogy a galuskát és más tésztaféléket két-három óránál tovább a benne lévő tojás miatt nem lehet tárolni, ami nem fogy el, kidobják.
- Mi a véleménye az ÁNTSZ által tervezett úgynevezett feketelistáról?
- Nagyon óvatosan kell bánni az ilyen minősítésekkel. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan termék is bekerül az étterembe, amivel már eleve gond volt. Ilyen esetben a vendéglátós csak arról tehet, hogy forgalomba hozta... Ha valaki rákerül a listára, annak nyilván híre megy, holott nem is biztos, hogy olyan fekete az ördög... Az viszont igaz, hogy a nyilvánosság még nagyobb odafigyelésre ösztönöz majd mindenkit, s ha precízen kezeljük az ételmintákat, meg is védheti magát az ember.
Hasonlóan vélekedik a nagykanizsai Vasember Étterem vezetője, Kóbor Béla is.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lakosság otthon miként tárolja az ételt, milyen konyhatechnikát alkalmaz. A háztartásokban csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel javíthatjuk a helyzetet - folytatja.
Egy apró lakótelepi lakásban nincs mód hatalmas hűtőládák elhelyezésére, nincs hűvös pince, sok helyen még kamra sem. Ezért nagyon fontos, hogy különösen az ideihez hasonlóan meleg nyárban a hűtést igénylő termékekből mindig csak annyit vásároljunk, amennyit a csomagoláson feltüntetett határidőn belül el tudunk fogyasztani.
- Érdemes figyelni a tárolás hőfokára vonatkozó adatokat is - folytatja a szakember. - A tejet, tejterméket, töltelékárut 0-5 Celsius fok között ajánlatos tartani. Ügyelni kell rá, hogy a hűtő hőfoka megfelelő legyen, vegyük tekintetbe, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásakor a teljesítmény csökkenhet. Ugyanilyen fontos a gyakori leolvasztás, hiszen ha ezt elmulasztjuk, nem hűt rendesen a készülék.
A tojás a kritikus élelmiszerek közé tartozik, azt tanácsolja, mindig tároljuk elkülönítve, hűvös, száraz helyen.
- A tojásos ételeknél lényeges, hogy alaposan átsüssük őket, és ha lehet, még aznap fogyasszuk el. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg, ajánlatos fertőtleníteni is. A közétkeztetésben és a vendéglátó helyeken a tojásfertőtlenítés kötelező előírás.
- Melyek a nyáron gyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri betegségek?
- A baktériumok közül legtöbbször a Salmonella és a Campylobacter okoz betegséget, a vírusoknál a Calici vírus jelenthet gondot. Ezek jelen vannak a környezetünkben, s ha az adott élelmiszer nincs megfelelően tárolva, elszaporodhatnak. Ezért fontos, hogy a készételeket mindig hűtőben tároljuk.
- A hűtőket naponta pakoljuk ki és fertőtlenítjük, a konyha minden zugát, a lefolyókat szintén alaposan tisztítjuk, ez a munka adja meg az ember nyugalmát, biztonságát - folytatja. - Friss áruból csak annyit szabad venni, amennyit felhasználunk, ilyenkor nincs mód a nagyobb készletben rejlő megtakarításra. Ha mindent az előírt technológiának megfelelően sütünk, párolunk, főzünk, nem lehet gond.
Elmondja, hogy a galuskát és más tésztaféléket két-három óránál tovább a benne lévő tojás miatt nem lehet tárolni, ami nem fogy el, kidobják.
- Mi a véleménye az ÁNTSZ által tervezett úgynevezett feketelistáról?
- Nagyon óvatosan kell bánni az ilyen minősítésekkel. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan termék is bekerül az étterembe, amivel már eleve gond volt. Ilyen esetben a vendéglátós csak arról tehet, hogy forgalomba hozta... Ha valaki rákerül a listára, annak nyilván híre megy, holott nem is biztos, hogy olyan fekete az ördög... Az viszont igaz, hogy a nyilvánosság még nagyobb odafigyelésre ösztönöz majd mindenkit, s ha precízen kezeljük az ételmintákat, meg is védheti magát az ember.
