Belföld

2006.07.27. 11:38

KAT: hátrányból előnyt

<div align="justify"><strong><em>Szombathely (VN) – </em>Ismét támogathatók az NVT-ből a kedvezőtlen adottságú területek. A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv kedvezőtlen adottságú területek támogatására szolgáló jogcímét ugyanis 2006. június 30. és július 31. között újra igénybe vehetik azok a gazdálkodók, akik megfelelnek az előírt támogatási  követelményeknek.</strong></div>

nincs nev

A támogatás célja, hogy segítséget nyújtson a kedvezőtlen adottságokkal rendelkező területeken (KAT)  gazdálkodóknak. 
Egyrészt azzal, hogy részben kompenzálja a gazdálkodás eredményességét kedvezőtlenül befolyásoló gazdasági, társadalmi és természeti tényezők hatását. 
Másrészt a támogatás azt is elősegíti, hogy a termőhelyi adottságoknak megfelelő termelési szerkezet, környezettudatos gazdálkodás és fenntartható tájhasználat alakuljon ki, mindezzel pedig biztosítsa a mezőgazdasági célú földhasználatot, járuljon hozzá az életképes vidéki közösségek fenntartásához.
Továbbá teremtse meg a kedvezőtlen adottságú  területeken a helyes gazdálkodási gyakorlat követelményeit betartó gazdálkodók támogatásának feltételeit, annak érdekében, hogy fenntartható legyen a mezőgazdasági tevékenység.

A kedvezőtlen adottságú területek lehatárolásának szempontjait az EU Tanács 1999. évi május 17-ei 1257/1999/EK rendeletének 19. és 20. cikkelye tartalmazza. A 19. cikkely hatálya alá tartozó területek olyan, a természeti termelési feltételek szempontjából homogén területek, amelyek e cikkelyben meghatározott mindhárom feltételt kielégítik.
Nevezetesen: ilyenek az alacsony hozamú, nehezen művelhető földterületek, amelyek korlátozott adottságai csak
rendkívül magas ráfordítással lennének javíthatók. Így ezek elsősorban külterjes állattartásra alkalmasak. Továbbá olyan területeket is ebbe a kategóriába sorolnak, ahol a mezőgazdasági teljesítmény fő mutatói alapján, az átlagosnál jelentősen alacsonyabb, illetve a természeti környezet alacsony termelékenységéből adódóan mérsékelt a termelési szint.

Ebbe a kategóriába sorolják a szakértők azokat a körzeteket, ahol alacsony, illetve elfogyó, túlnyomórészt mezőgazdasági tevékenységből élő a lakosság, és ez a gyorsuló folyamatos csökkenés veszélyeztetné a terület
életképességét. 
A 20. cikkely szerinti kedvezőtlen adottságú területeken – ezek a különleges hátrányok által érintett területek – szükség szerint és bizonyos körülmények esetén továbbra is folytatni kell a gazdálkodást: a környezet megőrzése
és javítása, a vidék fenntartása és a terület turisztikai potenciáljának megőrzése miatt. Itt az úgynevezett lehatárolási szempontok között a talaj fokozott savanyúsága, a talaj extrém sótartalma (szikesség) mellett az extrém vízgazdálkodási körülmények (a gyenge vízáteresztő és erős vízvisszatartó tulajdonságú talajok), az extrém fizikai talajjellemzők (a sűrű agyag- és a könnyű homoktalajok) szerepelnek.

A KAT-ra beadott támogatási kérelem nem zárja ki azt, hogy a gazdálkodó más területalapú támogatást – például
az egységes területalapú támogatást, vagy az agrár-környezetgazdálkodási támogatást – is igénybe vegyen. A jelzett időintervallumban a rendszerbe újonnan belépni kívánó gazdálkodók új támogatási kérelmeket adhatnak
be. A támogatási kérelem nyomtatványcsomagja átvehető a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei
kirendeltségein, valamint a falugazdászoktól, és a www.mvh.gov.hu weboldalról is letölthető. A támogatási
kérelmeket – egy példányban  – kizárólag postai úton juttathatják el a gazdálkodók a lakó- vagy a székhely szerint illetékes megyei MVH kirendeltségre.

A benyújtott támogatási kérelem jóváhagyásával automatikusan kifizetés nem jár, csak támogatási jogosultságot
szerezhetnek a gazdálkodók a következő, 2006/2007-es gazdálkodási évtől kezdve. A kifizetést majd az egységes területalapú támogatással együtt, jövő tavasszal, azaz 2007-ben igényelhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!