Belföld

2006.07.26. 12:50

Krisztina helyesen gazdálkodik

<div align="justify"><strong><em>Nova (hp) </em>– A községben </strong><strong>működő Krisztina Tej Kft. </strong><strong>az első alkalommal, 2004 </strong><strong>szeptemberében pályázott </strong><strong>az agrár-környezetgazdálkodási </strong><strong>programra, </strong><strong>melyről Horváth Zoltán </strong><strong>ügyvezetővel beszéltünk.</strong></div>

nincs nev

Mint Horváth Zoltán megjegyzi, nem volt teljesen új számukra a környezettudatos gazdálkodás bevezetése, ugyanis területük egy részén már hosszú ideje folytatnak ökogazdálkodást, közkeletűbb kifejezéssel élve biogazdálkodást. 

– A szántóföldi növénytermesztésben összesen 243 hektáron biogazdálkodunk, az FVM által elismert ellenőrző
szervezet felügyeletével. Ezen a területen teljesen vegyszer és műtrágyamentesen termelünk őszibúzát,  tönkölybúzát, olajtököt, olajretket és kölest. Amikor megjelentek az agrár-környezetgazdálkodási program lehetőségei, nem jelentett számunkra nagy gondot az átállás. Összesen 698 hektár területtel pályáztunk az akg alapszintű szántóföldi célprogramjára. 

Mint az ügyvezető elmondja, szigorúak a követelmények,  de teljesíthetők. Ráadásul hasznot hoz a gazdaságnak,
miközben védi a természetet. Túl nagy haszonra persze nem kell gondolni a pályázat révén, mert a támogatás jelentős része rámegy a követelmények teljesítésének költségeire. 

– A kötelezően betartandó, helyes gazdálkodási gyakorlat számunkra 12 pontban szabja meg a tennivalókat, de ezek még több alpontban fejtik ki a részleteket. Például tiltott a monokultúra, öt évente egyszer pillangóst kell alkalmaznunk a vetésforgóban. Ezt könnyen megoldjuk, mert a lucernát felhasználjuk a tehenészetben. A vetésforgóban a kalászosok és a kukorica együttes részaránya nem haladhatja meg a 75 százalékot. Az állatsűrűséget is szigorúan szabályozzák, a mi területünk nitrátérzékeny, így az állatsűsűrég nem haladhatja meg
hektáranként az egynegyedet – említi az ügyvezető a gyakorlatív példákat, amelyeket még sokáig lehetne sorolni.

A feltételek számos tiltott növényvédőszer hatóanyagot sorolnak fel, azaz nem lehet bármivel permetezni, csak az
engedélyezett készítményekkel. Egy laikus számára először szinte megfejthetetlen, hogy a kaszálónak miért a  közepéből kifelé kell kaszálni, ugyanis ezt így szabályozzák a követelmények. Aztán a cégvezető megmondta, azért,
hogy a fűben, lucernában lapuló állatokat kifelé tereljék, megmeneküljenek.
A kötelező talajvizsgálat a Krisztina Tej Kft. esetében azt jelentette, hogy 150-160 talajmintát vittek az Agrolabor Kft.-be. S minderről napra kész nyilvántartást, gazdálkodási naplót vezetnek. A helyes gazdálkodási gyakorlatot nem csupán a pályázatban szereplő földeken kell betartaniuk, hanem a társaság teljes, 1600 hektáros területén. Az évente mintegy 390 millió forint árbevételű kft.- nél a bevétel fele-fele arányát képviseli a tejtermelő tehenészet és a szántóföldi növénytermesztés.
– Természetesen pozitív a pályázat anyagi eredménye, különben nem is pályáznánk – mondta Horváth Zoltán.
Aztán megállapodtunk, hogy pontosabb a hasznot illetően az a megközelítés, hogy ha ez – és még más pályázati lehetőség – nem lenne, akkor a mai piaci viszonyok mellett tönkre mennének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!