Hasonlóan vélekedik a nagykanizsai Vasember Étterem vezetője, Kóbor Béla is.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lakosság otthon miként tárolja az ételt, milyen konyhatechnikát alkalmaz. A háztartásokban csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel javíthatjuk a helyzetet - folytatja.
Egy apró lakótelepi lakásban nincs mód hatalmas hűtőládák elhelyezésére, nincs hűvös pince, sok helyen még kamra sem. Ezért nagyon fontos, hogy különösen az ideihez hasonlóan meleg nyárban a hűtést igénylő termékekből mindig csak annyit vásároljunk, amennyit a csomagoláson feltüntetett határidőn belül el tudunk fogyasztani.
- Érdemes figyelni a tárolás hőfokára vonatkozó adatokat is - folytatja a szakember. - A tejet, tejterméket, töltelékárut 0-5 Celsius fok között ajánlatos tartani. Ügyelni kell rá, hogy a hűtő hőfoka megfelelő legyen, vegyük tekintetbe, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásakor a teljesítmény csökkenhet. Ugyanilyen fontos a gyakori leolvasztás, hiszen ha ezt elmulasztjuk, nem hűt rendesen a készülék.
A tojás a kritikus élelmiszerek közé tartozik, azt tanácsolja, mindig tároljuk elkülönítve, hűvös, száraz helyen.
- A tojásos ételeknél lényeges, hogy alaposan átsüssük őket, és ha lehet, még aznap fogyasszuk el. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg, ajánlatos fertőtleníteni is. A közétkeztetésben és a vendéglátó helyeken a tojásfertőtlenítés kötelező előírás.
- Melyek a nyáron gyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri betegségek?
- A baktériumok közül legtöbbször a Salmonella és a Campylobacter okoz betegséget, a vírusoknál a Calici vírus jelenthet gondot. Ezek jelen vannak a környezetünkben, s ha az adott élelmiszer nincs megfelelően tárolva, elszaporodhatnak. Ezért fontos, hogy a készételeket mindig hűtőben tároljuk.
- A hűtőket naponta pakoljuk ki és fertőtlenítjük, a konyha minden zugát, a lefolyókat szintén alaposan tisztítjuk, ez a munka adja meg az ember nyugalmát, biztonságát - folytatja. - Friss áruból csak annyit szabad venni, amennyit felhasználunk, ilyenkor nincs mód a nagyobb készletben rejlő megtakarításra. Ha mindent az előírt technológiának megfelelően sütünk, párolunk, főzünk, nem lehet gond.
Elmondja, hogy a galuskát és más tésztaféléket két-három óránál tovább a benne lévő tojás miatt nem lehet tárolni, ami nem fogy el, kidobják.
- Mi a véleménye az ÁNTSZ által tervezett úgynevezett feketelistáról?
- Nagyon óvatosan kell bánni az ilyen minősítésekkel. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan termék is bekerül az étterembe, amivel már eleve gond volt. Ilyen esetben a vendéglátós csak arról tehet, hogy forgalomba hozta... Ha valaki rákerül a listára, annak nyilván híre megy, holott nem is biztos, hogy olyan fekete az ördög... Az viszont igaz, hogy a nyilvánosság még nagyobb odafigyelésre ösztönöz majd mindenkit, s ha precízen kezeljük az ételmintákat, meg is védheti magát az ember.
Hasonlóan vélekedik a nagykanizsai Vasember Étterem vezetője, Kóbor Béla is.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lakosság otthon miként tárolja az ételt, milyen konyhatechnikát alkalmaz. A háztartásokban csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel javíthatjuk a helyzetet - folytatja.
Egy apró lakótelepi lakásban nincs mód hatalmas hűtőládák elhelyezésére, nincs hűvös pince, sok helyen még kamra sem. Ezért nagyon fontos, hogy különösen az ideihez hasonlóan meleg nyárban a hűtést igénylő termékekből mindig csak annyit vásároljunk, amennyit a csomagoláson feltüntetett határidőn belül el tudunk fogyasztani.
- Érdemes figyelni a tárolás hőfokára vonatkozó adatokat is - folytatja a szakember. - A tejet, tejterméket, töltelékárut 0-5 Celsius fok között ajánlatos tartani. Ügyelni kell rá, hogy a hűtő hőfoka megfelelő legyen, vegyük tekintetbe, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásakor a teljesítmény csökkenhet. Ugyanilyen fontos a gyakori leolvasztás, hiszen ha ezt elmulasztjuk, nem hűt rendesen a készülék.
