Belföld

2006.07.26. 12:26

MVH- ellenőrzések

<div align="justify"><strong><em>Zalaegerszeg (ts) </em>– Az </strong><strong>EU-s támogatások a </strong><strong>tagországok adófizetőinek </strong><strong>a pénzéből állnak, </strong><strong>s szigorú ellenőrzés kíséri </strong><strong>a felhasználását. </strong><strong>Az MVH megyei kirendeltségeinél </strong><strong>a helyszíni </strong><strong>ellenőrzési osztály a szabálytalanságok </strong><strong>megelőzésére </strong><strong>hivatott, szigorú </strong><strong>törvényes keretek között.</strong></div>

nincs nev

Dr. Kiss László, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Zala Megyei Kirendeltségének ellenőrzési osztályvezetője tájékoztatása szerint az ellenőrzést, annak mikéntjét, folyamatait szigorú jogszabályok írják elő.

– Szigorúak az uniós szabályok az ellenőrzéssel kapcsolatban: ilyen a „négy– szem elv”, amikor is csak  ellenőrpárok végezhetnek ellenőrzést. Kötelező a „kereszt- ellenőrzés”, vagyis a dokumentumok ellenőrzésekor a referenst szakreferens, vezető szakreferens illetve osztályvezető, kirendeltségvezető ellenőrzi és szignálja. Az ellenőröknek időközönként pártatlansági nyilatkozatot, vagyonnyilatkozatot is kell tenniük – mondta az  osztályvezető. 

A zalai ellenőrök csapatából 13-an a Sapard-, AVOP- pályázatokat, 5-en a garanciális támogatásokat ellenőrzik.
Orientációs pályázatok kapcsán 2005-ben a 488 ellenőrzés után közel 10 milliárd forint, a garanciális támogatások vonatkozásában 511 ellenőrzést követően mintegy 12 milliárd forint kifizetése történt meg. Idén 243 AVOP- os  és 22 Sapard-pályázat ellenőrzésére került sor. 

– Tavaly véletlenszerű kijelöléssel és kockázatelemzéssel 23 ügyfél helyszíni ellenőrzésére került sor. Ez 308 parcellán 2308 hektár mérését jelentette. Gondot nem észleltek a kollégák. Idén a beadott 632  agrár-környezetgazdálkodásos kérelem közül május végéig 8 ügyfél került véletlenszerű kiválasztással ellenőrzés
alá, ahol a 365 hektár mérésével 53 parcella esetében rögzítették a Zala Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat szakértőinek együttműködésével a helyes gazdálkodási gyakorlat alkalmazásának  minősítését.
Gondot az eddigi helyszíni vizsgálódások során nem jegyzőkönyveztünk – mondta a friss adatokról dr. Kiss László osztályvezető. A vizsgált nyolc kérelem alapszintű szántóföld, integrált ültetvény, füves élőhely kezelését, illetve  magyar szürkemarha célprogramban való részvételt tartalmazott. A kérelmező által vállalt célprogramok előírásait a vállalt ötéves időszakban maradéktalanul be kell tartani. 

Az alapszintű szántóföldi célprogramnál például az első és utolsó évben elvégzendő talajvizsgálat, a tápanyag-gazdálkodási terv, a nitrogén-hatóanyag hektáranként 170 kilogrammnál több nem lehet. 
Gazdálkodási és permetezési naplót kell vezetni. Az integrált ültetvények programja esetében szintén kötelező a  talajvizsgálat, a tápanyagterv, metszés előtti rügyvizsgálat, zöldmunkák kötelező elvégzése, s még számos kritérium teljesítése. 
A füves élőhelyek kezelésének célja a legelők, rétek fenntartása és fejlesztése. Legeltethető a szarvasmarha,
juh, kecske, bivaly, ló, dám- és gímszarvas, valamint a szamár, de szakaszolt legeltetést kell biztosítani. Kaszáláskor a fészkelő madarak védelmére vadriasztó lánc használata szükséges. A szabadtartásos szürkemarhából pedig legalább három darab 3 éves anyatehenet kell a fajtaegyesülettel igazoltatni.
– A feltételeket komolyan kell venni, mert ellenkező esetben komoly szankciókat alkalmaznak. Amúgy a  területalapú támogatáson felül, aki az agrár-környezetgazdálkodásra kicsit is odafigyel, hektáranként újabb 25 ezer forint támogatáshoz juthat – adott a sokrétű feltételrendszerből egy kis ízelítőt, és végül biztatást az osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!