Belföld

2006.07.27. 11:26

Mézédes a remény

<div align="justify"><strong><em>Megyei körkép (vibo) </em>– </strong><strong>Még Brüsszelbe is többször </strong><strong>elmentek demonstrálni </strong><strong>a magyar méhészek, </strong><strong>hogy felhívják a figyelmet </strong><strong>az unióban őket ért méltánytalanságokra.</strong></div>

nincs nev

A termelői csoportok megalakításának élharcosai voltak a méhészegyesületek. A Magas-Bakonyban Illés Ferenc,
Nemesvámos környékén Linczmajer Zoltán állt a kezdeményezés élére, de Pápán is keresték az utat a méhészek. Az már korábban is nyilvánvalóvá vált számukra, hogy nemcsak nekik kell ismerniük a magyar méz értékeit, hanem a vevőknek is.

Néhány éve még keresett termék volt az igényes piacokon a magyar méz, de mostanában egyre gyakoribb, hogy az olcsóbban dolgozó méhészek termékeit javítják vele. Előfordul, hogy akácmézként értékesítik a Kínában vagy Brazíliában megtermelt árut. Jól tudják, ebben annyiban ők is hibásak, hogy a magyar méz döntő többsége hordós kiszerelésben kerül külföldre.
Ahhoz azonban, hogy fajtánként elkülönítsék a mézet, s úgy csomagolják be, hogy bárki az asztalára tehesse, nem kell más, csak megfelelő nagyságú árualap és sok pénz. 

Évekkel ezelőtt már próbálkoztak termelői csoport létrehozásával, de mire mindennel elkészültek, addigra mindig elfogyott a rendelkezésre álló pénz. A nemesvámosi méhészek legutóbb azzal próbálkoztak, hogy más megye szervezetével közösen hozzák létre a vállalkozásukat, és több térségben is felmérték a lehetőségeket. Mindig az derült ki, hogy kezdetben viszonylag nagyobb összeget kell minden tagnak befizetnie, hogy megteremtsék az induláshoz szükséges forrást.
Így is előreláthatóan csak fokozatosan tudnak építkezni, akkor, ha a nyereségüket rendre az utolsó fillérig visszaforgatják a termelésbe. Mostanában is úgy látszik, hogy karnyújtásnyira vannak a szervezet  megalakulásától.

Azt vallják, ha nagyobb a termelői biztonság és az árgarancia, akkor már megéri a munkát és a ráfordítást a dolog. Az együttműködés amúgy nem idegen tőlük, egyesületi, szövetkezeti formában intézik már régen a közös ügyeiket. Ennek ellenére valószínűleg még sok méz fog lecsorogni a pergetőkbe, amire sikerül visszaszerezni a jó magyar mézek régi hírnevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!