A tojás a kritikus élelmiszerek közé tartozik, azt tanácsolja, mindig tároljuk elkülönítve, hűvös, száraz helyen.
- A tojásos ételeknél lényeges, hogy alaposan átsüssük őket, és ha lehet, még aznap fogyasszuk el. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg, ajánlatos fertőtleníteni is. A közétkeztetésben és a vendéglátó helyeken a tojásfertőtlenítés kötelező előírás.
- Melyek a nyáron gyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri betegségek?
- A baktériumok közül legtöbbször a Salmonella és a Campylobacter okoz betegséget, a vírusoknál a Calici vírus jelenthet gondot. Ezek jelen vannak a környezetünkben, s ha az adott élelmiszer nincs megfelelően tárolva, elszaporodhatnak. Ezért fontos, hogy a készételeket mindig hűtőben tároljuk.
Elmondja, hogy a galuskát és más tésztaféléket két-három óránál tovább a benne lévő tojás miatt nem lehet tárolni, ami nem fogy el, kidobják.
- Mi a véleménye az ÁNTSZ által tervezett úgynevezett feketelistáról?
- Nagyon óvatosan kell bánni az ilyen minősítésekkel. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan termék is bekerül az étterembe, amivel már eleve gond volt. Ilyen esetben a vendéglátós csak arról tehet, hogy forgalomba hozta... Ha valaki rákerül a listára, annak nyilván híre megy, holott nem is biztos, hogy olyan fekete az ördög... Az viszont igaz, hogy a nyilvánosság még nagyobb odafigyelésre ösztönöz majd mindenkit, s ha precízen kezeljük az ételmintákat, meg is védheti magát az ember.
Hasonlóan vélekedik a nagykanizsai Vasember Étterem vezetője, Kóbor Béla is.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lakosság otthon miként tárolja az ételt, milyen konyhatechnikát alkalmaz. A háztartásokban csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel javíthatjuk a helyzetet - folytatja.
Egy apró lakótelepi lakásban nincs mód hatalmas hűtőládák elhelyezésére, nincs hűvös pince, sok helyen még kamra sem. Ezért nagyon fontos, hogy különösen az ideihez hasonlóan meleg nyárban a hűtést igénylő termékekből mindig csak annyit vásároljunk, amennyit a csomagoláson feltüntetett határidőn belül el tudunk fogyasztani.
- Érdemes figyelni a tárolás hőfokára vonatkozó adatokat is - folytatja a szakember. - A tejet, tejterméket, töltelékárut 0-5 Celsius fok között ajánlatos tartani. Ügyelni kell rá, hogy a hűtő hőfoka megfelelő legyen, vegyük tekintetbe, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásakor a teljesítmény csökkenhet. Ugyanilyen fontos a gyakori leolvasztás, hiszen ha ezt elmulasztjuk, nem hűt rendesen a készülék.
A tojás a kritikus élelmiszerek közé tartozik, azt tanácsolja, mindig tároljuk elkülönítve, hűvös, száraz helyen.
- A tojásos ételeknél lényeges, hogy alaposan átsüssük őket, és ha lehet, még aznap fogyasszuk el. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg, ajánlatos fertőtleníteni is. A közétkeztetésben és a vendéglátó helyeken a tojásfertőtlenítés kötelező előírás.
- Melyek a nyáron gyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri betegségek?
- A baktériumok közül legtöbbször a Salmonella és a Campylobacter okoz betegséget, a vírusoknál a Calici vírus jelenthet gondot. Ezek jelen vannak a környezetünkben, s ha az adott élelmiszer nincs megfelelően tárolva, elszaporodhatnak. Ezért fontos, hogy a készételeket mindig hűtőben tároljuk.
Elmondja, hogy a galuskát és más tésztaféléket két-három óránál tovább a benne lévő tojás miatt nem lehet tárolni, ami nem fogy el, kidobják.
- Mi a véleménye az ÁNTSZ által tervezett úgynevezett feketelistáról?
