Belföld

2006.07.26. 10:55

Mezőgazdaság és természet

<p><span style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: H-TimesItalic--Identity-H; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: HU; mso-fareast-language: HU; mso-bidi-language: AR-SA"><font face="Times New Roman"><span style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: H-TimesItalic--Identity-H; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: HU; mso-fareast-language: HU; mso-bidi-language: AR-SA"><span style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: H-TimesItalic--Identity-H; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: HU; mso-fareast-language: HU; mso-bidi-language: AR-SA"><strong></strong></span></span></font></span></p>

nincs nev

Az agrár-környezetgazdálodás fogalom azért számít újdonságnak, mert a világban az intenzív mezőgazdasági termelés oltárán sok mindent feláldoztak, különösképpen pedig rosszul sáfárkodtak a természeti erőforrásokkal. 
Az új filozófia, amely az Európai Unió mezőgazdasági szemléletét is meghatározza, arra törekszik, hogy az élelmiszer-előállítás ne kerekedhessék egészségtelen méretekben a természet fölé. 

Az  agrár- környezetgazdálkodás valójában gyűjtőfogalom: a mezőgazdaság, a természeti erőforrások (talaj, víz, levegő) és a természeti környezet (táj, természeti értékek) kölcsönhatásaival kapcsolatos folyamatok és tevékenységek összehangolásával hivatott foglalkozni. Ennek értelmében legfőbb célja is az, hogy a természeti erőforrások ne apadhassanak ki idő előtt, sőt, ha a természetet az agrárgazdálkodás mellett is biztonságosan tudjuk óvni, fenntartani, akkor az agrár-környezetgazdálkodás  másik célja, a biztonságos élelmiszerek előállítása is megvalósulhat.
A környezetvédelmi célok kivitelezése során az EU agrárköltségvetéséből a nemzeti költségvetések megtámogatásával áldoz természeti értékeink, a táj, a termőföld és a vízkészletek megőrzésére, javítására.

Hazánk agro-ökológiai adottságaihoz illeszkedő mezőgazdasági földhasználat, ésszerű termelési szerkezetre és
piacképes, minőségi termékek előállítására ösztönöz, amelyek az agrárkivitelt is javítják. Szorgalmazza és támogatja a feltöretlen gyepek, elhagyott szántók újrahasznosítását extenzív gazdálkodási formákkal, tájfenntartó tevékenységekkel. 

A magas genetikai értéket képviselő állatállományok megőrzését szintén célként jelöli meg az EU agrár- környezetgazdálkodási koncepciója, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatain keresztül
érvényesítenek. 
S mindebből nem marad ki a vidéken élő ember: a foglalkoztatási és jövedelemszerzési lehetőségek bővítése, a falusi és ökoturizmus feltételeinek javítása és más vidékfejlesztési intézkedések bevezetésére irányulnak a támogatási rendszerek, amelyek feltételeit a gazdálkodók vállalják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!