- Nagyon óvatosan kell bánni az ilyen minősítésekkel. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan termék is bekerül az étterembe, amivel már eleve gond volt. Ilyen esetben a vendéglátós csak arról tehet, hogy forgalomba hozta... Ha valaki rákerül a listára, annak nyilván híre megy, holott nem is biztos, hogy olyan fekete az ördög... Az viszont igaz, hogy a nyilvánosság még nagyobb odafigyelésre ösztönöz majd mindenkit, s ha precízen kezeljük az ételmintákat, meg is védheti magát az ember.
Hasonlóan vélekedik a nagykanizsai Vasember Étterem vezetője, Kóbor Béla is.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lakosság otthon miként tárolja az ételt, milyen konyhatechnikát alkalmaz. A háztartásokban csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel javíthatjuk a helyzetet - folytatja.
Egy apró lakótelepi lakásban nincs mód hatalmas hűtőládák elhelyezésére, nincs hűvös pince, sok helyen még kamra sem. Ezért nagyon fontos, hogy különösen az ideihez hasonlóan meleg nyárban a hűtést igénylő termékekből mindig csak annyit vásároljunk, amennyit a csomagoláson feltüntetett határidőn belül el tudunk fogyasztani.
- Érdemes figyelni a tárolás hőfokára vonatkozó adatokat is - folytatja a szakember. - A tejet, tejterméket, töltelékárut 0-5 Celsius fok között ajánlatos tartani. Ügyelni kell rá, hogy a hűtő hőfoka megfelelő legyen, vegyük tekintetbe, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásakor a teljesítmény csökkenhet. Ugyanilyen fontos a gyakori leolvasztás, hiszen ha ezt elmulasztjuk, nem hűt rendesen a készülék.
A tojás a kritikus élelmiszerek közé tartozik, azt tanácsolja, mindig tároljuk elkülönítve, hűvös, száraz helyen.
- A tojásos ételeknél lényeges, hogy alaposan átsüssük őket, és ha lehet, még aznap fogyasszuk el. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg, ajánlatos fertőtleníteni is. A közétkeztetésben és a vendéglátó helyeken a tojásfertőtlenítés kötelező előírás.
- Melyek a nyáron gyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri betegségek?
- A baktériumok közül legtöbbször a Salmonella és a Campylobacter okoz betegséget, a vírusoknál a Calici vírus jelenthet gondot. Ezek jelen vannak a környezetünkben, s ha az adott élelmiszer nincs megfelelően tárolva, elszaporodhatnak. Ezért fontos, hogy a készételeket mindig hűtőben tároljuk.
- Mi a véleménye az ÁNTSZ által tervezett úgynevezett feketelistáról?
- Nagyon óvatosan kell bánni az ilyen minősítésekkel. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan termék is bekerül az étterembe, amivel már eleve gond volt. Ilyen esetben a vendéglátós csak arról tehet, hogy forgalomba hozta... Ha valaki rákerül a listára, annak nyilván híre megy, holott nem is biztos, hogy olyan fekete az ördög... Az viszont igaz, hogy a nyilvánosság még nagyobb odafigyelésre ösztönöz majd mindenkit, s ha precízen kezeljük az ételmintákat, meg is védheti magát az ember.
Hasonlóan vélekedik a nagykanizsai Vasember Étterem vezetője, Kóbor Béla is.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lakosság otthon miként tárolja az ételt, milyen konyhatechnikát alkalmaz. A háztartásokban csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel javíthatjuk a helyzetet - folytatja.
Egy apró lakótelepi lakásban nincs mód hatalmas hűtőládák elhelyezésére, nincs hűvös pince, sok helyen még kamra sem. Ezért nagyon fontos, hogy különösen az ideihez hasonlóan meleg nyárban a hűtést igénylő termékekből mindig csak annyit vásároljunk, amennyit a csomagoláson feltüntetett határidőn belül el tudunk fogyasztani.
- Érdemes figyelni a tárolás hőfokára vonatkozó adatokat is - folytatja a szakember. - A tejet, tejterméket, töltelékárut 0-5 Celsius fok között ajánlatos tartani. Ügyelni kell rá, hogy a hűtő hőfoka megfelelő legyen, vegyük tekintetbe, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásakor a teljesítmény csökkenhet. Ugyanilyen fontos a gyakori leolvasztás, hiszen ha ezt elmulasztjuk, nem hűt rendesen a készülék.
A tojás a kritikus élelmiszerek közé tartozik, azt tanácsolja, mindig tároljuk elkülönítve, hűvös, száraz helyen.
- A tojásos ételeknél lényeges, hogy alaposan átsüssük őket, és ha lehet, még aznap fogyasszuk el. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg, ajánlatos fertőtleníteni is. A közétkeztetésben és a vendéglátó helyeken a tojásfertőtlenítés kötelező előírás.
- Melyek a nyáron gyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri betegségek?
- A baktériumok közül legtöbbször a Salmonella és a Campylobacter okoz betegséget, a vírusoknál a Calici vírus jelenthet gondot. Ezek jelen vannak a környezetünkben, s ha az adott élelmiszer nincs megfelelően tárolva, elszaporodhatnak. Ezért fontos, hogy a készételeket mindig hűtőben tároljuk.
- Mi a véleménye az ÁNTSZ által tervezett úgynevezett feketelistáról?
- Nagyon óvatosan kell bánni az ilyen minősítésekkel. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan termék is bekerül az étterembe, amivel már eleve gond volt. Ilyen esetben a vendéglátós csak arról tehet, hogy forgalomba hozta... Ha valaki rákerül a listára, annak nyilván híre megy, holott nem is biztos, hogy olyan fekete az ördög... Az viszont igaz, hogy a nyilvánosság még nagyobb odafigyelésre ösztönöz majd mindenkit, s ha precízen kezeljük az ételmintákat, meg is védheti magát az ember.
Hasonlóan vélekedik a nagykanizsai Vasember Étterem vezetője, Kóbor Béla is.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lakosság otthon miként tárolja az ételt, milyen konyhatechnikát alkalmaz. A háztartásokban csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel javíthatjuk a helyzetet - folytatja.
Egy apró lakótelepi lakásban nincs mód hatalmas hűtőládák elhelyezésére, nincs hűvös pince, sok helyen még kamra sem. Ezért nagyon fontos, hogy különösen az ideihez hasonlóan meleg nyárban a hűtést igénylő termékekből mindig csak annyit vásároljunk, amennyit a csomagoláson feltüntetett határidőn belül el tudunk fogyasztani.
- Érdemes figyelni a tárolás hőfokára vonatkozó adatokat is - folytatja a szakember. - A tejet, tejterméket, töltelékárut 0-5 Celsius fok között ajánlatos tartani. Ügyelni kell rá, hogy a hűtő hőfoka megfelelő legyen, vegyük tekintetbe, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásakor a teljesítmény csökkenhet. Ugyanilyen fontos a gyakori leolvasztás, hiszen ha ezt elmulasztjuk, nem hűt rendesen a készülék.
A tojás a kritikus élelmiszerek közé tartozik, azt tanácsolja, mindig tároljuk elkülönítve, hűvös, száraz helyen.
- A tojásos ételeknél lényeges, hogy alaposan átsüssük őket, és ha lehet, még aznap fogyasszuk el. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg, ajánlatos fertőtleníteni is. A közétkeztetésben és a vendéglátó helyeken a tojásfertőtlenítés kötelező előírás.
- Melyek a nyáron gyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri betegségek?
- A baktériumok közül legtöbbször a Salmonella és a Campylobacter okoz betegséget, a vírusoknál a Calici vírus jelenthet gondot. Ezek jelen vannak a környezetünkben, s ha az adott élelmiszer nincs megfelelően tárolva, elszaporodhatnak. Ezért fontos, hogy a készételeket mindig hűtőben tároljuk.
- Nagyon óvatosan kell bánni az ilyen minősítésekkel. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan termék is bekerül az étterembe, amivel már eleve gond volt. Ilyen esetben a vendéglátós csak arról tehet, hogy forgalomba hozta... Ha valaki rákerül a listára, annak nyilván híre megy, holott nem is biztos, hogy olyan fekete az ördög... Az viszont igaz, hogy a nyilvánosság még nagyobb odafigyelésre ösztönöz majd mindenkit, s ha precízen kezeljük az ételmintákat, meg is védheti magát az ember.
Hasonlóan vélekedik a nagykanizsai Vasember Étterem vezetője, Kóbor Béla is.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lakosság otthon miként tárolja az ételt, milyen konyhatechnikát alkalmaz. A háztartásokban csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel javíthatjuk a helyzetet - folytatja.
Egy apró lakótelepi lakásban nincs mód hatalmas hűtőládák elhelyezésére, nincs hűvös pince, sok helyen még kamra sem. Ezért nagyon fontos, hogy különösen az ideihez hasonlóan meleg nyárban a hűtést igénylő termékekből mindig csak annyit vásároljunk, amennyit a csomagoláson feltüntetett határidőn belül el tudunk fogyasztani.
- Érdemes figyelni a tárolás hőfokára vonatkozó adatokat is - folytatja a szakember. - A tejet, tejterméket, töltelékárut 0-5 Celsius fok között ajánlatos tartani. Ügyelni kell rá, hogy a hűtő hőfoka megfelelő legyen, vegyük tekintetbe, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásakor a teljesítmény csökkenhet. Ugyanilyen fontos a gyakori leolvasztás, hiszen ha ezt elmulasztjuk, nem hűt rendesen a készülék.
A tojás a kritikus élelmiszerek közé tartozik, azt tanácsolja, mindig tároljuk elkülönítve, hűvös, száraz helyen.
- A tojásos ételeknél lényeges, hogy alaposan átsüssük őket, és ha lehet, még aznap fogyasszuk el. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg, ajánlatos fertőtleníteni is. A közétkeztetésben és a vendéglátó helyeken a tojásfertőtlenítés kötelező előírás.
- Melyek a nyáron gyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri betegségek?
- A baktériumok közül legtöbbször a Salmonella és a Campylobacter okoz betegséget, a vírusoknál a Calici vírus jelenthet gondot. Ezek jelen vannak a környezetünkben, s ha az adott élelmiszer nincs megfelelően tárolva, elszaporodhatnak. Ezért fontos, hogy a készételeket mindig hűtőben tároljuk.
- Nagyon óvatosan kell bánni az ilyen minősítésekkel. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan termék is bekerül az étterembe, amivel már eleve gond volt. Ilyen esetben a vendéglátós csak arról tehet, hogy forgalomba hozta... Ha valaki rákerül a listára, annak nyilván híre megy, holott nem is biztos, hogy olyan fekete az ördög... Az viszont igaz, hogy a nyilvánosság még nagyobb odafigyelésre ösztönöz majd mindenkit, s ha precízen kezeljük az ételmintákat, meg is védheti magát az ember.
Hasonlóan vélekedik a nagykanizsai Vasember Étterem vezetője, Kóbor Béla is.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lakosság otthon miként tárolja az ételt, milyen konyhatechnikát alkalmaz. A háztartásokban csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel javíthatjuk a helyzetet - folytatja.
Egy apró lakótelepi lakásban nincs mód hatalmas hűtőládák elhelyezésére, nincs hűvös pince, sok helyen még kamra sem. Ezért nagyon fontos, hogy különösen az ideihez hasonlóan meleg nyárban a hűtést igénylő termékekből mindig csak annyit vásároljunk, amennyit a csomagoláson feltüntetett határidőn belül el tudunk fogyasztani.
- Érdemes figyelni a tárolás hőfokára vonatkozó adatokat is - folytatja a szakember. - A tejet, tejterméket, töltelékárut 0-5 Celsius fok között ajánlatos tartani. Ügyelni kell rá, hogy a hűtő hőfoka megfelelő legyen, vegyük tekintetbe, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásakor a teljesítmény csökkenhet. Ugyanilyen fontos a gyakori leolvasztás, hiszen ha ezt elmulasztjuk, nem hűt rendesen a készülék.
A tojás a kritikus élelmiszerek közé tartozik, azt tanácsolja, mindig tároljuk elkülönítve, hűvös, száraz helyen.
- A tojásos ételeknél lényeges, hogy alaposan átsüssük őket, és ha lehet, még aznap fogyasszuk el. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg, ajánlatos fertőtleníteni is. A közétkeztetésben és a vendéglátó helyeken a tojásfertőtlenítés kötelező előírás.
- Melyek a nyáron gyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri betegségek?
- A baktériumok közül legtöbbször a Salmonella és a Campylobacter okoz betegséget, a vírusoknál a Calici vírus jelenthet gondot. Ezek jelen vannak a környezetünkben, s ha az adott élelmiszer nincs megfelelően tárolva, elszaporodhatnak. Ezért fontos, hogy a készételeket mindig hűtőben tároljuk.
Hasonlóan vélekedik a nagykanizsai Vasember Étterem vezetője, Kóbor Béla is.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lakosság otthon miként tárolja az ételt, milyen konyhatechnikát alkalmaz. A háztartásokban csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel javíthatjuk a helyzetet - folytatja.
Egy apró lakótelepi lakásban nincs mód hatalmas hűtőládák elhelyezésére, nincs hűvös pince, sok helyen még kamra sem. Ezért nagyon fontos, hogy különösen az ideihez hasonlóan meleg nyárban a hűtést igénylő termékekből mindig csak annyit vásároljunk, amennyit a csomagoláson feltüntetett határidőn belül el tudunk fogyasztani.
- Érdemes figyelni a tárolás hőfokára vonatkozó adatokat is - folytatja a szakember. - A tejet, tejterméket, töltelékárut 0-5 Celsius fok között ajánlatos tartani. Ügyelni kell rá, hogy a hűtő hőfoka megfelelő legyen, vegyük tekintetbe, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásakor a teljesítmény csökkenhet. Ugyanilyen fontos a gyakori leolvasztás, hiszen ha ezt elmulasztjuk, nem hűt rendesen a készülék.
A tojás a kritikus élelmiszerek közé tartozik, azt tanácsolja, mindig tároljuk elkülönítve, hűvös, száraz helyen.
- A tojásos ételeknél lényeges, hogy alaposan átsüssük őket, és ha lehet, még aznap fogyasszuk el. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg, ajánlatos fertőtleníteni is. A közétkeztetésben és a vendéglátó helyeken a tojásfertőtlenítés kötelező előírás.
- Melyek a nyáron gyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri betegségek?
- A baktériumok közül legtöbbször a Salmonella és a Campylobacter okoz betegséget, a vírusoknál a Calici vírus jelenthet gondot. Ezek jelen vannak a környezetünkben, s ha az adott élelmiszer nincs megfelelően tárolva, elszaporodhatnak. Ezért fontos, hogy a készételeket mindig hűtőben tároljuk.
Hasonlóan vélekedik a nagykanizsai Vasember Étterem vezetője, Kóbor Béla is.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lakosság otthon miként tárolja az ételt, milyen konyhatechnikát alkalmaz. A háztartásokban csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel javíthatjuk a helyzetet - folytatja.
Egy apró lakótelepi lakásban nincs mód hatalmas hűtőládák elhelyezésére, nincs hűvös pince, sok helyen még kamra sem. Ezért nagyon fontos, hogy különösen az ideihez hasonlóan meleg nyárban a hűtést igénylő termékekből mindig csak annyit vásároljunk, amennyit a csomagoláson feltüntetett határidőn belül el tudunk fogyasztani.
- Érdemes figyelni a tárolás hőfokára vonatkozó adatokat is - folytatja a szakember. - A tejet, tejterméket, töltelékárut 0-5 Celsius fok között ajánlatos tartani. Ügyelni kell rá, hogy a hűtő hőfoka megfelelő legyen, vegyük tekintetbe, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásakor a teljesítmény csökkenhet. Ugyanilyen fontos a gyakori leolvasztás, hiszen ha ezt elmulasztjuk, nem hűt rendesen a készülék.
A tojás a kritikus élelmiszerek közé tartozik, azt tanácsolja, mindig tároljuk elkülönítve, hűvös, száraz helyen.
- A tojásos ételeknél lényeges, hogy alaposan átsüssük őket, és ha lehet, még aznap fogyasszuk el. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg, ajánlatos fertőtleníteni is. A közétkeztetésben és a vendéglátó helyeken a tojásfertőtlenítés kötelező előírás.
- Melyek a nyáron gyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri betegségek?
- A baktériumok közül legtöbbször a Salmonella és a Campylobacter okoz betegséget, a vírusoknál a Calici vírus jelenthet gondot. Ezek jelen vannak a környezetünkben, s ha az adott élelmiszer nincs megfelelően tárolva, elszaporodhatnak. Ezért fontos, hogy a készételeket mindig hűtőben tároljuk.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lakosság otthon miként tárolja az ételt, milyen konyhatechnikát alkalmaz. A háztartásokban csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel javíthatjuk a helyzetet - folytatja.
Egy apró lakótelepi lakásban nincs mód hatalmas hűtőládák elhelyezésére, nincs hűvös pince, sok helyen még kamra sem. Ezért nagyon fontos, hogy különösen az ideihez hasonlóan meleg nyárban a hűtést igénylő termékekből mindig csak annyit vásároljunk, amennyit a csomagoláson feltüntetett határidőn belül el tudunk fogyasztani.
- Érdemes figyelni a tárolás hőfokára vonatkozó adatokat is - folytatja a szakember. - A tejet, tejterméket, töltelékárut 0-5 Celsius fok között ajánlatos tartani. Ügyelni kell rá, hogy a hűtő hőfoka megfelelő legyen, vegyük tekintetbe, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolásakor a teljesítmény csökkenhet. Ugyanilyen fontos a gyakori leolvasztás, hiszen ha ezt elmulasztjuk, nem hűt rendesen a készülék.
A tojás a kritikus élelmiszerek közé tartozik, azt tanácsolja, mindig tároljuk elkülönítve, hűvös, száraz helyen.
- A tojásos ételeknél lényeges, hogy alaposan átsüssük őket, és ha lehet, még aznap fogyasszuk el. Felhasználás előtt minden esetben mossuk meg, ajánlatos fertőtleníteni is. A közétkeztetésben és a vendéglátó helyeken a tojásfertőtlenítés kötelező előírás.
- Melyek a nyáron gyakrabban előforduló gyomor- és bélrendszeri betegségek?
- A baktériumok közül legtöbbször a Salmonella és a Campylobacter okoz betegséget, a vírusoknál a Calici vírus jelenthet gondot. Ezek jelen vannak a környezetünkben, s ha az adott élelmiszer nincs megfelelően tárolva, elszaporodhatnak. Ezért fontos, hogy a készételeket mindig hűtőben tároljuk.
- Elképzelhető, hogy üdvös hatása lesz a szakmában a listának, de a kérdést nem szabad leegyszerűsíteni. Hogy valaki kókler vagy jó vendéglátós, nem dönthető el ilyen egyszerűen, nem csoda, hogy érzékenyen érint mindannyiunkat a hírbe hozás lehetősége. Nálunk szerencsére sosem volt fertőzés, de tudom, hogy ez akár a véletlenen is múlhat, még ha mindent meg is teszünk az elkerüléséért. Ha valahol komoly hiányosságok vannak, arról tényleg tudjon a közvélemény, de nem hiszem, hogy valaki úgy indul el vacsorázni, hogy előtte megnézi az ÁNTSZ honlapját.
A keszthelyi Corso Étterem üzletvezetője, Lancz József egyetért avval, hogy a rendetlen, a vendégeket veszélyeztető helyek listája nyilvános legyen, de úgy véli, valamilyen apróbb szabálytalanságot még az ötcsillagos szállodák éttermeiben is találhat az ÁNTSZ.
- Úgy tapasztalja, hogy keresik a hibát?
- Azt nem mondhatnám, de nagyon tudják, hogy hova kell nyúlni...
Az ÁNTSZ városi és megyei szakemberei az idegenforgalmi szezon kezdete óta előre meghatározott ütemterv szerint végeznek ellenőrzéseket, melyeknek célja a fertőzések, mérgezések megelőzése, az élelmiszerek nyomonkövethetőségének vizsgálata. Az elmúlt másfél hónapban több mint félezer alkalommal vizsgálódtak, főként a Balaton zalai szakaszán.
- Kirívó problémát nem találtunk, bezárni egyetlen egységet sem kellett. Helyszíni bírságként ezidáig 200 ezer, míg minőségvédelmi bírságként több mint 2 millió forintot szabtunk ki - tudjuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete közegészségügyi osztályvezetőjétől. - A szabályosan működő egységek jelentik a többséget, azok vannak kevesebben, ahol szankcionálandó szabálytalanságot találunk.
Elmondja, hogy a korábbi években is inkább a magánháztartásokra volt jellemző az élelmiszer-fertőzés, -mérgezés előfordulása.
- A közegészségügyi hatóság a vendéglátó egységeket, boltokat ellenőrzi, de arra már nincs ráhatásunk, hogy a lak